7 filmova o ženskom prijateljstvu za proslavu najboljeg (izmišljenog) praznika: Galentine’s!

13.02.2021.

Ako niste dosad čuli za Galentine's, krajnje je vrijeme!

14. veljače posvećen je zaljubljenima, no dan ranije slavimo mističnu moć ženskog prijateljstva. Praznik je novog datuma, a utemeljila ga je Leslie Knope, fikcionalni lik iz serije Parks & Rec prije desetak godina. Kako obilježiti Galentine’s? Leslie Knope svoje je prijateljice vodila na vafle, a mi predlažemo filmsku večer. U moru filmova koji prikazuju žensko prijateljstvo iz različitih kuteva, od neraskidive povezanosti, podrške i moći žena do suovisničkih odnosa, odabrali smo nekoliko koji će vas oraspoložiti (a možda malo i zasuzite).

Romy And Michelle’s High School Reunion (1997)

r. David Mirkin

Moj sasvim pristrani odabir zbog kojeg se nemam ni najmanju namjeru ispričavati, ali Romy And Michelle’s High School Reunion ima sve što želim od filma o prijateljstvu: muziku 80-ih, koreografije u disku, glow up nakon srednje škole koja dokazano nije vrhunac života i osvetu bullyjima kroz uspjeh u životu. I gotovo 25 godina kasnije još uvijek želim sve kostime iz filma.

Now & Then (1995)

r. Lesli Linka Glatter

Christina Ricci, Melanie Griffith, Demi Moore, Thora Birch, Rosie O’Donnell, Janeane Garofalo, Rita Wilson… samo zvjezdana postava čini se kao dovoljna preporuka za ovaj film o odrastanju i sazrijevanju, udaljavanju i ponovnom zbližavanju, a retro atmosfera 1970-ih vratit će i one mlađe i starije u jednostavnija vremena djetinjstva. Držite maramice pri ruci.

Thelma & Louise (1991)

r. Ridley Scott

Ovaj klasik su zasigurno svi već gledali, no ponovno gledanje se preporuča, a ako imate pitanja zašto, podsjećamo: Thelma i Louise naoružane bježe od policije i nepravdi patrijarhata. Mladi Brad Pitt. Također, jesu li Thelma i Louise izumile selfie?

Čelične magnolije (1989)

r. Herbert Ross

U malom gradiću na američkom jugu skupina žena različitih dobi okupljenih oko salona za ljepotu dijeli dobro i loše – ljubavi, bolest, loše brakove, rođenja djece… Dolly Parton i Julia Roberts, Sally Fields, Daryl Hannah i Shirley MacLaine čine ovu živopisnu skupinu žena koje će vas nasmijati i rasplakati.

Plavuša s Harvarda (2001)

r. Robert Luketic

Žene koje pomažu drugim ženama napustiti toksične odnose, žene koje podržavaju druge žene da uspiju u svojim ciljevima i koje generalno ‘podižu’ druge žene priče su koje uvijek iznova možemo gledati.

Bridesmaids (2011)

r. Paul Feig

Maya Rudolph se udaje, a sve prijateljice koje je skupila tijekom života su djeveruše i moraju pronaći zajednički jezik. Melissa McCarthy, Kristen Wiig i Rose Byrne podsjetit će nas kolika gnjavaža mogu biti djevojačke večeri i pompa vjenčanja, ali i na sve lijepe strane ženskih prijateljstava. Ako ste u skoroj budućnosti mladenka ili djeveruša, (ponovno) pogledajte ovu komediju.

Frances Ha (2012)

r. Noah Baumbach

Bolno istinit film o bolnim prekidima u ženskim prijateljstvima kada se jedna zaljubi. Svo ono vrijeme svijeta provedeno u intimnim ili banalnim razgovorima, planovima za budućnost, dijeljenju tajni i predmeta kao da se nikad nije dogodilo. Osjećaj napuštenosti, zapostavljenosti i nevažnosti kada se najbolja prijateljica zaljubi osjetila je gotovo svaka žena u nekom trenutku u životu (ako nije, možda je ona ta koja se zaljubila), no istovremeno, taj prekid je mogućnost da pronađe sebe.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Putujmo preko ekrana: Filmovi u kojima je grad jedan od glavnih likova 

Kad već ne možemo putovati, ovi nas filmovi vode na neke od najljepših svjetskih destinacija

ELLE Movie Club: 5 kultnih filmova sa ženskim potpisom koji su obavezna filmofilska lektira

Pet redateljica koje su obilježile filmsku povijest i pripadajući filmski klasici

Zašto je u redu mrziti svoju najbolju prijateljicu. Ponekad

Instagram feed prepun je idiličnih ženskih prijateljstava koje emaniraju podršku, sestrinstvo, lojalnost, požrtvovnost…Pitate se jeste li zbilja toliko loši u odabiru ljudi ili se na društvenim mrežama kroz filter ne provlače samo slike već i međuljudski odnosi

Filmovi na španjolskom jeziku koje trebate pogledati

Za sve ljubitelje španjolskog jezika i kulture

9 filmova o kojima će se pričati ove jeseni

Sve što trebate znati o aktualnim festivalskim hitovima koji stižu ove jeseni

▲ Povratak na vrh