Izdvojili smo 8 filmova koje ne smijete propustiti na ZagrebDox-u!

zagreb dox
08.06.2021.

17. izdanje filmskog festivala ZagrebDox donosi više od 80 filmova u 12 programa od 13. do 20. lipnja u Studentskom centru i na Ljetnoj pozornici Tuškanac

Ljeto se bliži i započinje na najbolji mogući način: filmskim festivalom! Nakon izazovnog perioda, ponovno se družimo u kinima i otkrivamo zanimljive priče u 17. izdanju ZagrebDoxa koje počinje 13. lipnja. Tim smo povodom iz bogatog filmskog programa izdvojili 8 filmova, koje možete otkriti u nastavku, a više o festivalu saznajte ovdje.

Nakon što smo prošlogodišnji festival u njegovu posebnom izdanju uspješno održali početkom jeseni, izuzetno nam je drago što i ove godine nalazimo način i put da aktualnu dokumentarističku produkciju približimo svojoj publici. Posebnost je našeg festivala, uvijek ponavljamo, u susretu, razmjeni i diskusiji. Stoga je nezamislivo da dokumentarce koje ZagrebDox predstavlja već 17. godinu zaredom ne konzumiramo u kinodvorani te potom među sobom ne razmijenimo stav, perspektivu, emociju koju upravo odgledani film u nama pokreće. Nakon ove dugotrajne izolacije i proteklih izazovnih mjeseci sretni smo što imamo priliku predstaviti filmove i tako publici ponuditi sadržaj, potaknuti komunikaciju te omogućiti da se (zasad) barem kroz platno u kinu provuku u neke daleke krajeve svijeta‘,

rekao je Nenad Puhovski, direktor i glavni selektor ZagrebDoxa

Kao mali uvod u brojne filmove i programe na ovogodišnjem ZagrebDoxu izdvojili smo 8 naslova iz gotovo svakog programa:

Buđenje na Marsu (Wake Up On Mars)

O tajanstvenom fenomenu koji Švedska bilježi već 20 godina – sindromu rezignacije od koje baš u toj zemlji obolijevaju gotovo isključivo djeca tražitelja azila – progovara redateljica Dea Gjinovci u filmu Buđenje na Marsu. Film o kosovskoj obitelji romskog podrijetla koja na sjeveru Europe čeka odluku o kojoj im ovisi budućnost na ZagrebDoxu konkurira za službenu festivalsku nagradu u međunarodnoj kategoriji.

Samo je nebo iznad nas

Snažan osjećaj zajedništva te društveno-kulturna renesansa koju je u Pakracu 1980-ih potaknulo osnivanje prvog registriranog malonogometnog kluba – Dudovo bure, u fokusu je filma Samo je nebo iznad nas redateljice Renate Lučić, koji na kino platno uz brojne lokalne protagoniste dovodi i plejadu poznatih lica – od glumaca do pjevača. Film je dio ovogodišnje regionalne konkurencije ZagrebDoxa.

Bijeli šum (White Noise)

Uz ekskluzivan pristup i bez zadrške, film novinara i redatelja Daniela Lombrosa uvest će vas u zastrašujuću jezgru pokreta američke radikalne desnice, uz eksplozivne prosvjede, bučne zabave i susrete pri kojima se populističke i rasističke ideologije usavršavaju, pretvaraju u oružje i serviraju masama. U fokusu filma koji će biti prikazan u programu Kontroverzni dox troje je protagonista: Mike Cernovich, teoretičar zavjere i autor bloga o seksu koji se prometnuo u medijskog poduzetnika, anti-feministica i YouTube zvijezda Lauren Southern te ideolog bijelog suprematizma Richard Spencer.

Coronation

Tri nova filma dokumentarističkih veterana čine ovogodišnje izdanje programa Majstori doxa, a među njima je i odvažno ostvarenje kineskog umjetnika i aktivista Aija Weiweija. Koristeći videosnimke građana Wuhana, koji su snimali stvarnost života u zatvorenom gradu u ranim danima koronakrize, Ai Weiwei u ovom filmu propituje je li tijekom pandemije važnije očuvati osobnu slobodu pojedinca ili zdravlje čitavog društva. U mozaičnoj formi te zapanjujuće i zastrašujuće snimke praznih gradskih ulica u samom epicentru epidemije Weiwei pretače u kritičko filmsko ostvarenje o običnom životu u neobičnim okolnostima.

Oeconomia

Njemačka redateljica Carmen Losmann u svom duhovitom, ali pedantnom i iscrpnom dokumentarcu izaziva neke od ključnih igrača suvremenog kapitalizma da odgovore na jednostavna i prizemna pitanja o novcu, rastu, zaduživanju i bankama. Rijetki odgovori koje dobiva uglavnom su popraćeni arogancijom, ali i zbunjenošću logikom koja upravlja globalnom financijskom industrijom. Slojevito rastvarajući temu, film otkriva pravila suvremene kapitalističke utakmice na sjenovitom terenu kojim vladaju grube, mutne ekonomske metode. Film je dio ovogodišnjeg programa Stanje stvari.

