Naše nove nade

Naše mlade nade
10.05.2013.

Tko su mladi glumci, fotografi, dizajneri, redatelji... koji su zablistali ove godine?

Tihana Lazović, glumica

Tihana Lazović, glumica

Tihanu ćemo uskoro gledati u njezinoj prvoj glavnoj ulozi u filmu „Šuti“ Lukasa Nole, koji će imati premijeru na Pulskom festivalu. „To je mračna drama prema istinitom događaju, o djevojci iz disfunkcionalne obitelji koju je otac zlostavljao (igra ga Milan Pleština, a mamu Lana Barić), pa završava u domu i  poslije se uda (muž je Živko Anočić), a priča prati njezin život od sedamnaeste do dvadesetosme godine. Doživjela sam tu ulogu kao veliku odgovornost, a na snimanju su me svi pazili i mazili, atmosfera je bila jako ugodna i vesela unatoč mračnoj temi“, kaže nadarena studentica treće godine glume u Zagrebu, rodom iz Zadra, koja je prvi put stala pred kamere u „Svećenikovoj djeci“. „Volim biti na setu, ali volim i kazalište. Jako sam sretna što sam na audiciji u Exitu dobila ulogu u mjuziklu ‘Nemirne noge’, jer su se tako poklopile moje dvije ljubavi, gluma i glazba kao moja prva ljubav. Naime, trebala sam biti glazbenica, od šeste godine išla sam u muzičku školu i svirala klavir, no sa šesnaest sam pobjegla iz muzičke škole na audiciju u zadarski HNK. Ne želim biti glumica koja gleda samo u jednom smjeru, i zato uživam što u ‘Nemirnim nogama’ glumim, pjevam i sviram. Počela sam učiti svirati i bubnjeve, i super mi ide.“ Hoće li ići na pulsku premijeru? „Naravno, jedva čekam“, kaže nasmijana glumica koja zrači golemom pozitivnom energijom.

Petra Mrša, fotografkinja

Petra Mrša, fotografkinja

Petru je zanimala sociologija i psihologijaa, uredno je diplomirala na Filozofskom fakultetu i Hrvatskim studijima, no osjećala je da teorija i statistika nisu ono čemu želi posvetiti život, ali da su odlična osnova za vizualnu interpretaciju svijeta u kojoj je beskrajno uživala snimajući svojim amaterskim fotoaparatom. Dvadesetsedmogodišnja Riječanka danas je studentica pete godine fotografije na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti, s petnaestak skupnih i samostalnih izložbi i niz priznanja za umjetnički rad i talent: na Rovinj Photodays 2011. nagrađena je u kategoriji „Akt“, lani je na istom festivalu proglašena najboljim mladim autorom, a na talijanskom fotografskom festivalu u Savignonu osvojila je nagradu za najbolji portfolio, i time dobila i priliku da na ovogodišnjem izdanju ove velike fotografske smotre realizira samostalnu izložbu. Prije dva tjedna Petra je svoje radove pokazala na velikoj samostalnoj izložbi u rodnom gradu, a od 14. svibnja njezine radove možete pogledati u Muzeju suvremene umjetnosti na izložbi austrijske zaklade Essel, koja svake godine otkupljuje najbolja djela mladih umjetnika iz regije koji se izražavaju u novim medijima.

Petar Atanasoski, glumac

Petar Atanasoski, glumac

Za ulogu u „Mrvicama iz dječjeg boravka“ kazališta Žar-ptica 26-godišnji zagrebački glumac Petar Atanasoski prošli je mjesec na međunarodnom festivalu dječjih predstava Pozorište Zvezdarište u Beogradu, u konkurenciji 12 kazališta iz 12 zemalja, proglašen najboljim glumcem. Premda je Petar već četiri godine član Hrvatskog društva dramskih umjetnika i odigrao je na desetke uloga u kazalištu Dubrava, Žar-ptica i Exit („Judith French“) te nekoliko  manjih na filmu („Pjevajte nešto ljubavno“, „Čovjek ispod stola“, „Svećenikova djeca“ i „Sonja i bik“),  surađivao s mnogim renomiranim redateljima, od Vlatke Vorkapić do Olivera Frljića. Nagradu koju mu je dodijelila struka smatra velikim poticajem jer su za njim četiri uzaludna pokušaja da upiše glumačku akademiju. „Počeo sam sa šest u dramskom studiju kazališta Dubrava, sa sedam sam dobio prvu ulogu, od trinaeste igram profesionalno i silno sam želio steći i formalnu glumačku naobrazbu, no morao sam odustati. Upisao sam ruski jer volim rusku književnost, ali završetak studija malo se otegnuo jer imam puno posla. Nekako mi je krenulo posljednjih nekoliko godina“, kaže na kraju simpatični samozatajni Petar koji svoje bogato scensko iskustvo nadograđuje na glumačkim radionicama.

