Kolumna Ivane Biočine iz Berlina – “Berlin ♥ You”, 1. dio

Ivana Biočina
17.11.2014.

Autorica knjige "Modus Vivendi" živi i radi u njemačkoj metropoli iz koje nam je poslala zanimljivu reportažu o mjestima za izlaske i šoping, gdje popiti najfiniju kavu, pronaći kutak mira...

Ivana za ELLE.HR piše…

“Ponajprije, omiljene stvari u Berlinu neizbježno su vezane uz moju četvrt, budući da slobodno vrijeme volim provoditi u šetnji, jednostavno izaći van i hodati, bez sjedanja na bicikl, U-Bahn ili vlak.

 

Ivana Biočina

 

Živim u Schönebergu, mirnijem, obiteljski usmjerenom, dijelu Berlina. Od dvadesetih godina prošlog stoljeća slovi kao četvrt rodne i spolne jednakosti. Kada sam se uselila u stan prvo što sam primijetila, i što me oduševilo, bio je zvuk zvona. Oko moje kuće nalaze se tri crkve, a dvije još jedan blok niže. Dok zvona pozivaju zvonjavom u crkvu, ja zastanem i uživam u samoj ugodnosti zvučanja. Odrasla sam u malom mjestu, a ljeta sam provodila u očevoj kući koja se nalazila neposredno do crkve. I dandanas kad začujem taj zvuk, prožme me poseban osjećaj.

 

Ivana Biočina Ivana Biočina

 

U mojoj je ulici živio David Bowie, i Einstein, stoga, iako mirna, četvrt ima mnogo duha i mjesta za maštu i inspiraciju. Predstavlja izniman zbir osjećanja, i može biti lijepo okruženje, za stvaraoca, ili promatrača.

 

Ivana Biočina

 

Omiljeno mjesto mi je Rudolph-Wilde Park, točnije, mjesto u parku odmah iza stanice Rathaus Schöneberg. Stanica se nalazi ispod mosta, u staklu, a most na neki način razdvaja park na dva dijela. S jedne strane je livada s vodoskokom i kipom zlatnog jelena (Hirschbrunnen) , a s druge se nalazi jezero.

Rub između stanice i jezera je zapravo donji dio mosta pa možete sjesti i promatrati labudove, jezero, šaš i šumu, dok vam iza leđa jure vlakovi. No, budući da ste odvojeni golemim prozorima, ne čujete ih, već su tu samo kao lijepe kulise. Vlakovi iza leđa i jezero ispred vas, osim što čine neobičan i jedinstven doživljaj, u jednu ruku opisuju Berlin i njegovu raznolikost i kotradikcije. Svaki slobodan trenutak, pogotovo ako je sunčan dan, provodim ovdje, gledam u jezero, patke, vlakove, pišem i čitam. Posljednji dani ovdje, su ipak, više obavijeni izmaglicom.

 

Ivana Biočina

 

Ponajviše volim šetati, izaći i pustiti da me grad nosi i iznenadi. Na taj se način, rekla bih, najbolje može upoznati grad i njegova duša, ritam i osobnost. Izađite s praga i uputite se. Gdjegod. Ako krenem niže niz ulicu, grad se mijenja. Dolazim do Potsdamer Platza, turističko-poslovnog središta, sa sasvim drugačijom atmosferom. Drugim putem dolazim do Kreuzberga, popularnog okupljališta mladih. Berlin je, kao i svaki veliki grad, grad mnogih svjetova, na vama je da, ovisno o danu i osjećanju, na raskršću izaberete onaj koji vam u tom trenutku najviše odgovara…

 

Ivana Biočina

 

U drugim trenucima, nakon svoje uobičajene šetnje, za kratke odmore valja odabrati kavanu, i to one koje su nešto između male kavane i slastičarne u turskom duhu, gdje uz kavu ili čaj možete pojesti baklavu ili neku drugu slasticu. Postoje i modernije verzije gdje poslužuju doručak (u Berlinu svakako jedan dan morate otići na berlinski doručak, tri mjesta gdje poslužuju odličan doručak: Matilde, Fuchsbau, Hudson (mjesto s engleskim doručkom) te The California breakfast slam.

Moj savjet je, kao što sam već napomenula, prepustiti se gradu i kroz šetnju otkrivati, ako ugledate zanimljivo mjesto, uđite. Meni zanimljiva i draga mjesta su ulica Akazienstrasse, Deer – mjesto gdje u ugodnom okruženju možete raditi, pojesti kolač i slušati klasičnu glazbu, DoubleEye, [P103] Mischkonzern i Neptüs – shisha bar , iznad kojeg se nalazi meni jedan od najljepših berlinskih balkona.

Zatim, Soulcat (možete poslušati uživo jazz i blues glazbu), Tier, Natthanja & Heinrich

Fotografije: privatni album Ivane Biočine

Pročitajte i...

"Modus vivendi" Ivane Biočine

Knjigu već od danas možete pronaći i naručiti u Superknjižari, te knjižarama i antikvarijatima Jesenski i Turk u Zagrebu, a bit će dostupna i na skorašnjem Interliberu

Stiže serija koju potpisuje sjajni Luca Guadagnino i… jedva čekamo!

Redatelj prekrasnih filmova Call Me By Your Name, I Am Love i The Bigger Splash potpisuje svoju prvu seriju koja stiže na HBO već u rujnu

Sarah Jessica Parker priprema reality show za dejtanje

Tko o čemu – nekadašnja Carrie Bradshaw o ljubavi, spojevima i turbulencijama single života

Strah od starenja

Davno ste odlučili dostojanstveno se prepustiti učinku vremena, ali niste ni primijetili kad ste počeli popuštati pod pritiskom okoline i zdvajati nad svojim odrazom. Jeste li svjesni razlike između vaše slike o sebi i načina na koji vas vide?

Kožna jakna: Povijest jednog odjevnog komada

Od borbenih aviona preko leđa zločestih momaka do stilske klasike

4 hit serije s moćnim ženama koje su obilježile sezonu

Idealne girl power serije za lijena ljetna popodneva i skrivanje od najvrućeg dijela dana

▲ Povratak na vrh