Modna priča kroz dva objektiva

09.10.2019.

Luana Muškić i Stella Mešić zazivaju antičke muze

Premda svoje karijere grade u zasebnim pravcima, njihove se putanje s vremena na vrijeme presjecaju. Kao dva nebeska tijela koja se povremeno privlače u međusobne orbite, a svakim se novim plesom njihove vibracije iznova usklađuju.

Poput sestara Buniatishvili za klavirom ili Abramović i Ulaya usred performansa, Luana Muškić i Stella Mešić uspijevaju u istom loncu skuhati čorbu, prateći svaka svoj recept te kombinirajući sastojke ove druge. Kada je vrijeme za igru, njihov je pješčanik krcat opozicijama, kontrastima i komplementarnim parovima. To su njihove najdraže igračke, čini se. Novim su zajedničkim projektom nastavile istraživati koncepte dijametralno različitih osobnosti.

Ovaj su put, doduše, uskladile objektive, a subjekte usporedile ikonološki. Uloge nimfi dodijelile su Dijani Ferenčak i Goldi Pamić. Arhetipe dobra i zla, čednosti i razvrata, crne i bijele odigrale su na vegetacijom poškropljenom pulskom kršu ispred vječne pozadine zimzelenih stabala. U jednom su trenutku potpuno neovisne jedna o drugoj dok im vjetar raspuhuje frizure koje potpisuje frizerski salon Artistic, u drugom stidljivo izlaze jedna drugoj u susret dodirom, u trećem su, poput yin i yanga obavijene jedna drugom, a u četvrtom suprotstavljene, kako tijelima, tako i silinom pogleda koju je dodatno naglasila Andrea Prodan.

Dvjema je stranama potreban svjedok i kontekst. Simboličku kolotečinu iskonske izmjene i monokromiju, razbija i oživljava treća, crvena kreacija, koja je kao i dvije prethodne izašla iz ateljea ekstravagantnog Sasche Obradovića. Ona, kako fotografkinje tvrde, predstavlja životnu energiju, ljubav i seksualnost. I snagu, dodao bih, oko koje su se usuglasile kadrovima iz žablje perspektive. Doista, ništa manje niti ne priliči božicama koje su čas gore, čas dolje u kolu sreće dok balansiraju sile prirode.

Pročitajte i...

Divan editorijal vodi nas u Mexico City!

Želimo osjetiti sunce na koži i uživati u egzotičnim mjestima, a ovaj editorijal nudi nam upravo to!

Prođite kroz crveno (ali samo u ovom prezanimljivom editorijalu)

Crvena boja simbolizira strast i podiže samopouzdanje

Kako nositi raznobojne tuševe

U vremenima kada je maska koja pokriva pola lica neizostavan modni detalj, kako svakodnevni make-up malo „začiniti“ i istaknuti ono što je još vidljivo?

Profil na društvenim mrežama koji vraća vjeru u čovječanstvo

Kako to izgleda kad se ljudi na društvenim mrežama okupe u zajednicu?

▲ Povratak na vrh