Izložba koju ne smijete propustiti: Petra Grozaj ‘Kaleidoscope’

16.04.2021.

Što je inspirira u fotografijama slavnih žena, što misli o modi te koji trenuci u životu zaslužuju blistave haljine porazgovarali smo sa slikaricom Petrom Grozaj povodom otvorenja izložbe u Laubi

Njezine slike često nastaju prema fotografskom predlošku, no zadiru mnogo dublje od njihove dvodimenzionalne pojavnosti i ne trude se realistički prenijeti fotografiju u drugi medij, već odražavaju neka unutrašnja stanja i potragu za našim izvornim licem. Što je inspirira, te što želi prenijeti publici, pročitajte u intervjuu u nastavku. I ne propustite izložbu!

Večeras se otvara vaša izložba u Laubi. Što nam možete reći o izložbi? Hoćete li prikazati nove radove ili se radi o svojevrsnoj retrospektivi dosadašnjih?

Izložba pod nazivom ‘Kaleidoscope’ otvara se u petak 16. travnja i trajat će do 27. travnja 2021. Bit će prikazani novi radovi, te neke slike iz prijašnjeg ciklusa na koje se najnoviji radovi nadovezuju i tvore cjelinu. Kao što sam naziv izložbe kaže, simbolički se radi o pogledu u jedan novi svijet sastavljen od nekih prepoznatljivih elemenata koji se nadopunjuju i tvore novu realnu/nadrealnu stvarnost isprepletenu simbolikom i doživljajima.

‘Bingo’

U vašim su slikama upravo žene protagonistice, ponekad inspirirane nekom ikoničkom fotografijom ili arhetipskom kompozicijom… Što vas inspirira kod tih žena ili referenci? Ili je poveznica zapravo –nepovezana?

Inspiracija je vezana za osobni odraz stvarnosti, unutrašnjih stanja i svijeta oko mene. Ženski portret je u većini, jer to je kao da pišete pjesmu, pišete je iz neke svoje perspektive.

‘Vision of the time machine’

Često se u vašim radovima pojavljuju maske. Je li to svojevrsna kritika današnjeg društva ili odraz nekog unutarnjeg stanja?

Više se radi o jednom stanju društva iz perspektive promatrača, ali i sudionika. Ne bih rekla da je doslovno kritika. Maske su svojevrsna metafora za sva naša lica koje prikazujemo u životu, što prikazujemo u u društvu, što u nekoj privatnoj atmosferi, je li to isto… u tom dijelu propitujem temu. Na neki način, kao što kažete, radi se o unutrašnjem stanju, istražujem traganje za našim izvornim licem.

Pročitala sam negdje da, premda često slikate prema fotografijama, ne zanimaju vas portreti. Zašto onda slikati prema fotografskom predlošku? Što želite izraziti svojim slikama?

Istina, ne zanima me portretiranje te određene osobe, njene sličnosti, karaktera, osobnosti. Tada bih imala portrete poznatih i nepoznatih ličnosti. Uzimam jedan meni zanimljiv pogled, atmosferu, izraz lica, odraz svjetlosti na sjajnoj tkanini, teksturu, odnosno razne elemente koje povezujem u kadar slike. Portret, fotografija služi samo kao početna točka, ideja, starter za sliku koja postaje svijet za sebe.

‘Goldilocks’

Jedna od vaših najprepoznatljivijih slika ‘Leaving the swamp of waiting’ nastala je prema slavnoj fotografiji supemodela Naomi Campbell i Kate Moss u Versaceovim kreacijama, pa će modni znalci zasigurno prepoznati tu asocijaciju, no naziv daje naslutiti da je vaša inspiracija nešto drugo… što je vas nadahnulo u toj situaciji?

Privukle su me srebrne haljine koje sam željela naslikati, lepršave, a opet poput metala izgledaju čvrsto i neka prijateljska podrška koja je zračila iz atmosfere fotografije. Fascinacija moje unutrašnje djevojčice, koja je poželjela obući tu haljinu, pa sekundarno kroz lik progovara i autoportret. Čekanje u nazivu odnosi se na općenito čekanje, prolazak vremena, čekanje u životu koje nije produktivno, čekanje da se nešto izvana desi pa da budeš sretan i ispunjen, to sam nazvala slikovito ‘močvarom’. Napuštanje ‘močvare čekanja’ je jedan svečani trenutak.

