AI preuzima svijet umjetnosti?

19.11.2019.

Ako se pita aukcijske kuće, ne baš

Još 2018. godine umjetničko djelo proizašlo iz koda umjetne inteligencije prodano na aukciji u Christie’s doseglo je cifru od $432,500, veću nego što puno živućih umjetnika može sanjati. Čini se, doduše, kako je prvotno ludilo brzo prestalo. Obvious Art, koji potpisuju nekolicinu visoko cijenjenih umjetnina iz ruku AI-a, uključujući i spomenuti “La Baronne de Belamy” tvrde kako je to vidljivo već po posljednjoj aukciji u Sotheby’su. Njihov najnoviji rad procijenjen je tek na $20,000.

Ovo nije prvi put da umjetničko djelo ili bilo koji drugi proizvod raste na cijeni na račun noviteta, no vrlo je zanimljivo gledati na ovaj fenomen iz perspektive umjetnosti kao takve. Po tko zna koji put postavlja se pitanje što je to što nas kod umjetnosti zaista zanima i što se uopće podrazumijeva kao umjetnost. Mnogi su kritičari predviđali kako će AI revolucija u potpunosti promijeniti naše shvaćanje umjetnosti i čak išli toliko daleko da ovaj fenomen usporede s pothvatima Duchampa i Maljeviča. Drugi su pak ukazali na nužnost ljudske intervencije i nedostatak iste u ovom pokretu.

Kao problem se može izdvojiti i činjenica da, za razliku od nekog drugog pokreta, AI umjetninama, osim ljudske ruke, nedostaje i definirani stil jer u suštini podsjećaju na kolaž i pastiž. Kako stvari stoje, za sada će umjetnine stvorene uz pomoć umjetne inteligencije, osim ”eksperimentalno”, krasiti epiteti ”prolazno” i ”pomodno”. Čini se kako nas, bar što se umjetničkog svijeta tiče, AI apokalipsa neće sustići tako brzo.

Fotografije: Instagram

Piše D.M.

Pročitajte i...

Odlazak velikana koji je prizemljio Sunce

Sinoć je u 100. godini preminuo jedan od najvećih hrvatskih umjetnika - Ivan Kožarić

Ivona Šimunović o slikarstvu, inspiraciji i modi

"Ova godina nam je donijela nove apetite za životom", kaže dubrovačka slikarica Ivona Šimunović, a mi se ne možemo više složiti. Koji misaoni procesi stoje iza njezinog umjetničkog stvaralaštva, koji su joj izvori inspiracije te kako doživljava modu otkriva u ekskluzivnom intervjuu za ELLE

Iskrivljena stvarnost umjetnice Alexe Meade koja će vas oduševiti

Umjetnica čija će vas djela natjerati da se pogledate dva put

Bajkoviti nadrealizam Tima Walkera

Tim Walker je čarobnjak. Na drveću uzgaja kolače, vozi pletene automobile, pod njegovim čarobnim štapićem na fasadama engleskih dvoraca cvjetaju šareni baloni, leteći tanjuri idu u lov na lisice, a dnevnim boravkom kruži Spitfire..

Art protiv korone – kako pandemiju i socijalnu izolaciju doživljavaju kreativci?

Kako pandemiju i socijalnu izolaciju doživljavaju kreativci? Otkrijte u svibanjskom izdanju Ellea koji vas čeka na svim kioscima! Elle – ljepota je unutra

▲ Povratak na vrh