ELLE Book Club – što čita Emily Ratajkowski?

15.07.2020.

Glumica i modelka pored besprijekornog stila ima i sjajan ukus kada je riječ o književnosti, a na njezinom popisu feminističke literature pronašle smo nekoliko fantastičnih naslova

Volimo misliti da su prošli dani kad za prekrasne žene moramo istaknuti da su «više od lijepog lica», no ipak nas nekako glupo zatekne kad saznamo da je jedna od najsenzualnijih žena današnjice i naš definitivni modni crush, ujedno i strastveni knjiški moljac! Emily Ratajkowski obožava čitati, smatra se posvećenom feministkinjom, a već je kao brucošica na UCLA položila kolegij o rodnoj teoriji koji joj je na nove načine otvorio promišljanje o rodnoj binarnosti, spektru seksualnosti te seksualnih i rodnih identiteta i izričaja (o čemu je i pisala za Harper’s Bazaar). Na njezinoj ultimativnoj hit listi literature, koju vrijedno bilježi i na svom Instagramu, možete naći Joan Didion, Anne Sexton, Sally Rooney, Mary Oliver, Adrienne Rich, Marge Piercy… A kako je EmRata, kao i ostatak svijeta, posljednjih nekoliko mjeseci provela uvelike u privatnosti svoga doma i uz mnoštvo knjiga za društvo, povirile smo u naslove koje je za Vogue istaknula kao najzanimljivije na koje je naišla i popis nas je definitivno zagolicao… (Riječ je o knjigama koje kod nas nisu još prevedene, ali su dostupne na engleskom jeziku. Izdavači, ako ovo čitate, pripremite olovčicu!)

Chloe Caldwell: Women

Kratki roman Chloe Caldwell uzima sve klasične teme zaljubljenosti, izmještenosti, samoće, seksualnosti, i pomiče ih u perspektivi na suptilne, ali intrigantne načine, fokusirajući se na romansu između dvije vrlo različite mlade žene. Objavljena 2014. godine, glasi kao «knjiga koju ćete natjerate sve svoje prijatelje da pročitaju», i to odmah nakon što je progutate u jednom dahu.

Letters of Rosa Luxemburg, ur. Georg Adler, Peter Hudis i Annelies Laschitza

Jedna od najznačajnijih marksističkih teoretičarki i filozofkinja u povijesti, spisateljica i aktivistkinja Rosa Luxemburg u svojim je prepiskama s jednako nevjerojatnim suvremenicima iznosila svoje ideje, od kojih mnoge snažno rezoniraju u današnjem vremenu, kada bi nam sasvim sigurno trebao neki revolucionarni zaokret.

Miranda Popkey: Topics of Conversation

Ako s Emily dijelite ljubav prema literarnoj hitmakerici Sally Rooney (čiji je prvi roman nedavno objavljen u hrvatskom prijevodu u Frakturi, a sprema se i drugi po kojem je rađena istoimena serija Normal People), prvijenac Mirande Popkey mogao bi biti vaš novi favorit. Riječ je o neobičnom romanu čija pripovjedačica za sebe kaže da je «poligon za tuđe žudnje» te rastvara svijet djela kroz niz univerzalnih, a intimnih tema, temeljenih na višestruko izmaknutom prepričavanju tuđih životnih priča…

bell hooks: All About Love

Jedna od najznačajnijih feminističkih spisateljica našeg doba, u ovoj se kolekciji eseja (koja ove godine navršava punih dvadeset godina) uhvatila ukoštac s ultimativnom temom čovječanstva – ljubavlju. bell hooksistražuje rodnu dimenziju moderne ljubavi, njezine varijacije, dimenzije i inačice, načinima na koje su muškarci socijalizirani da prema ljubavi osjećaju nepovjerenje, dok su žene u društvu poticane da u različitim situacijama pokazuju ljubav i aktivno vole. Ovo je knjiga koja bi vam mogla promijeniti perspektivu na središnje iskustvo ljudskosti… ljubav.

Lacy M. Johnson: The Reckonings: Essays

Kolekcija eseja teoretičarke, aktivistkinje i spisateljice Lacy M. Johnson istražuje teme poput povijesti umjetnosti, seksualnog nasilja i rasne problematike, kroz pristup koji kombinira memoarski diskurs, teorijsku kritiku i intimna promišljanja o akutnim bolnim točkama današnjeg društva.

Rebecca Solnit: Whose Story Is This?

Još jedna kolekcija sjajnih eseja koji se bave neuralgičnim točkama suvremenog društva iz pera Rebecce Solnit poziva nas da preispitamo odakle dolaze dominantni narativi današnjice, tko dobiva prostor da oblikuje i stvara povijest koju svakodnevno živimo.

Lorrie Moore: Self-Help

Roman Lorrie Moore iz sada već davne 1985. prati priče o samoći i usamljenosti deset žena, no danas odjekuje jednako snažno kao što je to bilo i kada je izašao. Ratajkowski je ovo proglasila prvom knjigom koja je na nju zaista snažno djelovala te kaže da ju je pročitala s dvadeset i posve ju je promijenila…

Piše: Ana Fazekaš

Fotografije: Instagram, Press

Pročitajte i...

baloner

Kako stilizirati baloner po uzoru na top modele?

Baloner je vječni komad koji ide na apsolutno sve i idealan je za ovo promjenjivo vrijeme, a kako ga nositi ovog proljeća, pokazale su Gigi, Kendall i drugi modeli

ELLE Book Club: Najbolje od post-#metoo literature

Donosimo izbor sjajnih knjiga koje pripovijedaju o traumi, snazi i pronalasku vlastitog glasa

Street style mladih mama: EmRata i Gigi Hadid

Kolegice modeli u šetnji New Yorkom pokazale kako nositi cool casual

20 trudničkih kombinacija Emily Ratajkowski (koje nisu samo za trudnice)

Crop topovi, svilene haljine i oversized odijela - EmRata i u trudnoći ostala vjerna svom cool stilu

EmRata iskreno: 'Trudnoća je usamljeno iskustvo'

Emily Ratajkowski s mužem i najbližim prijateljicama za Valentinovo proslavila 'baby shower'

▲ Povratak na vrh