”Leaving the swamp of waiting’

Kako gledate na modu i modnu fotografiju?

Na modu gledam kao na jedan svijet za sebe, insprativan, neke stvari u modi i modnoj fotografiji su umjetnost i to me privlači. Vrhunska izvedba, ideja, volim neke klasike, ali i nemoguće spojeve ulice i glamura. Nedavno sam naišla na Iris van Herpen, haljine inspirirane morskim algama i gljivama ako se ne varam, te materijal printan u 3D. Izvana, laički, nekonstantno pratim zbivanja i hvatam meni zanimljive detalje. Mišljenja sam, da je sve kreativno na jedan način povezano. Inspiracije se preklapaju.

Kakav je odnos publike spram vaših radova? Kakav je danas općenito odnos spram figurativnog slikarstva? Što biste voljeli da publika vidi u vašim radovima?

Generalno rečeno, očit je neki odaziv, to ne mogu osporiti. Drago mi je kada se ljudima slika svidi, svako na različit način doživi sliku ili prepoznavanje u njoj. Zanimljivo je što ljudi komuniciraju, ponekad kroz komentare i doživljaj gledaoca saznam nešto o svojim radovima čega ni sama nisam bila svjesna.

U suvremenom slikarstvu nema podjele u smislu načina na koji slikaš, bitno je da je slika dobra te da na neki način komunicira sa gledaocem. Ja jednako volim Rothka i Martina Edera na primjer. Druga je stvar što se vremenski stilovi izmjenjuju, no i to je možda više stvar prošlosti.  Živimo u vremenu kada je sve ‘u igri’. Bitno je naći svoj izraz u svemu tome.

‘Indian summer’

Iza vas su brojne izložbe, rezidencijalni programi… Koja vam je još neostvarena ambicija?

Kada radim, na neki način stvari se odvijaju ”same od sebe”, možda upravo radi toga nadovezuju ili otvaraju, pa i ne razmišljam o ambicijama u dalekoj budućnosti. Bilo bi dobro recimo imati privatnu galeriju iza sebe, ali to kod nas ne postoji. No u današnje vrijeme, zbog interneta, sve je moguće.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Petra Grozaj

Pročitajte i...

fornasetti

Izložba dizajnerskog studija Fornasetti prava je poslastica za ljubitelje dizajna

Ako vas put nanese u Italiju, nemojte zaobići ovu izložbu

Za doživjeti 'Svemir pod nogama' ne morate daleko, dovoljno je 'skoknuti' do Karlovca

'Zeleni festival – Karlovačka zelena priča' u organizaciji Gradske knjižnice 'Ivan Goran Kovačić'

knjiga za na more lauba

U Laubi ovog vikenda saznajte koje knjige morate pročitati ovog ljeta

Ovog vikenda, od 25.-27.06. u Laubi, Kući za ljude i umjetnost, ponovno se održava jedan ne tako tipičan sajam knjiga koji će okupiti brojne ljubitelje dobre literature

prostoria

Ne propustite izložbu 'Revisiting Factory' kojom Prostoria u svojoj tvornici obilježava 3 nagrade German Brand Award 2021

Prostoria je otvorila izložbu Revisiting Factory smještenu u okrugu svoje tvornice u Sv. Križu Začretje (Zagorje), a otvorena je do 19. lipnja, radnim danom od 10 -20 sati, subota od 9 – 15 sati

Put u MODNI RAJ zbog kojeg sanjamo o COVID putovnici

U iščekivanju it accessoirea 2021. godine - COVID putovnice, želja za putovanjem jača je nego ikada prije. Možda još nije vrijeme za pakiranje, ali ništa vas ne sprečava da se već počnete pripremati za put iz snova. Bilo da nešto planirate ili samo sanjarite, inspirirajte se našim pregledom pet top izložbi u pet europskih destinacija. Tema? Moda, naravno!

marko gutić mižimakov

O klonovima, empatiji, nježnosti i aktualnoj izložbi s Markom Gutićem Mižimakovim

O izvedbeno-izložbenom projektu 'Izvedbeni tereni za afektivne klonove' koji realizira u suradnji s kolegi/cama Lanom Hosni, Sonjom Pregrad i Nikom Pećarinom te klonovima Acurata2 i LalacurataG8, Svetlana3 i Ona6, MitchG8 i MarQ8.1 u Galeriji Nova porazgovarali smo s umjetnikom Markom Gutićem Mižimakovim

▲ Povratak na vrh