Kako su studenti umjetničke akademije u Rijeci interpretirali situaciju uzrokovanu koronavirusom?

05.05.2020.

O projektu "Dani virusa"

Studenti kolegija “Objekti za tijelo i prostor” riječke Akademije primijenjene umjetnosti, kao i svi mi, ostali su zatečeni ugrozom od nevidljivog neprijatelja zvanog koronavirus. Svoje su promišljanje neizvjesnosti i izolacije te strahove i sumnje pretočili u umjetničke radove, a s nama su podijelili svoje odgovore na aktualnu medicinsku krizu.

U nastavku vam prenosimo tekst izv. prof. art. Nenada Robana, mentora projekta, kao i radove njegovih studenata Ivane Sikirić, Karla Laića, Ivane Barić, Katarine Musap i Nikoline Janjić.

Kada su početkom siječnja pristigle do nas na Akademiji primijenjene umjetnosti u Rijeci prve vijesti o zastrašujućem virusu koji je poharao Wuhan ležerno smo za vrijeme nastave na kolegiju “Objekti za tijelo i prostor” razgovarali o fenomenu virusa i prisjećali se sadržaja filmova, knjiga i glazbe (recimo, “Language Is A Virus“ Laurie Anderson) koji su se bavili tom tematikom. Svaki sljedeći tjedan na nastavi ponovno bi se vratili komentarima o virusu, polako uranjajući u atmosferu koja se neminovno uvlačila u našu podsvijest, ne znajući da ćemo uskoro morati stvoriti svoj stav o tom fenomenu i pokušati interpretirati naš doživljaj tog izuzetno snažnog događaja. Osobni stavovi umjetnika u odnosu na njihov doživljaj određenog događaja, stanja ili ugođaja standardni su postupci koji se obrađuju u povijesti umjetnosti. Na način na koji, na primjer, ratne situacije imaju svoje posebnosti, tako je i ova sa virusom stvorila nekoliko njih koje su vrijedne umjetničkog izraza, poput izolacije, neizvjesnosti, preispitivanja vrijednosti i ograničenja itd. Veljača je protekla u nekom vakuumu zbog zimskog odmora u kojem smo zasadili spoznaju o snazi tog virusa i dalje vjerujući da će se cijeli scenarij odigrati tamo negdje daleko, gdje su učinili nešto čime su sami izazvali nevolju od koje su brojke o umrlima pomahnitale i budile empatiju za te ljude. Medijska slika učinka virusa nam je polako zatvarala uobičajene izlaze za opuštanje.

Početkom ožujka teški olovni oblak sumnje u sigurnost naše zajednice već je bio nad nama, a ideja o umjetničkom izričaju doživljenog se počela ostvarivati te je buknula u trenutku kada je svima došao dopis: ostanite doma. Projekt koji je bio nedefinirano prisutan među nama odjednom je postao jasno vidljiv i potreban te je dobio ime DaniV/DaysV. Svojim radovima svaka je studentica i svaki student pokazao kako doživljava situaciju koja je do sada nedoživljena, neubičajena, nezamisliva i vremenski neizvjesna. Odjednom smo osjetili kako je to biti ugrožen od nečeg nevidljivog i svatko je morao sam stvoriti svoj sistem zaštite kojom će se oduprijeti nedaćama. Umjetnički odgovori studentica i studenata su vizualizacija tog stanja te variraju od malodušnosti do korisnosti za oporavak naše planete.

 

Piše: Lana Harjaček

Fotografije: Ivana Barić, Ivana Sikirić, Katarina Musap, Karlo Laić, Nenad Roban

Pročitajte i...

Ovo su vaši Safari lookovi s prošlotjednih ELLE Stilskih Vježbi

Tko je pobjedio u posljednjem styling izazovu?

Retrogradna bi Venera mogla raditi zbrku u vašem ljubavnom životu ovoga proljeća

Znamo za opasnosti retrogradnog Merkura, ali i Venera svako toliko krene u pogrešnom smjeru… što poduzeti, a što nipošto ne poduzeti u nadolazećem periodu?

 Znate li što je to konturiranje kose? Način da istaknete prednosti i sakrijete mane svog lica

Sarah Jessica Parker tim se trikom služi već godinama kako bi vizualno popunila svoje duguljasto lice: plavi pramenovi u donjem dijelu kose njezine obraze čine punijima, dok tamniji izrast uz korijen odvlači pažnju od prilično špičaste brade

3 pobjedničke modne formule za kombiniranje KLISABzaGhetaldus naočala

Donosimo ideje za 3 različita stylinga, a jednoj sretnici kroz kreativni natječaj Ghetaldus poklanja sunčane naočale!

Filmovi koji su obilježili Manola Blahnika

Brigitte Bardot, James Dean i Bette Davis su među glavnim zvijezdama Blahnikovih favorita

▲ Povratak na vrh