Alternativne oskarovske nominacije

17.01.2020.

... budući da američka Akademija nije napravila svoj posao

Teško je reći zašto Oscari odbijaju evoluirati zajedno s vremenom. Možda je došlo do nesporazuma pa Akademija misli da je kategorija redatelja rodno specifična, a Kathryn i Greta su samo glitchevi u sustavu. Neke od nominacija apsolutno su zaslužene, neke su podigle obrve, a neke su rubno nebulozne s obzirom na druge sjajne produkcije koje su obilježile godinu. Čak niti prosvjedne geste na dodjelama, niti medijski vapaji nisu natjerali Oscare da izađu ispod svoje niše. Zašto, Academy, zašto?

Eeeenivej, da imamo zlatne kipiće, mi bismo ih drugačije rasporedile pa, u to ime, slijedi popis ponajboljih filmova godine kojima posvetite pozornost kad već američka Akademija nije:

The Farewell

Jedan od najboljih i najljepših filmova godine u kojemu je Awkwafina definitivno zacementirala status fantastične glumice, da i ne spominjemo Zhao Shuzhen koja je ponudila predivan portret redateljičine bake. Možda Akademija nije uzmogla pronaći titlove za mandarinski, a možda su samo lijeni čitati ih dok traje film (multitasking je ionako ženska forca, ne?), ne znam, mi nemamo drugo objašenjenje.

Hustlers

Draga Akademijo, možda ovo nije dovoljno ozbiljan film za vas? Zaslijepio vas je glitter pa niste ispratili činjenicu da je J.Lo upravo odigrala ulogu života? Previše žena na jednom mjestu, previše kože, previše popa da bi se filmu dala ozbiljna šansa? Puh-leeeaaase.

Uncut Gems

Apsolutni hit nezavisne produkcije posve je promaknuo Akademiji u korist hiperproduciranih konkurenata, iako je film na svim razinama odličan, a osobito je blatantan propust ignoriranje Adama Sandlera koji, iako poznat prije svega po lakoj komediji, sustavno dokazuje svoj raspon te je ovom izvedbom obilježio filmsku godinu.

Us

Možda se Oscari umore od svojih izleta među umjetnike koji nisu sredovječni bijeli muškarci pa im nakon svakog mikropomaka treba nekoliko godina da se oporave? Lupita Nyong’o nadmašila je samu sebe u filmu Us (što uopće nije jednostavno), ali hej, ona već ima Oscar, paaa nećemo pretjerivati?

Dolemite is My Name

Iz antologije zvane “Glumci koje do prekjučer nismo shvaćali sasvim ozbiljno vratili su se u velikom stilu i sada se ne možemo nositi s time”, nizu se pridružuje Eddie Murphy s ulogom u filmu o Rudyju Rayu Mooreu Dolemite is My Name.

The Report

Većina filmova na ovome popisu nikada nije zapravo imala šansu (iako smo mi svake godine iznova optimistične), no bilo je prilično iznenađenje da se hit Sundancea nije izborio za koju nominaciju, makar za izvedbe Adama Drivera i Annette Bening. Oh well.

Honey Boy

Iako je podigao prašinu kada je zaigrao na velikim platnima, autobiografski film koji potpisuje Shia LaBeouf nekako je nestao s radara ispod te iste prašine kad se jednom slegla. No ne čudi da redateljica Alma Har’el nije zaslužila nominaciju budući da prvijenci gotovo nikada ne dobivaju tu privilegiju. Plus, nije sredovječni bijeli muškarac.

Midsommar

Florence Pugh ima dobru godinu i smiješi joj se Oscar za Little Women, zbog čega je još više začudno da su posve preskočili Midsommar, u kojemu Florence ima znatno zahtjevniju ulogu, koju igra fantastično. Oscari sustavno zaobilaze Arija Astera, koji je vjerojatno najjači autor u žanru horora posljednjih godina, ali evo, što ja znam, Akademija se boji mraka?

Her Smell

Elisabeth Moss posljednjih se nekoliko godina dokazala kao jaka glumica u svim mogućim žanrovima, a njezina izvedba varijacije na Courtney Love u filmu Her Smell apsolutno je paralizirajuća. Halo, Oscari, ima li koga?

The Farewell

Da, sjećam se da sam ga već navela, nije me briga, stojim pri svemu što sam rekla. Gledajte film.

Piše: A.F.

Fotografije: Youtube, Profimedia

Pročitajte i...

Angelina Jolie

Oskarovka Chloé Zhao mijenja lice Marvelovih superjunaka

Napokon je netko prepoznao supersnagu žena u pedesetima

h.e.r.

Kreacija koju je H.E.R. nosila na Oscarima hommage je jednoj glazbenoj legendi

Njezin je stilist želio kanalizirati 'pobjedničku energiju'

oscari 2021

Što su nosile zvijezde na sinoćnjim Oscarima?

Pobjednici nas nisu previše iznenadili, a glamurozni lookovi?

'Quo vadis, Aida?' redateljice Jasmile Žbanić je nominiran za Oscara!

Film o posljednjim danima prije genocida u Srebrenici je u konkurenciji za najbolji strani film američke akademije

Možemo li već pogoditi ovogodišnje Oskarovce?

Jest da je oskarovska sezona još daleko, ali nikada nije prerano za šuškanja o mogućim konkurentima odnosno konkurenticama za zlatni kipić svih zlatnih kipića

Revolucija za Oscar: što znači novouvedeni standard inkluzivnosti u kategoriji najboljeg filma?

Nakon što već niz godina trpi kritike zbog manjka društvene svijesti, čini se da je Akademija konačno napravila korak prema poticanju veće inkluzivnosti u filmskoj industriji… ali kakav?

▲ Povratak na vrh