Kako se Banksy infiltrirao na Venecijanski bijenale 2019.?

23.05.2019.

"Iz nekog razloga, nikad nisam bio pozvan.", izjavio je umjetnik

Za rijetko kojeg umjetnika se može reći kako kontinuirano uspjeva zainteresirati javnost svojim umjetničkim djelima, kao što to već godinama radi Banksy.

 

Ovog puta britanski umjetnik je postavio video na svoj Instagram profil koji prikazuje umjetnika koji postavlja nelicencirani štand s montažom idiličnih ulja na platnu u Veneciji. Neslužbeno nazvana “Venecija u nafti/ulju”. Uokvirena djela koja se čine dio neovlašten instalacije prikazuju masivni brod za krstarenje okružen sićušnim venecijanskim gondolama. Zvijezda kratkog videa je neimenovani čovjek (možda je i sam umjetnik) kojem se lokalna policija obraća kako bi premjestila njegov štand negdje drugdje, nakon što se oko instalacije okupila gomila prolaznika.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Banksy (@banksy) on

 

Kroz snimku, prolaznici su naizgled zaintrigirani političkom porukom koja okružuje instalaciju. Banksy u ovom djelu navodno pokušava usmjeriti pažnju na globalno stanje izbjeglica, možda posebno, migracijsku krizu u Veneciji, dok je grad više zadivljen vrhunskim umjetničkim festivalom. “Unatoč tome što je to najveći i najprestižniji umjetnički događaj na svijetu, iz nekog razloga, nikada nisam bio pozvan”, šaputao je Banksy na objavi na Instagramu.

 

Piše: N.B.
Fotografije: Banksy/Instagram

Pročitajte i...

Banksyjev dječak koji nas je umalo rasplakao

Banksyjeva zahvala medicinskom osoblju

Banksy u borbi protiv zagađenja

Na zidu garaže u Port Talbotu novo umjetničko djelo

▲ Povratak na vrh