Greška u Matrixu (Glitch in the Matrix) – Teen Dox

Što ako svijet koji nas okružuje nije stvaran, a mi zapravo živimo u simulaciji? Ako teorija simulacije nije znanstvena fantastika, nego stvarnost, a život videoigra koju igra neki entitet koji ne možemo spoznati, tko smo mi onda zapravo? U obradi te apstraktne teme redatelj Rodney Ascher polazi od poznatog govora Phillipa K. Dicka i ponire u složenu mrežu znanosti, filozofije i teorija zavjere. Istražujući svaki detalj te nedokazive premise, u filmu isprepliće ključne elemente suvremene kulture poput trilogije Matrix i digitalnih avatara, uz širok dijapazon mišljenja stručnjaka i laika.

Iza crvenih opeka (Inside the Red Brick Wall)

Filmovi okupljeni u programu Triler dox upoznat će vas s uzbudljivim sudbinama, opasnim misijama i napetim pothvatima na putu prema boljoj, pravednijoj i slobodnijoj budućnosti. Jedan od njih u maniri političke reportaže dokumentira notorni događaj u i dalje aktualnoj hongkonškoj borbi za demokraciju: u studenom 2019. godine Politehničko sveučilište okupirano je, a dramatičan sukob između prosvjednika i policije potrajao je 13 dana i rezultirao s preko 1300 uhićenja. Epizoda o sveučilištu koje je, iza ciglenog zida, prisilno pretvoreno u zatvor u ovom moćnom ostvarenju pretvara se u apel o važnosti zaštite ljudskih prava.

Laka ljubav (Easy love)

Poseban program ovogodišnjeg ZagrebDoxa posvećen je ljubavi, a donosi četiri naslova koji na različite načine donose uvid u intimne ljubavne priče. Potraga za ljubavlju nit je vodilja filma Laka Ljubav njemačkog redatelja Tamera Jandalija. Ovo eksperimentalno ostvarenje, koje u kombinaciji dokumentarnog i fikcionalnog prati sedam muškaraca i žena u često turbulentnoj potrazi za srećom, odlikuje se nesputanom neposrednošću i u ritmu elektroničke glazbe prati ljubavne zgode mlade generacije urbanih Nijemaca u Kölnu.

____

ZagrebDox donosi i niz popratnih programa i događanja, a među njima izdvajamo masterclass jednog od najkontroverznijih europskih umjetnika danas, švicarskog pisca te kazališnog i filmskog redatelja Mila Raua. Nagrađivani autor, koji je nedavno postavio predstavu u koautorstvu s jednom od najvećih mladih literarnih senzacija današnjice, francuskim piscem Édouardom Louisom, na ZagrebDoxu će održati online predavanje o svom stvaralaštvu i umjetničkim konceptima kojima ispituje neka od akutnih globalnih pitanja današnjice. ZagrebDox u svojoj retrospektivnoj programskoj sekciji donosi i četiri Rauova filmska naslova.

Posebno nam je drago i ove godine ugostiti brojne domaće i strane filmaše koji će o svojim filmovima više otkriti u razgovorima nakon projekcija. Već tradicionalno nakon zatvaranja festivala i dodjele festivalskih nagrada, u nedjelju, 20. lipnja, naši će posjetitelji u programu The Best of Fest moći pogledati nagrađene filmove ovogodišnjeg ZagrebDoxa kao i dodatne projekcije najtraženijih filmova Festivala. I za ovo izdanje ZagrebDoxa, za naše posjetitelje, u dnevnim terminima besplatno prikazujemo odabrane filmove iz ovogodišnjeg programa. Cijena ulaznice bit će 25 kuna, dok će cijena paket ulaznica za nedjelju kada prikazujemo nagrađene filmove biti 70 kuna‘,

najavila je Petra Blašković, izvršna producentica ZagrebDoxa

Foto: press

Pročitajte i...

Što o Arethi Franklin govore kostimi u filmu 'Respect'

U biopicu možemo vidjeti vintage i ručno rađene komade, a izrada samo jedne haljine trajala je tri mjeseca

Olivia Wilde objavila teaser svog novog filma

S nestrpljenjem iščekujemo film 'Don't Worry Darling' u kojem glavne uloge tumače Florence Pugh i Harry Styles

Najbolji red carpet lookovi s otvorenja filmskog festivala u Veneciji

Penelope Cruz, Kirsten Dunst, Helen Mirren i brojne druge zvijezde uveličale početak 78. Mostre

Louis Vuitton raskošno slavi 200. obljetnicu rođenja osnivača

Rođendan utemeljitelja modnog carstva obilježit će se dokumentarnim filmom, romanom, videoigricom, umjetničkim suradnjama...

selma blair

Potresna priča o borbi s multiplom sklerozom i snazi duha u dokumentarcu 'Introducing, Selma Blair'

'Mislila sam da snimam posljednje dane svog života', izjavila je glumica

▲ Povratak na vrh