Maša Milovac, dizajnerica

Maša Milovac, dizajnerica

Prije nekoliko dana 24-godi-šnja dizajnerica Maša Milovac sa svojom ekipom iz Manufakturista u Laubi je predstavila njihov novi projekt „Behide“ nastao u suradnji s modnim brendom Dioralop. Dva mlada brenda promociju su osmislila kao plesni performans umjetničkog kolektiva O.N.E., u kojem je plesni dvojac na originalan način predstavio multifunkcionalni dizajnerski predmet od letvica i metala, koji je istodobno i paravan i vješalica, a na kojoj su visile kreacije modnog dvojca Bistričić-Merlić u koje su se plesači presvlačili. Na domjenku nakon promocije publika se mogla upoznati i s drugim rješenjima Manufakturista iz serije „pametnih“ suvenira kao što su čaša za gemišt (V/V čaša) na kojoj je označena količina vina i vode, te kamena soljenka sa staklenim poklopcem „Zrno soli“, koju su predstavili lani u Milanu i koju je Ministarstvo kulture u više navrata darovalo inozemnim gostima kao originalni suvenir. „Svjesne smo da je promocija važna za uspjeh, da nije dovoljno samo napraviti dobar proizvod“, kaže Maša Milovac, koja zajedno s Mijom Bogovac i Dorom Đurkesac potpisuje i Porthos stolić/poslužavnik nagrađen 2011. na Young Balkan Designers natječaju u organizaciji beogradskog Miksera. Osim u oblikovanju predmeta koji nam uljepšavaju život, Maša je svoj istančani dizajnerski talent pokazala i kao potpisnica postava dviju izložbi u Tehničkome muzeju: „Hrvati u ledenom zagrljaju Arktika“ i retrospektive Branka Vlahovića.

Ivan Badnjak i Timy Šarec, modni dizajneri

Ivan i Timy, modni dizajneri

Svojom prvom modnom kolekcijom koju su pod naslovom „Vain“ predstavili na zadnjem Cro-a-Porteru Ivan Badanjak i Timy Šarec potvrdili su da je rad u tandemu dobitna kombinacija. Ovaj kreativni dvojac ujedinio je snage u studiju za grafički dizajn i videoprodukciju „Ploha“, koji su osnovali 2011. sa željom da žive radeći posao koji vole. „Upisao sam magisterij iz teorije i kulture mode, ali sam shvatio da me daleko više od teorije zanima kreiranje“, kaže Ivan. „Deset godina radio sam kao grafički /video dizajner, no sada je vrijeme za nove izazove kroz razvoj vlastitog studija i modne marke”, dodaje Timy. Koketirajući s visokom modom, hrvatskoj modnoj sceni predstavili su se beskompromisnim minimalističkim stilom. Da su dobrodošlo modno osvježenje, prepoznali su i koncept dućani u Splitu i Hvaru koji distribuiraju njihovu kolekciju, a od sljedeće sezone planiraju otvoriti vlastiti dućan u Zagrebu. Njihov dizajnerski rad osim mode čine i videoprodukcija, specijalni efekti, TV reklame, vizualni identiteti, ilustracije itd. Zajedno stvaraju perspektivan modni brend koji seksepilnim i elegantnim krojevima te hrabro kombiniranim materijalima u potpunosti oplemenjuju svoj pomalo ironičan naziv – VAIN.

Sonja Tarokić, režiserka

Sonja Tarokić, režiserka

„Režija mi se čini najboljim poslom na svijetu, doživljavam je kao igru“, kaže Sonja koja za razliku od mnogih mladih kreativaca pogođenih krizom, radi punom parom. Sa samo 25 godina Sonja je napravila zadivljujuće mnogo: diplomirala je komparativnu književnost i magistrirala filmsku režiju na ADU u Zagrebu, snimila pet kratkih igranih filmova  („Ja sam svoj život posložila“ dobio je nagradu za kameru na ovogodišnjoj FRCI), od kojih dva, na poziv Sarajevo film festivala i HRT-a, potpisuje s Hanom Jušić. „Sviđa mi se svjetotvorstvo filma, stvaranje zasebnog svijeta kojem pristupaš kao autor, kao i praktična strana redateljskog posla – rad s timom ljudi koje povezuje povjerenje i koji zajednički uranjaju u svijet kreiranja.“ Sljedećeg mjeseca  s Hanom dovršava filmsku priču u sklopu televizijskog omnibusa „Kratki spojevi”, kreće s pripremama za novi samostalni kratki metar čija će prva klapa pasti ovog ljeta, a potom se baca na pisanje scenarija za svoj prvi dugometražni film, za što je dobila potporu HAVC-a.  Sonjin suptilan, moderan i nadahnut redateljski rukopis upoznat ćete ako na netu upišete „Pametnice“ ili „Kurvo!”, naslove njezinih filmova, ili na TV-u pogledate novi spot za Hrabri telefon, čije emitiranje počinje ovih dana.

Piše: Mirjana Brabec
Foto: Mare Milin

Pročitajte i...

Tihana Lazović: "Bila sam jedina od nas deset koja je na festival došla bez agenta"

Tihana Lazović, glumica s prestižnom titulom European Shooting Star, nakon što je snimila serije za HBO i Netflix, na 65. Festival u Puli dolazi s debitantskim filmom "Aleksi" Barbare Vekarić

Lana Puljić kreće u solo vode i predstavlja novu kolekciju brenda Lokomotiva

Lana Puljić predstavlja novu kampanju u kojoj se u glavnoj ulozi našla glumica Tihana Lazović

Kako Petra Mrša vidi kolekciju IO Ivane Omazić?

Fotografkinja Petra Mrša kroz tihe i smirujuće fotografije donosi vlastitu viziju inovativnosti i discipline u brendu IO Ivana Omazić

Dizajnerski dvojac Klisab u novoj modnoj avanturi

Dizajneri Marko Šabarić i Tomislav Kliškinić u suradnji s fotografkinjom Petrom Mršom i čak pet modela predstavili su izvrsnu kampanju za kolekciju „Raze to Raise“

Novi KLISAB lookbook

Tomislav Kliškinić i Marko Šabarić predstavljaju svoju kolekciju "Raze to Raise!"

Tihana Lazović nastavlja nizati priznanja

Proglašena je najboljom mladom europskom glumicom

▲ Povratak na vrh