Modna priča kroz dva objektiva

09.10.2019.

Luana Muškić i Stella Mešić zazivaju antičke muze

Premda svoje karijere grade u zasebnim pravcima, njihove se putanje s vremena na vrijeme presjecaju. Kao dva nebeska tijela koja se povremeno privlače u međusobne orbite, a svakim se novim plesom njihove vibracije iznova usklađuju.

Poput sestara Buniatishvili za klavirom ili Abramović i Ulaya usred performansa, Luana Muškić i Stella Mešić uspijevaju u istom loncu skuhati čorbu, prateći svaka svoj recept te kombinirajući sastojke ove druge. Kada je vrijeme za igru, njihov je pješčanik krcat opozicijama, kontrastima i komplementarnim parovima. To su njihove najdraže igračke, čini se. Novim su zajedničkim projektom nastavile istraživati koncepte dijametralno različitih osobnosti.

Ovaj su put, doduše, uskladile objektive, a subjekte usporedile ikonološki. Uloge nimfi dodijelile su Dijani Ferenčak i Goldi Pamić. Arhetipe dobra i zla, čednosti i razvrata, crne i bijele odigrale su na vegetacijom poškropljenom pulskom kršu ispred vječne pozadine zimzelenih stabala. U jednom su trenutku potpuno neovisne jedna o drugoj dok im vjetar raspuhuje frizure koje potpisuje frizerski salon Artistic, u drugom stidljivo izlaze jedna drugoj u susret dodirom, u trećem su, poput yin i yanga obavijene jedna drugom, a u četvrtom suprotstavljene, kako tijelima, tako i silinom pogleda koju je dodatno naglasila Andrea Prodan.

Dvjema je stranama potreban svjedok i kontekst. Simboličku kolotečinu iskonske izmjene i monokromiju, razbija i oživljava treća, crvena kreacija, koja je kao i dvije prethodne izašla iz ateljea ekstravagantnog Sasche Obradovića. Ona, kako fotografkinje tvrde, predstavlja životnu energiju, ljubav i seksualnost. I snagu, dodao bih, oko koje su se usuglasile kadrovima iz žablje perspektive. Doista, ništa manje niti ne priliči božicama koje su čas gore, čas dolje u kolu sreće dok balansiraju sile prirode.

Pročitajte i...

Mihaela Krznar fotografija cvijeća

Insta Blic: fotografije koje zrače mirom s potpisom @mihiamelie

10 pitanja za vlasnike najdražih Instagram profila

Bajkoviti nadrealizam Tima Walkera

Tim Walker je čarobnjak. Na drveću uzgaja kolače, vozi pletene automobile, pod njegovim čarobnim štapićem na fasadama engleskih dvoraca cvjetaju šareni baloni, leteći tanjuri idu u lov na lisice, a dnevnim boravkom kruži Spitfire..

Jutros je otvorena pop up izložba u Velvet caffe galeriji

Sjećanja u prolazu / Fotografije Slavke Pavić

Intimu možeš prodati samo jednom

Denis Butorac o svojoj izložbi “Poslanica”

▲ Povratak na vrh