Kako postati model?

Kako postati model?
27.10.2014.

Tko nikada nije sanjao o životu pod reflektorima u odjeći svog najdražeg kreatora kojeg nadahnjuje poput muze? Mnogi slatki snovi rasprše se čim otvorimo oči i stvarnost nas prizemlji, no neke sretnice ipak dobiju priliku da takve snove i ostvare. Zašto baš one, a ne mi?

Koje su mjere savršene i koliko su one važne?

Prvi uvjet, bez kojeg ne treba ni razmišljati o poslu modela, ujedno je i najvažniji: zadovoljiti specifične kriterije koji se odnose na proporcije tijela. Već na toj prvoj stepenici mnoge djevojke ne prođu selekciju. „Osnovno pravilo je da bokovi ne smiju biti širi od 91 cm, osim ako ste viši od 180 cm, dok je idealna visina između 175 i 180 cm. Poželjno je da grudi nisu prevelike i ne ističu se na cijeloj figuri, a tijelo mora biti skladno, vretenasto, bez nabildanih mišića. Moda uživa kad ničeg nema previše, ali niti premalo”, kaže Tihana Harapin, vlasnica agencije Talia Model, kod koje su mnoge naše djevojke započele uspješnu karijeru.

„Osim fizičkog, često nedostižnog ideala za uspjeh je važan i niz drugih odlika, prvenstveno ambicija, samopouzdanje, energija koja osvaja i ‘prodaje’, osjećaj za modu i odjeću, pozitivan i realan stav prema samome sebi. Model mora znati nametnuti svoje prednosti, a sakriti nedostatke koje svatko ima. Karizma, danas toliko omiljena riječ, jedan je od ključnih elemenata da se netko nametne modnom tržištu”, dodaje Tihana. U londonskoj agenciji IMM (International Model Management) uvjeti su još stroži. „Za nas je idealna visina 177 – 178 cm, a broj odjeće 34”, objašnjava Carine Cailleret, direktorica IMM-a.

Iznimki ipak uvijek ima, kao što je primjerice Belgijanka Claire, koja je unatoč svojoj minivisini od 169 cm uspjela ostvariti uspješnu karijeru i već sa 19 godina potpisala ugovor s pariškom agencijom Ford. „Ako ste niski, morate biti mršavi, ali ne i supermršavi, jer proporcije moraju ostati iste, pa mi je moja pariška agencija Ford savjetovala da izgubim koji kilogram pod nadzorom trenera”, kaže Claire.

Tihana Harapin dodaje: „Bitnu ulogu za uspjeh karijere svakako imaju roditelji, dečki, pa i prijatelji, čija je podrška vrlo važna djevojci koja mora mnogo toga prebroditi da bi ustrajala i uspjela bez obzira na okolnosti koje me možda žele udaljiti od modelinga.”

 

Kristina Šalinović

Kristina Šalinović

 

S koliko se godina može postati model?

Danas, da biste smijeli raditi puno radno vrijeme, morate imati 18 godina, ali to ne znači da ne smijete početi ranije. Donja granica za upis u manekensku agenciju je 14 godina. Kristina Šalinović, Makaranka s vrlo uspješnom inozemnom karijerom u svijetu modelinga, preporučuje djevojkama da ne krenu u inozemstvo prije 19-e „jer su tak tada dovoljno zrele da se upuste u tu neizvjesnu avanturu”.

Tihana Harapin zagovara raniji početak: „Osobno volim kad mi djevojke s talentom i modnim potencijalom dođu u 15. godini. Tada se već naslućuju mogući problemi, a neki su, poput puberteta, na odlasku. Naime, dijete s 14 godina može izgledati kao stvoreno za pistu i kameru, ali već sa 16 promjene mogu učiniti čuda: rastu grudi, bokovi, ponekad kompletna glava, nos, hormoni nerijetko unište ten, itd. Često sam s curkama prolazila te faze u kojima se ne snalaze same sa sobom. Volim pričekati. Ako naslutim da će razvoj teći mirno, pripremam djevojku za posao modela. Na inozemno tržište ionako ne smiju prije 16-e, a za početak inozemne karijere idealno je vrijeme nakon mature, tj. prije upisivanja na fakultet, jer je osoba tada već spremna za izazove koje do tada neće osjetiti na hrvatskom tržištu.”

Što je “book”?

