ELLE book club: naslovi koji otvaraju sezonu ljetnog štiva

05.06.2020.

Ukoričeni hitovi kojima trebate započeti svoje ljetno čitanje

Osim što je dušu dalo za haljinice i praćakanje u moru, ljeto je doba godine za koje obično čuvamo književne naslove koji nam ne stanu u raspored ostatak godine. A kako smo u posljednjih par mjeseci možda iscrpile zalihu svoje literarne liste čekanja, vrijeme je da osvježimo popis lektire novim naslovima.

Maša Kolanović: Poštovani kukci i druge jezive priče (Profil)

Sa svojom najnovijom zbirkom kratkih priča fantastična Maša Kolanović napravila je zaokret prema mračnijim temama prelomljenima kroz istraživanje konzumerističke manije u kojoj živimo i živimo da bismo kupovale. Gotovo neugodno multitalentirana spisateljica, znanstvenica i umjetnica s knjigom Poštovani kukci ovih je dana zasluženo ovjenčana i nagradom Europske unije za književnost.

Z. Stolica: Blizina svega (Fraktura)

Blogerski veteran superkratke forme i low-key šarmer književnog svijeta, Ante Zlatko Stolica, svojim je fragmentiranim romanom Blizina svega obilježio ovu književnu sezonu. Kolekcija crtica i kratkih priča slaže se u autobiografski kaleidoskop koji komadićima svakodnevnice daje magličasti sjaj razoružavajućom neposrednošću i smislom za humor.

Lucia Berlin: Večer u raju (OceanMore)

Prijevod: Vjera Balen-Heidl

Jedna od definitivno najboljih autorica kratkih priča – ikad – Lucia Berlin uvijek je i uvijek iznova dobar izbor za knjiške moljice ovoga svijeta. Ako ste vrijedno apsolvirale njezin Priručnik za spremačice, primite se jednako fenomenalne Večeri u raju, koja će se u harmoničnom kontrapunktu stopiti s vašim ljetnim večerima. Berlin je briljantna pripovjedačica, precizna, duhovita i sa savršenim osjećajem ravnoteže između sumračnih tema i neiskorjenjivog užitka u lijepim trenucima.

Alena Mornštajnová: Hana (Hena Com)

Prijevod: Sanja Miličević Armada

Vrijeme radnje: 1933. – 1963. godina. Mjesto radnje: Valašské Meziříčí. Sitna neposlušnost djevojčice i uskraćena princes krafna otvaraju slojevitu priču o povijesti jedne obitelji… Češka autorica Alena Mornštajnová svoju je spretnu i dinamičnu fikciju osnažila opsežnim istraživanjem razdoblja koje je još uvijek bolno mjesto moderne povijesti, ali i nježnom ironijom te nijansiranom toplinom koja je učinila ovaj nagrađivani roman međunarodnim literarnim hitom.

Anything Muf (Fraktura)

Prije nedavne apokaliptičke pauze, Fraktura je obogatila književnu scenu nizom izdanja fokusiranih oko neprežaljenog feminističkog portala muf.hr. Kako sasvim iskreno ne znam koje bih od izdanja izdvojila iz ovog feminističkog booma, reći ću vam da pročitate sve ili makar bilo što od sjajnih kolekcija eseja iz ove edicije. Dok Maša Grdešić polazi od Zamki pristojnosti u studijama feminizma i popularne kulture, Lana Pukanić predstavlja Tinejdžerke i druge monstrume suvremene feminističke paradigme, Barbara Pleić Tomić bavi se rodnim dinamikama unutar konvencionalne obitelji u kojoj Mama kuha ručak, tata čita novine, a Lea Horvat ispisuje Nepraktične savjete za kuću i okućnicu. Bacajući reflektor na žensku seksualnost, Jasna Jasna Žmak u novoj knjizi progovara o Onim stvarima dok kontroverzna Asja Bakić pod naslovom Dođi, sjest ću ti na licepoziva na živu polemiku o različitim neuralgičnim točkama društva i svakodnevnice.

Piše: Ana Fazekaš

Fotografije: Instagram, Press

Pročitajte i...

ELLE Book Club: Najbolje od post-#metoo literature

Donosimo izbor sjajnih knjiga koje pripovijedaju o traumi, snazi i pronalasku vlastitog glasa

ELLE Book Club – što čita Emily Ratajkowski?

Glumica i modelka pored besprijekornog stila ima i sjajan ukus kada je riječ o književnosti, a na njezinom popisu feminističke literature pronašle smo nekoliko fantastičnih naslova

ELLE Book Club: 3 fantastične knjige suvremenih Crnih autorica

Update za ljetnu lektiru: hit romani iz izbora suvremenog kontrakanona

Insta klubovi za kulturno druženje na daljinu

Book club, art club i cooking club koji će vam uljepšati izolirane dane

Genijalna kolekcija torbica posvećena snažnim ženama

Kolekcija s potpisom brenda Olympia Le-Tan

▲ Povratak na vrh