Glamur talijanske mode

06.04.2014.

Kako je Italija postala jedna od vodećih zemalja na svjetskoj modnoj karti?

Otvorena je izložba ‘The Glamour of Italian Fashion 1945 – 2014’ u londonskom muzeju Victoria and Albert, koji je trenutno najveći muzej primijenjene umjetnosti i dizajna na svijetu.

 

Glamur talijanske mode

 

Ova velika izložba je glamurozan i sveobuhvatan pogled na talijansku modu od kraja Drugog svjetskog rata do danas, a prikazuje ključne pojedince i organizacije koji su pridonijeli ugledu Italije, poznate po kvaliteti i stilu. Istražuje i dramatičnu tranziciju iz poslijeratnih ruševina u luksuzni raj koji počiva na modnim revijama ‘Sala Bianca’ koje su se pedesetih godina prošlog stoljeća održavale u Firenci, što je talijansku modu svrstalo na svjetsku pozornicu.

Sredinom prošlog stoljeća mnogi holivudski filmovi snimani su na talijanskim lokacijama, što je također imalo velik utjecaj na modu jer su zvijezde poput Audrey Hepburn i Elizabeth Taylor postale stilske ambasadorice susjedne nam države, a zanimljiva je i izjava Richarda Burtona koji je tvrdio da je na snimanju ‘Kleopatre’ Elizabeth Taylor naučila samo jednu talijansku riječ – ‘Bulgari’.

U muzeju se može razgledati stotinjak odjevnih predmeta i modnih dodataka vodećih talijanskih modnih kuća kao što su Simonetta, Pucci, Sorelle Fontana, Valentino, Gucci, Missoni, Giorgio Armani, Dolce & Gabbana, Bulgari, Fendi, Prada i Versace.

 

Glamur talijanske mode

 

Modni sljedbenici diljem svijeta poludjeli su i za krojevima talijanskih majstora, za što su najviše zaslužni markantni glumci, poput Marcella Mastroiannia u filmu ‘La Dolce Vita’. Dobro skrojeno odjelo zahtijevalo je preciznost i kvalitetnu tkaninu, a najmanji detalji, poput džepova, često su se razlikovali od regije do regije pa odijelo krojeno u Rimu i ono iz Napulja nikad nisu izgledala isto.

 

Glamur talijanske mode

 

Devedesetih godina prošlog stoljeća, moda se počela razvijati na internacionalnoj razini pa su i mnogi dizajneri postali slavni i učvrstili ugled svoje zemlje. Ti dizajneri, poput Dolce & Gabbane, svoje komade prodaju diljem kugle zemaljske i ne staju samo na odjeći, njihov potpis stoji čak i na hotelskim interijerima, a mnogi su obiteljske tvrtke pretvorili u luksuzne brendove.

 

Glamur talijanske mode

 

Ova izložba prva je od ukupno tri posvećene modi koje muzej planira predstaviti javnosti ove godine, a pogledati je možete do 27. srpnja. Nakon nje slijedi izložba povijesti vjenčanih haljina, te retrospektiva radova modnog fotografa Horsta P. Horsta.

Foto: press, Victoria & Albert

Pročitajte i...

Kimono: Novo lice japanskog klasika

Dinamična povijest kimona kao fokus nove izložbe londonskog muzeja Victoria & Albert

Novi pogled na Diorovu povijest

Nakon Pariza, izložba Christian Dior: Designer of Dreams postavljena u Londonu

Zavirite u malu enciklopediju modnih dodataka

Ljubitelje mode sigurno će zanimati tri nova izdanja Victoria & Albert muzeja posvećena modnim dodacima

Savage Beauty

Najuspješnija modna izložba... ikad!

Rad Alexandera McQueena fascinira ljubitelje mode i odijevanja što potvrđuju podaci posjećenosti - gotovo pola milijuna ljudi prošetalo je slavnim muzejom Victoria&Albert kako bi pogledali radove prerano preminulog dizajnera

U potrazi za luksuzom

Što je luksuz? Prilično kompleksno pitanje. Odgovor je nemoguće dati u jednoj rečenici, ali detaljna izložba mogla bi se približiti rješenju...

Fotograf stila

U londonski V&A stiže još jedna veličanstvena izložba

▲ Povratak na vrh