Koliko je važno imati cilj u životu?

27.07.2019.

Treba li nam life coach?

Na što zapravo mislimo kad kažemo kako nam treba svrha u životu? Zvuči dobro, ali što to znači? Pomažite drugima, izgradite obitelj, stvorite nešto značajno, zaradite novac, oslobodite se ovisnosti, odletite u svemir, itd. Koliko se često ciljevi mijenjati? Jesu li oni koji imaju cilj u većini i sanjaju li svi ljudi bez cilja da ga jednom pronađu? A oni koji već dugo žive s njim mogu li si priuštiti odmor? I ako je tako, koliko dugo? Dva dana, 20 godina? I opet, što je tu važno?

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sarah Butler (@sarahchristine) on

Ako ste ikada iskusili tjeskobu ili sramotu zbog besciljnosti vašeg postojanja, nemojte se obeshrabriti, to je moguće popraviti. Prvo, pogledajmo terminologiju. Postoje dva osnovna pojma koja navodno daju životu značenje – cilj i poziv (strast) koji zvuče slično, ali zapravo imaju temeljnu razliku. Cilj određuje um, a strast – emocije, iako obje pojave imaju veliku pokretačku snagu pa možda i granica između njih nije toliko važna. Jednom kada se krene nazirati moramo ga objeručke prihvatiti.

Pravila ili sloboda?

No, odakle dolazi to uvjerenje u poziv? A što ako se strast za nečim otkrije samo u određenim trenucima života? Ili, možda, ima i više interesa povezanih za različitu dob, status, sezonu. Je li životni cilj poput užeta s čvorovima, udaljenost između koje simbolizira vrijeme za ostvarenje novih postignuća? Još uvijek ima puno pitanja.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sarah Butler (@sarahchristine) on

Imati smisao u životu je dobrodošlo u društvu pa čak se i podrazumijeva. Mnogi vodiči, treninzi, duhovne prakse i aplikacije – od umjetnosti pisanja popisa do dnevnih dvosatnih meditacija pomažu odrediti ovo važno područje interesa. Različitost usluga nekako se svodi na jednostavnu frazu: “Kako postati boljom verzijom sebe?”. Pametniji, produktivniji, bogatiji i ljepši. To jest, u ovom trenutku možda nema smisla voljeti sebe, jer još uvijek ima toliko puno posla. I ovdje dolazi glavno pitanje koncepta životnog cilja: je li to zapravo Sveti Gral za svakog stanovnika Zemlje ili samo uspješna marketinška ideja koja je pokrenula divovsku industriju?

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sarah Butler (@sarahchristine) on

Mnogo je lakše prihvatiti činjenicu da ste već dovoljno dobri i krenuti od toga. Ne sumnjajte u sebe, sve ostalo će doći.

 

Piše: N.B.
Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

Šest stvari koje uspješne žene rade u siječnju

Otkrijte što uspješne žene rade početkom svake godine kako bi povećale svoj uspjeh na svim životnim poljima

Pet ciljeva koje si svaka žena treba postaviti za 2018.

Ovih pet ciljeva donijet će vam zadovoljstvo, sreću i napredak na svim životnim poljima

Pet malih promjena koje će vaše dane učiniti uspješnijima

Otkrijte što sve možete promijeniti u vašoj svakodnevici kako bi vodili ugodniji, sretniji i uspješniji život

Sedam jednostavnih koraka uz koje ćete postati sretnija osoba

I dok genetika i vanjski utjecaji imaju veliku ulogu u kreiranju našeg raspoloženja, na to hoćemo li biti sretni i zadovoljni utječemo i mi sami

10 jednostavnih stvari koje možete učiniti kako biste poboljšali svoj život

Ovih deset malih navika pozitivno će utjecati na vaše raspoloženje, smanjit će vam stres i uljepšati svakodnevicu

Evo kako ćete si 'upropastiti' život, na temelju svog horoskopa

Svaki horoskopski znak ima svoje karakteristike. Otkrijte koje su vaše 'mane' koje vas mogu spriječiti da u ovoj godini ne uživate u životu u potpunosti

▲ Povratak na vrh