Beyoncé je napisala otvoreno pismo Državnom odvjetniku

16.06.2020.

Queen Bey osobno traži očitovanje i dužnu kaznu za ubojstvo Breonne Taylor

Policijska brutalnost i ubojstva nenaoružanih i najčešće posve nevinih predstavnika marginaliziranih skupina globalni je problem izvitoperene i sadističke moći, no u SAD-u je nakon čitave povijesti građene na nasilju, genocidima i opresiji, možda konačno došlo do točke zasićenja koja će promijeniti nepodnošljive prakse koje odnose živote. Ostatak svijeta budno prati jer jedna revolucija poziva drugu, osobito u suvremenom globaliziranom svijetu…

U diskusiju su uskočili mnogi, uključujući i Crne celebove, koji (kako to već biva) pričaju – svašta. No dok neki trabunjaju prilično bezveze, drugi su na ulicama s megafonima u rukama, treći doniraju novac, četvrti pozivaju na ozbiljan razgovor o problemu rasizma u SAD-u i šire. Najmoćnija od moćnih Crnih žena, Queen Bey, koja svom crnačkom nasljeđu aktivno odaje počast duž čitave zrele faze svoga stvaralaštva, fokusirala je pozornost na slučaj Breonne Taylor, ubijene prije tri mjeseca kad su joj policajci upali u stan nasilu noseći tzv. “no-knock” nalog, koji im dopušta da uđu u stan bez najave. Bey se obratila izravno Državnom odvjetniku u otvorenom pismu objavljenom na njezinoj stranici. Iako treba imati zdravu razinu skepse prema celebrity aktivizmu, činjenica jest da neki glasovi u hijerarhiziranom društvu odjekuju glasnije od drugih te se možemo nadati da će strogi vapaj gđe Knowles-Carter potaknuti dugoodgađanu reakciju na nedopustive događaje koji su odnijeli mladi život. Prije desetak dana Breonna Taylor bi navršila 27 godina.View this post on Instagram

Justice for Breonna. Click the link in my bio to take action.

A post shared by Beyoncé (@beyonce) on

Dragi Državni odvjetniče Cameron,

tri su mjeseca prošla otkako su članovi Louisville Metro policije (LMPD) ubili Breonnu Taylor. Civilni policajci s nalogom koji dopušta da ne kucaju nasilno su upali u njezin stan, u kojem je spavala, nenaoružana. Nekoliko trenutaka kasnije, policajci su zapucali više od dvadeset puta u stanu Breonne Taylor, pogađajući je barem osam puta. Dok je “Breonnin zakon” izglasan u Louisville te je uvedena federativna legislativa koja će također onemogućiti naloge koji dopuštaju ulaz bez najave, ovi su maleni koraci u ispravnom smjeru bolni podsjetnik na činjenicu da za Breonnu Taylor i njezinu obitelj zapravo još nije bilo pravde.

Tri su mjeseca prošla, a istraga LMPD donijela je više pitanja nego odgovora. U njihovom izvještaju o incidentu stoji da gđa Taylor nije pretrpjela nikakve ozljede, a znamo da je upucana minimalno osam puta. Policajci LMPD-a tvrde da su se najavili prije nego što su nasilu ušli u stan gđe Taylor, ali njezin momak, koji je bio s njome, kao i nekolicina susjeda, tvrde da je to neistina.

Tri su mjeseca prošla, a nitko nije priveden, niti je itko dobio otkaz. Istraga LMPD-a predana je Vašem uredu, no svi policajaci koji su bili upleteni u pucnjavu ostaju zaposleni u LMPD. Narednik Jonathan Mattingly te policajci Myles Cosgrove i Brett Hankison moraju odgovarati za svoja djela.

Tri su mjeseca prošla, a obitelj Breonne Taylor još uvijek čeka pravdu. Obitelj gđe Taylor nije mogla uzeti vremena da procesira što se dogodilo i tuguje. Umjesto toga neumorno rade kako bi okupili podršku prijatelja, svoje zajednice te čitave zemlje kako bi postigli pravdu za Breonnu.

Vaš ured ima i moć i odgovornost da donese pravdu Breonni Taylor te pokaže vrijednost života Crne žene. Pozivam vas da iskoristite svoju moć i:

  1. Podignete optužnice protiv Jonathana Mattinglyja, Mylesa Cosgrovea i Bretta Hankisona
  2. Posvetite se istrazi i kazenom progonu kriminalnog ponašanja ovih članova policije s transparentnošću
  3. Istražite odgovor LMPD-a na ubojstvo Breonne Taylor kao i sveprožimajuće prakse koje rezultiraju opetovanim smrtima nenaoružanih Crnih građana i građanki

Ne dopustite da ovaj slučaj postane dijelom obrasca da se ništa ne poduzima nakon užasne tragedije. Sa svakom smrću Crne osobe u rukama policije, ispisuju se dvije istinske tragedije: tragedija same smrt te tragedija pasivnosti i odgode koje prate tu smrt. Ovo je vaša prilika da zaustavite taj obrazac. Mjeseci koji slijede ne smiju izgledati kao posljednja tri.

Srdačno,

Beyoncé Knowles-Carter

 

 

Piše: Ana Fazekaš

Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Dokumentaristički watchlist za turbulentno doba

Filmovi o bijesu i nadi za bolje razumijevanje svijeta i svih načina na koje ga trebamo promijeniti

Seksi okovi: Kako nositi trendi lance ove sezone

Ako ste mislili da se lančani remeni kakve su nosile R'n'B zvijezde početkom 2000-ih nikad neće vratiti u modu, prevarili ste se

zerina akers

Beyonceina stilistica pokrenula novu shopping platformu

Kako je profil na Instagramu spojio aktivizam i biznis

Beyoncé živi život: Možda je usporila tempo, ali nije postala kućanica

Ikona Beyoncé podijelila video s s privatnim obiteljskim snimkama kakve javnost rijetko ima priliku vidjeti

Woke Barbie

Barbie ima vlog u kojem se dotiče tema poput rasizma, privilegija i pronalaženja vlastita glasa

▲ Povratak na vrh