Book ili portfelj osobna je karta modela, kojom se on predstavlja nakon što potpiše ugovor s agencijom. Početak je povezan s troškovima, ponajprije za snimanje testnih fotografija za „book”, no ulog se brzo amortizira kad djevojka počne raditi. Testnim fotografijama u „booku” se tada dodaju nove koje dokumentiraju poslove i s kojima se model dalje predstavlja. „Iznimno se cijene modni editorijali, posebno licencnih magazina kao što je Elle. Djevojke znaju da honorari za takva snimanja nisu veliki, ali su isto tako svjesne da im takvi poslovi otvaraju vrata kampanja, kataloga i revija, gdje su zarade mnogo veće”, kaže Tihana Harapin, koja od djevojaka traži da same investiraju u prvo snimanje, kako bi osjećale odgovornost prema sebi i svom pozivu. Što to znači? „Odlazit će na castinge, neće mijenjati boju ili dužinu kose niti figuru. Kada bi im agencija to plaćala, osjećaj vraćanja investicije kroz posao bio bi manji. Svoj novac će sigurno htjeti vratiti što prije, a tuđi bi ipak malo zanemarila”, pojasnila je Tihana. „Cijena snimanja editorijala kreće se od 150 do 200 eura, no ulog se brzo vraća, katkad čak vrtoglavo brzo. Neke su djevojke napravile karijeru na polaroidu!” kaže Marc Dochez, vlasnik belgijske agencije Dominique.

 

CAROLINA HERRERA

Selfie za uspomenu s revije dizajnerice Caroline Herrere

 

Koliko zarađuju modeli?

Zarade modela su vrlo različite i ovise o angažmanima, vrsti ugovora, iskustvu. „Kad postanete poznato ime, možete zaraditi basnoslovno mnogo”, kaže Carine Cailleret. Kristina Šalinović, koja je radila s velikim imenima poput Marca Jacobsa i Karla Lagerfelda i snimila naslovnice Voguea, Ellea, Bazara, kaže kako danas od modelinga može lijepo živjeti, ali i da se sjeća svojih početaka, kad je trčeći po svjetskim metropolama s castinga na casting, razmišljala hoće li si priuštiti ručak ili večeru, ne zbog dijete nego malo novca u novčaniku. „Honorari u Hrvatskoj i na inozemnom tržištu poput Milana, Pariza, Londona, New Yorka, Tokija bitno su različiti. Trenutačno mi djevojkama kod nas omogućavamo džeparac i rasterećujemo roditelje od troškova izlazaka, shoppinga i sl., no u svijetu se modeling razvio u pravi posao i omogućava modelima da se pokažu svakodnevno, ponekad i na desetak castinga.

Mogućnosti su veće, honorari su veći, ali je i konkurencija nemilosrdnija, a klijenti zahtjevniji. Modelima za koje su zainteresirani agencije isplaćuju akontacije za put, models apartman, probno snimanje, a oni od prvih honorara najprije podmire svoje troškove. Dobar model te troškove može pokriti sa 2 – 3 posla. Ponekad se vrate kući s minusom na računu, ali ga ne moraju vraćati. Doći će opet (ako skupe volju i hrabrost), pa sve vrlo brzo dođe na svoje. Važno je ustrajati i ne odustati prije pravog početka”, pojašnjava Tihana.

Jesu li svi modeli kronično na dijeti?

Tijelo je modelov zaštitni znak i sredstvo za rad i nužno je posvetiti mu maksimalnu brigu, živjeti zdravo i jesti zdravo, a ne održavati tjelesnu težinu dijetom. To znači, jesti što manje šećera, ne konzumirati alkohol i mnogo se kretati i baviti sportom. Tihana smatra da model koji je prirodno skladno građen ne treba biti na dijeti, dovoljno je paziti na prehranu i ne dopustiti da bokovi postanu širi od 95 cm. Veliki su problem, kaže, hormoni, koji znaju uzrokovati loš ten, ali i stvaranje vode u tijelu pa ono izgleda napuhano i neproporcionalno, ali i loša navika mladih djevojaka da jedu brzu hranu, koja je prepuna ugljikohidrata. Jedan poznati međunarodni model koji je htio ostati anoniman, povjerio nam je: „Da biste bili uspješan model, morate biti super skinny, a da biste nosili couture, čak super, super skinny. Zato svi modeli neprekidno kontroliraju težinu, a u želji da budu što uspješnije mnoge djevojke obolijevaju od anoreksije.

