Kako je to biti zvijezda domaće kriminalističke serije “Uspjeh”? Otkrila nam je predivna Iva Mihalić

11.03.2019.

Mirjana Brabec razgovarala je s talentiranom glumicom

Premda su joj samo trideset i tri godine, za zagrebačkom glumicom Ivom Mihalić bogato je kazališno i filmsko iskustvo koje je stekla u radu s renomiranim redateljskim imenima, od Paola Magellija, Janusza Kice, Renea Medvešeka, Krešimira Dolenčića, Tomaža Pandura do Vite Taufera, ili Željka Ogreste i Vinka Brešana na filmu.

 

 

No širokoj publici zasigurno je trenutačno najprezentnija u ulozi Vinke, jedne od četiriju glavnih uloga u odličnoj seriji HBO-a “Uspjeh“ u režiji oskarovca Danisa Tanovića. Iva je jednostavno izvrsna kao Vinka, nama najbolja ikad dosad. Uoči posljednje dramske premijere predstave “Glumice“ njezina matičnog HNK, nastale prema tekstu i u režiji Francuza Pascala Ramberta, u kojoj igra medicinsku sestru glumačke zvijezde na samrti, u danima koji su koincidirali s gripom i virozama, bila je neuhvatljiva. No nakon što se ekipa ove teške drame poklonila na cvijećem zatrpanoj sceni, snimanje i razgovor više nisu bili mission impossible.

 

 

Nedugo prije premijere “Glumice” na HBO-u počela se prikazivati odlična serija “Uspjeh” oskarovca Danisa Tanovića, u kojoj imaš jednu od glavnih uloga. Kako si dobila tu ulogu?

Imali smo audicije, čak tri kruga. Kažu da uloga nađe glumca, ovako ili onako. Imala sam sreću što je redatelj bio prisutan u drugom audicijskom krugu, što jako olakšava posao jer odmah znaš u kojem smjeru treba raditi. Danis odmah razjasni motivaciju lika, smisao scene, što je glumcu jako važan orijentir. Bila sam presretna kada sam doznala da sam dobila ulogu, ali i uplašena jer sam znala koliko je zahtjevna te da mi predstavlja veliki izazov. Odlično je raditi s Danisom, imali smo probe za svaku epizodu pa na set dođeš siguran, točno znaš što ćeš i kako snimiti, doista se radilo timski. Jako volim takav način rada, tako se radi i u kazalištu – sve što se događa na sceni uvijek je timski rad. Najvažniji je partner, međusobno povjerenje.

Kako je snimati za velike strane produkcije? Primijeti li se bolja organizacija, veći budžet?

Snimali smo jedanaest dana po epizodi, što je mnogo dulje nego što sam naviknula. Nismo bili pod pritiskom vremena, premda smo imali itekakav tempo s obzirom na broj scena. Da, razlika se primijeti. Budžet je bio nešto veći, ali ne drastično, svakako ne poput američkog ili skandinavskog.

Ima li glumac veće izglede da bude primijećen ako snimi seriju u stranoj produkciji?

Samo matematički gledano, ali teško je o tome govoriti. To se dogodi ili ne dogodi. Nadam se da će naš rad biti prepoznat i izvan regije.

Je li bilo uloga u kojima si se teško snašla?

Bilo je i takvih. Znalo mi se dogoditi da pomislim: Uf, zašto baš to? A onda bih nakon nekog vremena otkrila lik i uloga bi mi legla. Recimo, uloga Helene Kuragine u “Ratu i miru“ u Pandurovoj režiji svakako je bila presudna za jedan segment mojeg glumačkog sazrijevanja. Dogodio se klik, trenutak kad sam osjetila da sam s tom ulogom napravila korak dalje, skočila stepenicu više u kazališnoj glumi. Imala sam problem s ulogom Anje u “Višnjiku“ u režiji Vite Taufera jer se nikako nisam slagala sa smjerom kojim je htio voditi taj lik, premda sam s Tauferom voljela raditi. Bilo je to, nazovimo to tako, kreativno razmimoilaženje. No i to je dio procesa, nešto sam naučila. Atmosfera je bila dobra, a unatoč drukčijim kreativnim pogledima, i dalje mi je to jako drag projekt.

Ostatak intervjua možete pronaći na kioscima u ožujskom izdanju časopisa Elle.

 

Fotografije: Nikola Zelmanović

Pročitajte i...

sara renar

Sara Renar: 'Živimo krizna vremena i dužnost mi je progovoriti o tome kroz svoj rad'

Ekskluzivno za elle.hr, poznata kantautorica otkriva kako žive slobodni umjetnici, zašto želi isključiti komentare na internetu te kako koristi poziciju da je se vidi i čuje kako bi progovorila o problemima današnjice

elle svibanj

Novi Elle je na kioscima i daruje čitateljima - Foreo maske za lice!

U novom broju čavrljamo s glumicom Csillom Barath Bastaić o 'Dnevniku velikog Perice', retro seriji u koju se zaljubila cijela zemlja, jedemo kolače slastičarske zvijezde Ivane Čuljak Lošić, otkrivamo najpopularnije modne i beauty trendove sezone, a jedan vam i poklanjamo: Foreo maske za lice - njih čak 7! Odaberite između dnevnih - Make My Day - ili noćnih maski za lice - Call It a Night! Elle i dar potražite na kioscima od 20. travnja

Tko su modne žrtve? I što to žrtvuju?

Mala povijest modnih žrtava

peitho

Poklanjamo vam dizajnerski nakit Peitho uz godišnju pretplatu na Elle!

Pretplatite se na Elle i poklanjamo vam dizajnerski nakit Peitho – srebrnu ogrlicu ili naušnice. Zablistajte uz ovaj modni detalj koji će svakoj ženi pružiti dozu elegancije i profinjenosti. Odaberite između ogrlice ili naušnica. Uz to, darujemo vam i prva 4 broja Ellea i šaljemo na kućnu adresu. Požurite jer prvih 10 pretplatnika osvaja ovaj VIP tretman by Elle

Fetiš današnjice: Neuspjeh ne samo da je prihvatljiv nego i poželjan

Od influencera koji entuzijastično dijele svoje promašaje na društvenim mrežama do tuluma u Silicijskoj dolini na kojima se slave pogrešni koraci rastućih startupa - neuspjesi su prešli iz sfere zakulisnog srama na poziciju osvijetljenu reflektorima. U društvu koje iznad svega uzdiže uspjeh kako je neuspjeh dostigao status ultimativnog fetiša?

Dizajnerica Anamarija Brkić o inspiraciji, majčinstvu i vođenju uspješnog brenda A'marie

Anamarija Brkić u prošloj je godini osjetila negativne utjecaje pandemije na poslovanje, zbog potresa je morala iseliti iz stana, ali godinu će ipak pamtiti po lijepome: postala je mama. Kako se nosi sa svim životnim izazovima, što je najviše veseli, a zbog čega žali otkriva u ekskluzivnom intervjuu za elle.hr

▲ Povratak na vrh