Filmski afterlife Bergmanove «Persone»: 5 kultnih filmova inspiriranih kultnim filmom

18.05.2020.

Danas na online repertoaru kina Tuškanac obavezno (ponovno) pogledajte skandinavski sanjivi klasik, a da okus dulje traje, zaredajte s filmovima koji su vrijedno učili od Bergmana…

Bergman je 1965. godine bio u bolnici zbog dvostruke upale pluća te trovanja penicilinom pa je kratio vrijeme komponirajući «sonatu za dva instrumenta» koja će već sljedeće godine zaigrati kao jedan od najslavnijih filmova njegove melankolične kinematografije. Persona je lako tkanje u kojemu sanjivi veo leluja između razina filmske stvarnosti, pripovijedajući suptilni i slojeviti odnos između dviju žena na osami. Sami je Bergman kasnije izjavio: «Osjećam da sam u Personi, i kasnije u Krici i šaputanja, otišao najdalje što sam mogao. I u ta sam dva trenutka, radeći u potpunoj slobodi, dotaknuo tajne bez riječi koje samo film može otkriti.»

Kasnija je kinematografija mnogo crpila iz Persone te se citati i paralelizmi mogu pronaći u nizu žanrovski raznolikih filmova, od Fassbinderovih Gorkih suza Petre von Kant do Trierove Melankolije, CronenbergovihDead Ringers do Dvostrukog života Veronique Krzysztofa Kieslowskog. Popis umjetničkih ostvarenja koja su se poigravala udvostručavanjem i urušavanjem dvostrukosti, narcističkim odrazima koji eskaliraju u bijes bio bi posve nepregledan. Nakon što ponovno pogledate Personu 18.5. na online repertoaru kina Tuškanac (za koje nestrpljivo čekamo da se post-pandemijski aktivira te oporavi od potresa), nastavite niz s nekim od pet filmova koji su inspiraciju obilno crpili od Bergmana:

Les Biches (1968)

Claude Chabrol

Zasićeni ljubavni trokut između dviju ljubavnica i arhitekta kojeg pozivaju u svoju vilu u Saint Tropezu u središtu je filma za koji je Chabrol izjavio da je «prvi film koji je napravio točno onako kako je htio».

Performance (1970)

Nicolas Roeg and Donald Cammell

Odbjegli gangster pronalazi utočište uz bivšu rock zvijezdu koju igra Mick Jagger (da, ozbiljno), ali postepeno se konture stvarnosti počnu rastakati.

3 Women (1977)

Robert Altman

Dvije žene, ili tri, ili jedna u Altmanovom labirintu reflektirajućih površina za koji tvrdi da se rodio u jednoj grozničavoj noći dok mu je žena ležala u bolnici – cijela priča, svi detalji, čak i izbor glumica Shelley Duval i Sissy Spacek.

Stardust Memories (1980)

Woody Allen

Iako se asocijacija ne nameće pri prvoj pomisli na njegovu kinematografiju, Woody Allen silno voli Bergmana te je nekolicina njegovih filmova nastala pod snažnim dojmom skandinavskih klasika. Utjecaji su vidljivi u Interiors i Another Woman, ali vrlo su snažni i u filmu Stardust Memories, u kojemu se sredovječni filmaš prisjeća svojih ljubavi…

Mulholland Dr. (2001)

David Lynch

Sanjivo miješanje razina svijesti u meta-filmskim eskapadama Lynchev su potpis, a odnosi između dvaju dvostrukih likova u filmu Mulholland Dr. nose brojne paralele u odnosu na Personu, s mnoštvom tipičnih linčovskih zaokreta.

Piše: Ana Fazekaš

Fotografije: IMDb

Pročitajte i...

Siječanj u Kinu Tuškanac donosi opuse trojice filmskih velikana

FIlmovi Pedra Almodóvara, Michelangela Antonionija i Nicholasa Raya

Scenska adaptacija humoreski Woodya Allena stiže u zagrebačko kazalište!

Kratka priča “Side effects” na daskama koje život znače

ELLE Kalendar: kuda se zaputiti u danima pred nama?

Koje nam se izložbe, koncerti, predstave i zabave smiješe od 15. do 22. ožujka?

Opusom Ingmara Bergmana Kinoteka obilježava 100. rođendan čuvenog švedskog redatelja

U sklopu obilježavanja stote godišnjice na repertoaru su filmovi Jesenja sonata, Divlje jagode, Ljeto s Monikom, Sedmi pečat, Persona, Fanny i Alexander i Saraband te dokumentarac Nepozvani kod Bergmana

Od sutra u kinu Tuškanac gledajte hrvatske filmske klasike iz 60-ih

Od 24. do 31. svibnja u Kinu Tuškanac moći će se pogledati odabrani hrvatski kultni filmovi 60-ih

▲ Povratak na vrh