Kako održavati nakit na pravi način?

05.08.2021.

Ako ste ljubitelj nakita od zlata ili srebra, odnosno od bilo kog drugog materijala, gotovo je sigurno da mučite muku s time kako bi trebalo taj nakit održavati. Posebno ako je u pitanju nešto osjetljiviji materijal, kao što su na primjer biseri ili drago kamenje.

Ako zaista želite da vam nakit duže traje, onda je prvo potrebno da razdvojite narukvice od naušnica i od ogrlica. Idealno bi bilo da svaki komad nakita možete staviti ili u odvojenu namjensku vrećicu ili u odvojenu ladicu, odnosno pregradu. Tako nećete imati problem s reakcijom između dva materijala od kojih je konkretni komad nakita napravljen.

Pravilno održavanje zlatnog nakita

Nije nepoznat podatak da ima ljudi koji nose isključivo zlatne ogrlice ili narukvice, a zatim ti komadi nakita vremenom potamne. Tada je vrlo važno pravilno očistiti takav nakit.

Isto tako treba voditi računa i o tome nalazi li se o naušnicama ili prstenju i neko drago kamenje, jer je tada postupak održavanja znatno složeniji.

Primjera radi, ako su vaše narukvice obogaćene dragim kamenom, onda ih ne biste trebali vlažiti. Posebno ne bi trebalo koristiti topliju vodu, jer to može utjecati na ispadanje dragog kamenja.

Važno je koristiti posebno sredstvo za čišćenje zlatnog i srebrnog nakita, prema odgovarajućim uputama.

Kada je u pitanju nakit izrađen od zlata, možete primijeniti i određene recepte, za koje mnogi tvrde da su im pomogli prilikom čišćenja.

Potrebno je pomiješati istu količinu deterdženta za pranje suđa, sode bikarbone i soli. Nakon što uzmete po jednu žličicu ovih sastojaka, potrebno ih je otopiti u jednoj čaši vode.

Imate opciju ili da nakit stavite u tu smjesu i prokuhate kratko ili da jednostavno ostavite neko vrijeme da odstoji. A kada proces čišćenja narukvice, naušnica ili prstenja, odnosno ogrlice završite, potrebno je nakit isprati hladnijom vodom i prebrisati ga, pa ostaviti da se osuši.

Kako održavati narukvice od platine?

Iako je postupak manje – više sličan, kao kada su u pitanju zlatne ili srebrne, odnosno narukvice od bijelog zlata, ovdje treba malo više povesti računa o postupku nakon vađenja nakita iz pripremljene otopine.

Kako bi nakit izrađen od platine povratio prijašnji sjaj, potrebno ga je ulaštiti poslije čišćenja, za što je potrebno strpljenje.

Održavanje nakita od bisera

Slobodno se može reći da su biseri najzahtjevniji za održavanje. Zato treba naročito voditi računa o tome kako ćete narukvice od bisera ili ogrlice očistiti.

S obzirom na to da je u pitanju osjetljiviji materijal, to se nerijetko događa i da biseri od nošenja imaju neke ogrebotine.

Vodite računa da ih ne zakačite prstenom ili da vam se narukvice izrađene od bisera ne uhvate za tkaninu na odjeći.

Bilo bi dobro nakon svakog nošenja blago obrisati ogrlicu ili narukvicu od bisera mekom krpom.

A jednom u godinu dana, ako narukvice ili ogrlice nosite češće, trebalo bi pristupiti adekvatnom čišćenju. Preporučljivo je da se obratite profesionalcima, kako bi na najbolji mogući način vaše bisere očistili. U međuvremenu vodite računa o tome da biseri ne dođu u dodir s nakitom izrađenim od metala.

Trebala bi vam pomoći vlažna pamučna krpa, ako su na vašim biserima vidljive manje ili veće mrlje. Vodite računa da ih ne navlažite previše, kao i o tome da nakon takvog čišćenja narukvice i ogrlice od bisera ostavite da se osuše na zraku. Tek poslije toga ih možete odložiti na njihovo mjesto.

Pročitajte i...

mia mar

Mia Mar dizajnira mala remek-djela koja možemo nositi na nogama

Duhovite, romantične i chic - potražite statement cipele brenda Mia Mar na predstojećem Elle Boutiqueu!

The All rade nakit u kojem želimo ponovno plesati, izlaziti i pokazati se u najboljem svjetlu

One doista imaju zlatne ruke - Jelena i Tea koje stoje iza brenda The All predstavit će nam novu kolekciju kojoj se iznimno veselimo na predstojećem Elle Boutiqueu

cherry dear

Igre odraza i svjetlosti: Nova kolekcija brenda nakita Cherry Dear

Organske forme, srebro, pozlata i poludrago kamenje u kolekciji 'Reflect' - pogledajte komade nakita koje jedva čekamo nositi

Ovaj originalan nakit fashionistice obožavaju već dvadeset godina

Ženstven, minimalistički, glamurozan - nakit Pomellato vole žene sa stilom, a važnu obljetnicu proslavile su u pravom talijanskom duhu

Kakav nakit nositi ove jeseni?

Jesenski trendovi dolaze iz Argentuma

Zaljubljene u ljeto i ovaj neodoljivi nakit...

Nosile su ga naše bake i majke, nose ga modne urednice i poznate influencerice iz sezone u sezonu… Pretpostavljate, riječ je o - zlatu!

▲ Povratak na vrh