Elisabeth Moss u psihološkom trileru koji jest i nije o kultnoj Shirley Jackson

28.05.2020.

Sve što trebate znati o jednom od najiščekivanijih filmova godine

Još otkako je ponijela jednu od najsloženijih uloga u fantastičnoj seriji Mad Men, pratimo Elisabeth Moss u stopu i dosad se uglavnom zaista isplatilo (čak i kad je ona sama najbolji dio neke produkcije, khm). No ekstra se radujemo njezinom najnovijem filmskom pothvatu u kojemu igra naslovnu junakinju koja jest i nije kultna autorica horora, Shirley Jackson.

Naime, film Shirley rađen je po predlošku romana Susan Scarf Merrell, koji je fikcija ovijena oko lika i djela stvarne spisateljice. Riječ je o psihološkom trileru koji prati poznanstvo Shirley Jackson i njezina muža s mladim parom koji dolazi u njihovu kuću. Pripovijest se razvija iz perspektive Rose koja uspostavlja instantnu snažnu povezanost s misterioznom Shirley i koja ujedno nalikuje na Jacksonine literarne protagonistkinje.

Knjiga i film funkcioniraju kao istovremeno biografska fikcija i hommage, crpeći iz stvarne osobe spisateljice i perioda njezina života u kojem je zaista bila progonjena depresijom i agorafobijom, gradeći njezin kompleksni lik na kontradiktornim činjenicama Jacksonine privatne povijesti.

Međutim, Shirley je britka, talentirana, otrovno duhovita i zavodljivo mračna, a izvedba Elisabeth Moss potpuno briljantno utjelovljuje njezinu neprestanu jezivu tenziju, beskrupuloznost i hipnotičku privlačnost. Pored Moss, glavne uloge nose Odessa Young, Michael Stuhlbarg i Logan Lerman, scenaristkinja je Sarah Gubbins(Better Things, I Love Dick) a izvršni je producent filma ni više ni manje nego Martin Scorsese.

Film je režirala Josephine Decker, autorica i inače sklona suptilnoj jezi i prikazima liminalnih stanja, između ostaloga zaslužna i za indie hit od prije par godina Madeline’s Madeline te ne čudi da se prihvatila ove ekranizacije koja se poigrava razinama fikcije uz snažni gotički element s kojim bi i sama Jackson zasigurno bila zadovoljna. Decker je u vezi projekta izjavila: «Shirley Jackson bila je nevjerojatno neortodoksna osoba i pripovjedačica. Susret s njezinim djelom bio mi je kao da sam pronašla kartu s uputama kako da postanem umjetnica kakva želim biti. Odvažna. Intimna. Strukturirana, ali snovita. Njezin se rad zadržava na koži između zamišljenog i stvarnog, zavodeći neobičnošću i sitnim pukotinama dok više ne znaš gledaš li uza stube ili u vlastita usta. Snažno sam osjećala da ovaj film treba biti napravljen na priča Shirley Jackson.»

Film stiže 5. lipnja na online platforme!

Piše: Ana Fazekaš

Fotografije: Profimedia, IMDb

Pročitajte i...

Što sve do sada znamo o drugoj sezoni serije "Handmaid's Tale"?

Nova sezona nagrađivane serije "Handmaid's Tale" stiže nam 25. travnja, a mi smo izdvojili činjenice kojoj o njoj za sada znamo

Stigao je zastrašujući trailer za drugu sezonu serije "Handmaid's Tale"

Dugoočekivani trailer za drugu sezonu nagrađivane serije "Handmaid's Tale" napokon je stigao i izgleda zastrašujuće

Filmska stilska inspiracija: mornarske prugice

Vintage Hollywood uči nas kako nositi omiljeni ljetni klasik

Počasno Srce Sarajeva i program “Tribute to” posvećen Michelu Francu

Nagrada Počasno Srce Sarajeva 26. Sarajevo Film Festivala će biti uručena Michelu Francu, meksičkom režiseru, scenaristu i producentu.

Zelena inspiracija: sve što treba ljubiteljicama vrtova i kućnih biljnih oaza

Donosimo najbolje što Instagram ima za ponuditi kada je riječ o kućnom zelenilu

▲ Povratak na vrh