ELLE Movie Club: 5 kultnih filmova sa ženskim potpisom koji su obavezna filmofilska lektira

20.12.2020.

Pet redateljica koje su obilježile filmsku povijest i pripadajući filmski klasici

Nećemo trošiti puno slovnih mjesta na još jedan podsjetnik na nesrazmjer između zastupljenosti žena bez odjeće na slikarskim ili kino platnima te ženskih potpisa na samim umjetničkim djelima, osobito onima koja će svoje mjesto naći u udžbenicima, muzejima i pregledima najznačajnijih umjetničkih radova patrijarhalnog kanona. Fantastičnih filmašica ima i uvijek ih je bilo pa umjesto lamentacije nad njihovom sudbinom na marginama filmske povijesti, donosimo pet kultnih filmova koje potpisuju neke od najznačajnijih redateljica čija imena i djela morate znati.

Ida Lupino: The Hitch-Hiker (1953)

Ida Lupino bila je glumica, producentica, pjevačica i redateljica koja je u povijest ušla kao jedna od najprominentnijih filmašica relativno krutih pedesetih godina u SAD-u. S mužem je osnovala vlastitu nezavisnu produkcijsku kuću The Filmakers, u čijem su fokusu bili niskobudžetni angažirani filmovi društvene tematike te je o sebi svojedobno izjavila da je «buldožer» kad traži financiranje filmova, no «majka» na setu (na njezinoj je redateljskoj stolici pisalo Mother of Us All). Njezin je najznačajniji redateljski pothvat bio napeti noir film The Hitch-Hiker, ujedno prvi noir film koji je režirala žena, o dvojici prijatelja koji autom povezu odbjeglog zatvorenika, koji im najavi da će ih do kraja vožnje ubiti…

Agnès Varda: Le Bonheur (1965)

Iako je posljednjih godina, pri samome kraju karijere koji joj je ujedno bio i kraj života, uglavnom bila fokusirana na autobiografske dokumentarne filmove, Varda je ponajprije značajna kao pionirka onoga što će postati francuski Novi val, stvarajući prekrasne kontemplativne filmove, kroz koje je istraživale najrazličitije teme i motive, često stavljajući u fokus specifično «žensko» iskustvo. Osobita je snaga njezinih filmova u dubinama do kojih dopire kroz jednostavnu premisu i slojevite likove. Kada je riječ o Vardinoj filmografiji, ne možete pogriješiti, no ovom prigodom naša je preporuka Le Bonheur, film o mladom bračnom paru čiji mužjak zaluta u zagrljaj druge. Sugestivan film obiluje prekrasnim kadrovima i dušu je dao za unijeti malo proljeća u izolirane dane…

Vera Chytilová: Sedmikrásky (1966)

Dvije Marie navigiraju kroz svoje nježne godine i dolaze do zaključka da će u ovom pokvarenom svijetu i one biti zločeste! Slijedi sat i kusur njihovog divljanja kroz avangardističke estetske eskapade koje su divne, urnebesne i opasno zarazne. Nuspojave filma uključuju mahnitanje s eyelinerom i njihanje na lusteru. Dakako, čehoslovačka je vlast šezdesetih povukla film iz velikih kina te je unatoč pozitivnim reakcijama publike, kritike i Milana Kundere osobno, prikazivan samo u malim dvoranama.

Lina Wertmüller: Seven Beauties (1975)

Film Seven Beauties, u talijanskom originalu Pasqualino Settebellezze, prati peripetije u životu talijanskog dezertera, koji se prisjeća svega što ga je dovelo do sumanute sadašnjosti. Riječ je o začudnoj kombinaciji ratne drame i satiričke komedije s uplivima avangardističke estetike, nastaloj pod utjecajem i mentorstvom Federica Fellinija, kojega je Wertmüller dugo isticala kao ključnu osobu njezine filmske karijere. Lina Wertmüller ujedno je s ovim filmom bila prva žena nominirana za Oscar u kategoriji najbolje režije.

Chantal Akerman: Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles (1975)

Chantal Akerman nije za svačiji ukus, ali ako se zaljubite u njezine polagane filmove neprestanih mimoilaženja, praznina i nesporazuma, onda se zaljubite fatalno i nepovratno. Jeanne Dielman jedan je od definitivno najznačajnijih filmova u povijesti iz feminističke perspektive te se smatra Akermaninim najslavnijim ostvarenjem, no naša bi preporuka bila baciti pogled i na nešto raniji eksperimentalni Je, Tu, Il, Elle, nešto kasniji Les Rendez-vous d’Anna te predivni Toute Une Nuit kao minimum za zaokruženu predodžbu o Akermaninu radu.

Piše: Ana Fazekaš

Fotografije: IMDb

Pročitajte i...

Filmovi na španjolskom jeziku koje trebate pogledati

Za sve ljubitelje španjolskog jezika i kulture

9 filmova o kojima će se pričati ove jeseni

Sve što trebate znati o aktualnim festivalskim hitovima koji stižu ove jeseni

7 novih romantičnih komedija koje su dostupne za streaming sada

Pripremite watchlistu za kišne ljetne večeri ili vruća popodneva spušenih roleta

16 filmova uz koje ćete lakše preboljeti prekid

Terapija za slomljeno srce i solo večeri

▲ Povratak na vrh