Inspirativni filmovi o modi, dizajnu umjetnosti i arhitekturi – na trećem izdanju DA2 filmskog festivala

05.10.2021.

Od 22. do 26. listopada u zagrebačkoj Uraniji - prostoru kreacije te online diljem Hrvatske od 23. listopada do 01. studenog održat će se filmski festival koji ljubitelji mode, dizajna i umjetnosti ne smiju propustiti

Program ovogodišnjeg izdanja DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festivala, prvog međunarodnog natjecateljskog filmskog festivala u regiji i trećeg u svijetu koji objedinjuje filmove na temu dizajna, arhitekture i umjetnosti, predstavlja osam dugometražnih filmova iz recentne svjetske produkcije. Najnovije, nagrađivane, uzbudljive, poučne i zanimljive filmske naslove koji govore o najznačajnijim stvarateljima iz područja dizajna, arhitekture i umjetnosti. Uz filmski program stručnjaci iz regije i svijeta gostuju i u online emisiji ŠTA DA? u kojoj se predstavljaju filmovi, upoznaju svjetske, regionalne i hrvatske kreativce i njihova djela.

Filmovi se natječu za službenu festivalsku nagradu ISKRA koju međunarodni žiri dodjeljuje najinspirativnijem filmu, a s ciljem poticanja proizvodnje filmova koji tematiziraju dizajn arhitekturu i umjetnost,  razvoja kreativnog stvaralaštva i promocije hrvatske umjetnosti u svijetu.

Žiri trećeg DA2 festivala čine: Alec Von Bargen (vizualni umjetnik, glumac i pisac iz SAD-a), Duška Zagorac (scenaristica, redateljica i producentica iz Sarajeva, s adresom u Velikoj Britaniji) i Idis Turato (nagrađivani riječki arhitekt). Nagrada ISKRA je slika mladih hrvatskih umjetnika iz kolekcije – Erste Fragmenti.

Veselimo se da ćemo ove godine moći uživo razgovarati o filmovima i družiti se s umjetnicima, arhitektima, dizajnerima i vizionarima na platnu, ekranu i u dvorani. Ključna karakteristika našeg filmskog programa jeste da svaki film na svoj način bira kreativnost kao osnovni predmet istraživanja’, istaknula je umjetnička direktorica festivala, Tina Hajon te nam ukratko približila filmove koji će se prikazivati u Uraniji od 22. do 26. listopada, a online od 23. listopada do 1. studenog.

Fellinopolis’, film talijanske redateljice Silvije Giuletti, u kojem imamo priliku vidjeti Maestra i njegova lica zaigranog šarmera, predanog perfekcionista, lukavog manipulatora i mnoga druga snimljena skrivenom kamerom njegovog bliskog suradnika, Ferruccija Castronuove.

Gianni Berengo Gardin: priča o dva grada’, redateljice Donna Serbe-Davis, upečatljivi je dokumentarac koji istražuje pitanje negativnih posljedica turističke industrije na svoje destinacije, u ovom slučaju kroz objektiv najpoznatijeg talijanskog fotografa i vizure njegove omiljene teme – Venecije.

Film ‘Mau’, redatelja Benji i Jono Bergmanna, prati neobičnu profesionalnu putanju Bruce Maua dizajnerskog  inovatora i kreativnog autsajdera, koji se iz grafičkog dizajnera svjetske klase i savjetnika korporacija poput Coca-Cole i Disneyja prometnuo u aktivista posvećenog društvenom boljitku.

Tel Aviv i njegov Bijeli grad – skup više od 4.000 građevina internacionalnog arhitektonskog stila tema je filma ‘Grad želje’ redatelja Marcela Prinsa. Film kroz razgovore  s vodećim svjetskim arhitektima i akademicima istražuje načine na koji je modernistički pokret obdario taj još mladi bliskoistočni grad trajnim i neporecivim šarmom.   

Redateljice Lene Borch Hansen i Anna von Lowzow sa svojim filmom ‘Jørn Utzon: čovjek i arhitekt‘ donose nam priču o jedinstvenom arhitektu i muškarcu, ispripovijedanu iz perspektive njegovih najbližih, koji otvoreno i iskreno dijele anegdote i iskustva iz života s Jørnom.                                                                     

‘Ja sam sunce’, film redateljice Ilarije Gambarelli, intimni je portret talijanskog modnog dizajnera Lorenza Rive i njegova odnosa sa suradnikom i bivšim privatnim partnerom Luigijem Valiettijem.                               

Novi Bauhaus – Život i naslijeđe Moholy – Nagyja’, redateljice Alyse Nahmias, priča nam o tom slavnom slikaru, fotografu i profesoru. Motiviran izazovom stvaranja u ograničenim okvirima Velike depresije i Drugog svjetskog rata, odjek Moholyjeve umjetničke raznolikosti i tehnoloških mogućnosti i danas se čuje u svijetu umjetnosti.

‘Kuća Cardin’, film P. David Ebersolea i Todda Hughesa traži odgovor na pitanje: tko je Pierre Cardin? Film pruža rijedak pogled na um ovog genija, kao autorizirani dugometražni dokumentarac o životu i stvaralaštvu Pierrea Cardina i upravo njime započinje treći DA2 Film Festival.

Kako se radi o osam sjajnih i neuobičajenih filmova iz recentne produkcije koji će imati ekskluzivnu hrvatsku premijeru na DA2 Film Festivalu, dođite u Uraniju i uvjerite se sami ili sav program pratite online na platformi https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/

Pročitajte i...

DA2 Film Festival okuplja ugledne insajdere iz svijeta dizajna, arhitekture, umjetnosti i kulture na jednom mjestu

Ne propustite priliku za uživanje u filmovima i razgovorima s renomiranim dizajnerima, arhitektima i poznavateljima umjetnosti

Najbolji red carpet lookovi s otvorenja filmskog festivala u Veneciji

Penelope Cruz, Kirsten Dunst, Helen Mirren i brojne druge zvijezde uveličale početak 78. Mostre

Filmske poslastice u Sarajevu

U sklopu programa U fokusu ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala prikazat će se najbolja ostvarenja regionalne kinematografije iz protekle i ove godine od kojih su neka ostvarila uspjeh na prestižnim filmskim festivalima širom svijeta

cannes

Filmski festival u Cannesu počeo u punom sjaju

Marion Cotillard, Jessica Chastain i Bella Hadid vratile glamur na Azurnu obalu

Prva lopudska palma i obećanje uz klavirski koncert

Pijanistički nastup proslavljene Antonije Pacek bio je idealan uvod u treću filmsku projekciju na otvorenom, uz čaroban lopudski zalazak sunca nad morem

▲ Povratak na vrh