Koji su filmovi odnijeli nagrade na 17. Zagreb Film Festivalu?

18.11.2019.

Filmovi o kojima će se još puno pričati

U subotu je u kinu Tuškanac završio službeni dio programa ovogodišnjeg ZFF-a, a tom su prigodom proglašeni i pobjednici.  Neugodne političke okolnosti i gubitak prostora Kina Europe nisu uspjeli poljuljati viziju i ambicije vrijedne ekipe koja stoji iza festivala, stoga im na još jednom uspješnom festivalu i rasprodanim projekcijama od srca čestitamo.

U bogatom programu ovogodišnjeg festivala posebno su se istaknuli filmovi koje su stručni žiri i publika izabrali kao pobjednike. Pa krenimo redom-  Zlatna kolica za najbolje dugometražno ostvarenje dodijeljena su rumunjsko-srpskom filmu Ivana Grozna redateljice Ivane Mladenović. Žiri sastavljen od Dane Budisavljević, Elmira Jukića i Ágnes Kocsis svoju odluku je obrazložio na sljedeći način:  “Nagradu dodjeljujemo filmskom portretu generacije koja je, čini se, zaglavila u vječnom pubertetu. Prepametni da bi nastavili živjeti kao njihovi roditelji, ali preslabi da bi izgradili novi svijet. Film s lakoćom pronalazi put do srca gledatelja zbog spontanosti i autoironije glavne glumice koja je ujedno i redateljica. Riječ je također o filmu koji se poigrava i pomiče granice između dokumentarizma i fikcije.”

Posebno priznanje u istoj kategoriji, zahvaljujući između ostalog vizualnom stilu i moćnim likovima, dobio je kolumbijski film Monos redatelja Alejandra Landesa.

 

Nagrade za kratkometražni film podijeljene su u dvije kategorije koje razlikuju međunarodne i domaće uspjehe. U međunarodnoj konkurenciji Zlatna kolica dodijeljena su srpskom ostvarenju Posljednja slika o ocu Stefana Đorđevića, potresnoj priči o odnosu oca i sina, dok je posebno priznanje u kategoriji osvojio kinesko-francuski film Odustajanje Qui Yanga. Glavnu nagradu u domaćoj konkurenciji kratkog filma odnio je film Druker Rine Barbira koji vještom kombinacijom komedije i socijalne kritike donosi priču o problemima odrastanja i pripadanja. Posebnim priznanjem prepoznat je potencijal mladog redatelja Josipa Lukića i njegovog filma Južno voće.

Nagradu Zlatni bicikl za najbolji film iz programa koji okuplja filmove redatelja čija su djela prikazana na prethodnim izadnjima ZFF-a ove godine je prvi put birala publika, a odluka je pala na film Jojo Rabbit Taike Waititija.

U žiriju programa PLUS zagrebačke srednjoškolke nagradu su dodijelile filmu Dnevnik Diane Budisavljević redateljice Dane Budisavljević, a festivalska je publika najboljim dugometražnim filmom proglasila australski film Mliječni zubi redateljice Shannon Murphy. Proglašeni su i pobjednici Pitching foruma Industrije Mladost, a prvo mjesto osvojili su studenti AGRFT-a Ljubljana Martin Emeršić i Jaka Žilavec za projekt Tempest, dok su studenti zagrebačke ADU Suzana Erbežnik i Marko Dugonjić dobili postprodukciju za projekt Žeđ na mjesečini.

Svim pobjednicima i ekipi iza festivala zahvaljujemo na još jednom uspješnom izadnju festivala bez kojeg bi zagrebačka filmska publika postala ozbiljno osiromašena.

Piše: L.H.

Fotografije: Press

Pročitajte i...

Što nam ove godine donosi Zagreb Film Festival?

Filmovi o kojima svi pričaju uskoro u Zagrebu!

Geraldine Chaplin stiže u Zagreb

Glumačka ikona i kći slavnog Charlieja Chaplina predstavit će romantičnu komediju Sidro i nada kojim se zatvara 16. ZFF

HT najavljuje vrhunski doživljaji na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu

HT najavljuje vrhunski doživljaji na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu I ekskluzivnu ponudu festivalskih filmova u MAXtv Videoteci i na MAXtv To Go!

Alberobello, čudnovati gradić u Italiji koji će vas osvojiti na prvi pogled

Gradić poznat po neobičnoj arhitekturi i pitoresknim ulicama

sensa

Zavirite u očaravajuću ljepotu svibanjskog broja Sense!

Svibanjski broj Sense je na kioscima! Pomaže vam da se otvorite za stvarnu ljubav, otkrijete svoje talente, saznate sve o pomrčini mjeseca i sunca kao smjernicama za promjene, upoznate skrivene kutke Istre... A da bi vaše istraživanje bilo što sigurnije, darujemo vam dezinfekcijski gel za ruke Sanytol.

woman's choice

Što žene zapravo žele: projekt Woman's Choice otkriva nam i ove godine navike i tajne Hrvatica

Što žene u Hrvatskoj vole, kakve izbore rade u životu, što žele - pitanja su na koje projekt Woman's Choice spremno odgovara.

▲ Povratak na vrh