Filmska stilska inspiracija: mornarske prugice

14.07.2020.

Vintage Hollywood uči nas kako nositi omiljeni ljetni klasik

Topli dio godine ima svoje modne prednosti, ali ponekad je teško uhvatiti ritam kad nas jedan čas sunce prokuhava, a već u drugom se skrivamo od pljuskova koji naglo spuštaju temperaturu. Zato je važno da i ljeto, kao i sva godišnje doba, ima svoju kolekciju ultimativnih komada koji su uvijek dobra ideja za osnovu outfita, na kojoj onda gradimo daljnje kombinacije. A jedan je od tih komada – prugasta majica. Za inspiraciju kako nositi prugice u ljetnim kombinacijama, okrećemo se filmskim klasicima u kojima su neke od naših najdražih stilskih ikona zabljesnule upravo u varijacijama na mornarski stil…

Katharine Hepburn u «Woman of the Year»

Iako mornarske prugice u svom najprirodnijem stanju idu uz lađa izrez (duh), Katharine nas iz dalekih četrdesetih podsjeća da mogu jednako fantastično izgledati i kada krase laki meki sako. Hepburn i ovdje pokazuje koliko sjajno jednostavna elegancija pristaje divno kompliciranoj ženi.

Jeanne Moreau u «Jules et Jim»

Uska tunika preko suknje s prugastim detaljem, stegnuta remenom oblikuje siluetu predivne Jeanne Moreau, i onda vam još samo nedostaje po jedan muškarac pod svakom rukom i imate nezaboravno, iako pomalo dramatično ljeto.

Brigitte Bardot u «Le Mepris»

Kad se čovjek rodi kao Brigitte Bardot, može nositi što god želi, ili ništa uopće, i svijet će biti oduševljen. Ali za nas koje nismo blagoslovljene bardoovskim bezvremenskim seksipilom, uska plavo-bijela prugasta majica bez rukava odlična je baza outfita, preko koje možemo prebaciti laku vesticu ako nas unatoč suncu hladi ljetni vjetar ili nešto ekstravagantnije za večernju varijantu…

Audrey Hepburn u «Two for the Road»

Ako itko zna nositi modne klasike na način da nam nikada ne dosade, to je Audrey Hepburn, pa tako u svom nešto kasnijem filmu Two for the Road, nalazimo stilsku ikonu u crvenom jednodjelnom badiću preko kojeg je prebacila crveno-bijele prugice kratkih rukava. I, naravno, izgleda fantastično. (Ne samo zato što nas ovaj prizor baca u tešku morsku nostalgiju.)

Katharine Ross u «The Graduate»

Kad nam ljubavna veza ne ide po planu, to nije razlog da nam outfit ne bude on point. Katharine Ross nosi prugice u najklasičnijoj varijanti, uz lađa izrez, nemarno raspuštenu kosu i cateye u stilu Brigitte Bardot. Pun pogodak!

Charlotte Gainsbourg u «An Impudent Girl»

U ulozi koja je pokrenula njezinu fantastičnu karijeru i učinila njezine jednako fantastične roditelje ponosnima, Charlotte Gainsbourg možda igra tinejdžerku, ali njezin stil nema dobne granice. Tomboyish prugasta majica dugih rukava preko traperica visokog struka i čiste bijele tenisice kombinacija je koju u pripremi ima svaka žena sa stilom. Uvijek.

Audrey Tautou u «Coco Avant Chanel»

Okej, možda film nije vintage, ali moda na filmu je ultimativni vintage – stilska evolucija same majke stila donosi sve lekcije koje morate naučiti o bezvremenskoj modi, uključujući i to da svaka žena u garderobi mora imati i jednu laku prugastu majicu koja utjelovljuje lakoću french girl chica.

Piše: Ana Fazekaš

Fotografije: Profimedia, IMDb

Pročitajte i...

Najljepši prugasti badići sezone

Prugice na plaži posveta su francuskoj rivijeri i kultnim ljepoticama tog vremena

Francuske ikone stila

Odmjerene, fatalne, nonšalantne i beskrajno elegantne, dame koje su tijekom povijesti definirale francuski chic krasi jedna zajednička, neupitna kvaliteta: nepogrešiv osjećaj za lijepo!

6 kultnih filmova u kojima su kostimografiju radili dizajneri A liste

Neke od najboljih kostimografija u filmskoj povijesti potpisuju Gaultier, Balmain, Chanel...

Dossier baloner: burna povijest modnog klasika

Pojavljuje se u proljeće i jesen. Pomalo strog, ali neodoljiv, kako ženama tako i muškarcima

▲ Povratak na vrh