Tom su riziku izloženije mlade djevojke jer ne znaju kako kontrolirati težinu. Kad sam ja počela, trudila sam se malo jesti. No danas jedem sve, čak i pommes frites, ali u malim i čestim obrocima. Odrekla sam se samo gaziranih napitaka i slatkog.”

 

Ana Buljević

Ana Buljević

 

Je li moguće uz modeling nastaviti obrazovanje?

„Nije nužno prekinuti obrazovanje, no realnije je pauzirati studij”, kaže Carine iz IMM-a. Rijetke su djevojke koje uz žestoki tempo modelinga uspijevaju učiti i redovito polagati ispite, no da je i u manekenstvu ipak moguć uspješan spoj posla i učenja svojim primjerom potvrđuje lijepa Splićanka Ana Buljević, koja je uz brojne nastupe na važnim revijama na tjednima mode uspjela dogurati do statusa apsolventice na zagrebačkom Tekstilnotehnološkom fakultetu.

Koliko traje karijera modela i što poslije?

U prosjeku, karijera modela traje od osamnaeste do tridesete godine. Neki prekinu ranije, neki rade i mnogo dulje, poput prijateljice Carine Cailleret, koja i u četrdesetoj snima reklame i kataloge, ali ne nastupa na revijama. Carine, i sama bivši model, kaže: „Ja sam prekinula s 28 jer sam željela otvoriti agenciju, nisam se nikad do kraja pronašla u modelingu, premda sam bila prilično uspješna. Osjećala sam da želim raditi nešto drugo. Mnoge moje bivše kolegice nastavile su karijeru kao stilistice, neke kao fotografkinje, neke su otvorile umjetničku galeriju, ili rade nešto sasvim drugo.” Gotovo sve djevojke agencije Talia, ponosno ističe njena vlasnica, tijekom modne karijere stvarale su i onu drugu, životnu. „Uvijek naglašavam da je modeling samo pitanje trenutka i neka ga iskoriste maksimalno, ali taj posao sigurno nije životno opredjeljenje i zato paralelno treba stvarati temelje za budućnost, za obitelj, za ‘normalan’ život.”

 

Vivienne Westwood

Vivienne Westwood reviju prati na monitoru iza pozornice

 

Koliko su istinite priče o seksu i drogama u svijetu modelinga?

Povezivati danas svijet modelinga s drogom i seksom otrcani je kliše. Dok su prije pedeset godina, kad je suknja iznad koljena izazivala sablazan a ljudi s tetovažom smatrani primitivnim čudacima, priče o skandaloznim orgijama u svijetu glamura mogle zvučati uvjerljivo, danas, kad više nikoga ne sablažnjava ni Scorseseov razvratni i bahati tajkun u liku Leonarda DiCaprija u filmu „Vuk s Wall Streeta”, takvo se pitanje ne čini utemeljenima. Ekscesne situacije naprosto su uvijek moguće, a optužbe za seksualno zlostavljanje u svijetu mode, poput primjerice one na račun modnog fotografa Terryja Richardsona, iznimno su rijetke. Točnije, modeling je danas posao u kojem ste sigurni kao i u svakom drugom.

„Modni je posao ozbiljna stvar i, vjerujte, nema vremena za zadovoljstva“, izjavila je nedavno Kristina Šalinović. Tihana Harapin pak svako povezivanje droge i seksa s modnim biznisom smatra smiješnim: „Mlada osoba ne mora biti u modelingu da bi dobilo nemoralnu ponudu, prije će je dobiti kad traži stalan posao nakon završetka modne karijere. Droga? Pa zar ‘trgovci’ ne kruže već i oko osnovnih škola, a posebno srednjih? Ne, modeling nije taj koji tjera u ovisnosti, ali loš odgoj svakako nije od pomoći.”

Tekst: Mirjana Brabec za Elle listopad 2014.
Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Savjeti za prirodnu ljepotu Adut Akech

Zlatna beauty pravila slavne manekenke

Poruka zahvale našim vjernim čitateljima

Hvala što ste uvijek uz nas!

Mali uvid u novi ELLE i kako nositi trend sezone

Karirano i Nikolina Matičević pred objektivom Mladena Šarića

Elle 2019 Women In Hollywood: najbolje crne haljine!

Naši američki kolege odali su počast heroinama Hollywooda

Bajkoviti nadrealizam uvodi nas u modnu jesen

Rujan donosi romantičnu snagu ženskog duha

▲ Povratak na vrh