U Zagrebu je otvorena izložba koju zaljubljenici u modu ne smiju propustiti

22.02.2021.

'Moda i strip' u Muzeju za umjetnost i obrt spaja dva naizgled nespojiva univerzuma

Povodom stote obljetnice Francuskog instituta u Hrvatskoj, iz francuskog Muzeja stripa u zagrebački Muzej za umjetnost i obrt dolazi izložba pod nazivom Moda i strip, koja će biti dostupna za javnost od 23. veljače do 28. ožujka 2021. Među značajnijim modnim imenima čiji će će se radovi idućih mjesec dana moći razgledati nalaze se Yves Saint Laurent, Christian Dior i Thierry Mugler koji su svoj rad na kreacijama započinjali upravo radom na papiru i time ostvarili poseban značaj u crtačkoj tradiciji unutar francuske visoke mode. Što se tiče značajnijih autora ilustracija i stripa, dostupni su uratci Winsora McCaya, Edgara P. Jacobsa, Annie Goetzinger te Lorenza Mattottija čije su ilustracije objavljene u prestižnim modnim časopisima, a koji je 2003. godine dobio Eisnerovu nagradu za svoj grafički roman Dr Jekyll & Mr Hyde.

Iako se na prvi pogled čine iznimno udaljenima, svjetovi mode i stripa funkcioniraju kao mediji dostupni široj publici s kojom komuniciraju te tako sudjeluju u stvaranju kulturnih, ali i individualnih identiteta. Također, godinama su ih pratili stereotipi koji su nalagali kako je moda trivijalna stvar namijenjena isključivo ženama, pa je tako čitav univerzum estetičke ekspresije smješten u područje ženskih žanrova, dok je strip duži vremenski period percipiran kao zabava za djecu. Sredinom 19. stoljeća strip se povezuje s pojavom novinske karikature, a razvojem modernog tiska postaje slobodan medij i neizostavan dio popularne kulture koji na marginama novinskih stranica progovara o stanju društva, nakon čega dobiva status devete umjetnosti. Moda se također suočavala s mnoštvom predrasuda utemeljenih uglavnom na rodnoj osnovi, a ova izložba ispituje odnos visoke i niske umjetnosti, pokazuje na koji je način visoka moda komunicirala s umjetnošću, ali i kako je pratila te manifestirala društvene promjene.

Mnogi slavni crtani junaci uglavnom su potpuno ravnodušni prema modi, a njihova je pojava obilježena istom kombinacijom, najčešće odorom koja je presudna prilikom stvaranja njihovog identiteta i stvaranja prepoznatljivosti, što pokazuje njezinu važnost prilikom stvaranja ikonografskog značaja likova, ali i klasno-socijalnog koda u ime kojega ti likovi progovaraju. Američki crtači stripa su se, u nastojanju da njihovi ženski likovi budu zavodljivi, ali i u koraku s vremenom, često konzultirali s modnim časopisima, nakon čega su stripovske junakinje počele ostvarivati značajan utjecaj na žensku publiku. Među takvim primjerima valja istaknuti Brennerov lik Winnie Winkle, Francuzima poznatija pod imenom Suzy, koja je svaki put prikazana u novoj haljini, što je izazvalo toliko oduševljenje ženske publike da je ova junakinja postala pravi simbol moderne i neovisne žene, a dvadesetih godina osvanula je i linija kostima pod njezinim imenom. Pojedini su autori dodjeljivali dašak elegancije i svojim muškim likovima, a neki su modu, koristili kao predmet ismijavanja. Danas je odjeća s prepoznatljivim printovima junaka iz stripova ili animiranih filmova postala dio svakodnevice, što svjedoči o vječnoj povezanosti tih medija.

Ipak, ono čemu se zaljubljenici u modu ponajviše vesele je jedini strip Yves Saint Laurenta, pod nazivom La Vilaine Lulu (Zločesta Lulu) u kojem se dizajner izruguje svijetu mode, katoličanstvu i svojoj privatnoj okolini i to pomoću neposlušne protagonistice Lulu koju prije svega obilježava nepoštivanje normi lijepog ponašanja. Publiku će oduševiti i originalna Diorova haljina na čiji je nastanak također utjecao strip, ali i grafički roman Annie Goetzinger pod nazivom Mlada djevojka u Dioru, koji prati razvoj ove modne kuće u posljednjem desetljeću dizajnerova života, od 1947. do 1957. godine, kroz nevin i zadivljen pogled mlade novinarke. Osim izložaka koji prate imena iz visoke mode, moći će se vidjeti i i odjevni predmeti s apliciranim motivima stripa, primjerice majica s printom Marvelovih super-junaka, tenisice brenda Vans s uzorkom iz stripa Charlie Brown autora Charles Schulza i slično, a izložba nudi i interaktivni dio u kojemu će posjetitelji moći odjenuti papirnate lutke u različite modne kombinacije, baš kao što je to činio Yves Saint Laurent koji je izrezivao modele iz modnih časopisa i za njih crtao odjevne kombinacije.

Ukratko, nova izložba koju ugošćuje Muzej za umjetnost i obrt iznimno je edukativna, a oduševit će sve zaljubljenike u modu, strip i popularnu kulturu.

Piše: Michaela Ljubičić

Foto: press

Pročitajte i...

Svi pričaju o bajkovitoj i delikatnoj scenografiji Diorove couture revije

Savršena pozadina koja je 'ukrala' show rezultat je minucioznog rada

Dvije neočekivane Diorove suradnje rezultirale su zanimljivim muškim kolekcijama

Pariz, Teksas, sportska i formalna odjeća, Dior je spojio nespojivo u novim muškim kolekcijama

dior cruise

Pogledajte božanstvenu Dior cruise kolekciju nadahnutu antičkom Grčkom

Misao vodilja Marije Grazije Chiuri: oslobođenje

5 kultnih torbica koje odaju počast legendarnim ženama

Koje zanimljive žene i priče stoje iza popularnih modela torbica koje se nose generacijama?

penelope cruz

Odabrali smo 15 pari omiljene ljetne obuće - špagerica

Nevjerojatno udobne, prozračne i uvijek 'in'!

Sophia Loren u deset fantastičnih filmskih outfita

Kultna talijanska glumica i legendarna ljepotica u svojim najsjanijim modnim on-screen momentima

▲ Povratak na vrh