ELLE filmska preporuka: Duet for Cannibals by Susan Sontag

25.11.2019.

Bizarna radnja i pregršt odličnih lookova

Talijanka uči Šveđanku riječi za dijelove tijela. Kosa – Capelli. Oči – Occhi. Usta – Bocca. Trenutak prije, bila je za stolom za objed, a sada su u njezinoj spavaćoj sobi i sjede na možda najvažnijem mjestu – zapovjednom centru – dobro održavane buržoaske kućanice, toaletnom stoliću. Nudi joj da je obuče.

Krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća švedska je producentska tvrtka Sandrews od Susan Sontag naručila film u Stockholmu. U interesu kulturne diplomacije, Švedska bi redovito ugostila redatelje s prepoznatljivim autorskim pečatom. Već poznata Sontag odsjela je u hotelu Diplomat kako bi napisala svoj scenarij s izdašnim proračunom i ne baš velikim nadzorom. Sontag je od djetinjstva bila pronicljiva filmska obožavateljica, pa je ovom ponudom, budući inače beskompromisna kritičarka, napokon imala priliku pokrenuti se na jednom od svojih glavnih područja zanimanja. Inače, Sontagin esej Notes on Camp ponovno je dobila na popularnosti od kako camp ne silazi s moodbordova raznih dizajnera i umjetnika, a i mnogi su lookovi s Met Gale i slike kojima su inspirirani, proizišli upravo iz te stilske biblije za 2019.

Snimljen 1968. i objavljen 1969., rezultat je bio Duet for Cannibals, prvi u Sontaginoj kratkoj filmografiji. Uz jaki nadrealistički interlude, zbrku jezika i klaustrofobičnu paranoju, Duet for Cannibals radoznalo istražuje teme duha ere (seksualne običaje, revolucionarne politike) s utjecajima i konceptima ondašnjih junaka Bergmana i Godarda o kojima je Sontag mnogo pisala.

Poznat je i njezin esej o Bergmanovoj Personi koji je prvotno objavljen u Sight & Soundu, a posebno je zanimljiv citat: „Slike i dijalog koje su dane gledatelju čine ga neomoćnim da shvati nešto toliko zagonetno, a ne može prepoznati ni događaju li se određeni prizori u prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti; i pripadaju li određene slike stvarnosti ili fantaziji.“ – princip koji je prauzela snimajući ovaj film. Sontag se nikada nije probila kao filmašica, iako je snimila još tri filma, no „Duet for Cannibals“ ostao je najgledaniji, a osim toga ima odlične modne momente ako ste u potrazi za stilskom inspiracijom. Iako je film snimljen u crno-bijeloj tehnici, odjeća gotovo da vodi glavnu riječ. Ako ste uz to obožavatelj bizarnih radnji, uživat ćete u ovom eksperimentu.

Piše: David Morhan

Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Novi video uradak Paris Hilton

Potpuno razotkrivanje poznate milijunašice na pragu 40. otkriva njezino pravo lice.

Filmovi na španjolskom jeziku koje trebate pogledati

Za sve ljubitelje španjolskog jezika i kulture

Umjetnost dolazi vama- kulturna izolacija nije opcija

Genijalna inicijativa ekipe Radio Studenta

Stiže dokumentarac o Greti Thunberg!

Film koji ćemo gledati idućeg ljeta

Koji se klasik iz 90-ih vraća na velika platna?

Uz glumački ansambl koji smo imali prilike vidjeti "Pose" i "Orange Is the New Black"

▲ Povratak na vrh