Ovog vikenda istražite zlatne ruke i zanimljive kutke Zagreba

27.08.2021.

Na zagrebačkim ulicama pojavile su se zanimljive umjetničke instalacije u sklopu projekta Okolo, a više o radu 'Imaš zlatne ruke' ispričale su nam The All

I ove godine, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, projekt Okolo oživljava ulice Zagreba i dovodi umjetnost u svakodnevicu. Od 20. do 30 kolovoza, zagrebački javni prostor postaje izložbeni i poziva na umjetničko istraživanje grada, te njegovo promatranje u drugačijem kontekstu.

Obrtnički prolaz, Zakmardijeve stube, Kamenita ulica, Park Bele IV, Strossmayerovo šetalište, prolaz kod Tomićeve i park Tuškanac mjesta su na kojima se mogu vidjeti privremene instalacijekoje potpisuju mladi umjetnici – kipari Matej Vuković i Manuela Pauk, multimedijalna umjetnica Anja Leko, ulični umjetnik Boris Bare, kiparica Helena Ohnjec, dizajnerica Iva Capak te dizajnerski kolektivi The All, klasja&zita, Stella Beloš i Iva Peručić.

Jedna od tih intrigantnih instalacija su i ‘zlatne ruke’ koje su osvanule u Obrtničkom prolazu. Ta je realizirana metafora oživjela gradski prostor i navela prolaznike na propitivanje njihova značenja, pa smo tim povodom popričali s autoricama, članicama kolektiva The All:

Što vas je inspiriralo za instalaciju ‘Imaš zlatne ruke’?

‘Imaš zlatne ruke’ izreka je koju smo puno puta čuli, pogotovo na našim prostorima. Zlatne ruke su one ruke koje su napravile najbolji ručak, super vas izmasirale, popravile nekakav kvar, ruke koje gradile, slikale, modelirale, nosile teret…. to su šake koje svojim prstima rade čudo. Te ruke su radničke, umjetničke, a najbitnije sve one koje su spremne pomoći.

Na ideju smo došle nakon prošlogodišnjeg potresa, tematiziraju obnovu grada, međuljudsku solidarnost, a tu su i kao počast svim tim vrijednim rukama koje poznamo od malena.

Kako je došlo do realizacije? Tko je radio na izradi kalupa, od čega su izrađene skulpture?

Naravno da smo prvotno htjele zlatne, metalne ruke (hahhah) , ali to je financijski bilo neizvedivo. Istraživale smo razne opcije, na kraju smo u suradnji s jednim mladim kiparom došli do finalnog rješenja; kalup od stiropora, otežan utezima, a izvana je plastificiran i patiniran. Bilo nam je bitno da su prsti u pokretu, to im daje trenutak živosti i elegancije.

Poznate ste po izradi nakita, kakva su vam dosadašnja iskustva rada u ovako većim formatima?

Ovo nam je druga umjetnička intervencija, prošle godine smo u suradnji s umjetnicom Mašom Barišić ‘isplele’ 25 metara dug bršljan od mesinga koji je krasio Umjetnički paviljon u sklopu projekta ‘Izvan okvira’.

Dokada će ‘Ruke’ biti izložene u gradu i što će biti s njima kasnije?

Ruke, kao i ostale umjetničke instalacije u sklopu Okolo festivala prolaznici će imati prilike vidjeti do utorka, 31.8… nakon toga se sele u naš studio u Preradovićevoj, a nakon toga tko zna gdje…

Kakve su reakcije prolaznika i publike?

Reakcije su sjajne i jako nas veseli koliko se ljudima sviđaju, zastajkuju, promatraju, fotografiraju ih, na Instagramu se svakodnevno dijele..

Možemo li u budućnosti od vas očekivati više skulpturalnih radova i umjetničkih intervencija na gradskim ulicama?

Apsolutno da! Skulpturalni radovi su potpuno drugačiji u izradi i prezentaciji od nakita, ali su tu da ukrašavaju i daju život ulici.

Ovog vikenda prošećite umjetničkom stranom Zagreba!

Intervencije možete pratiti na Facebook i Instagram stranici ili ih prepoznati u šetnji gradom po crvenoj okrugloj oznaci.

Piše: Kristina Stakor

Foto: The All

Pročitajte i...

The All rade nakit u kojem želimo ponovno plesati, izlaziti i pokazati se u najboljem svjetlu

One doista imaju zlatne ruke - Jelena i Tea koje stoje iza brenda The All predstavit će nam novu kolekciju kojoj se iznimno veselimo na predstojećem Elle Boutiqueu

Ne propustite u narednih tjedan dana posjetiti izložbu vrhunskog hrvatskog dizajna - Prostoria 10

Ovu jedinstvenu proslavu domaćeg dizajna, arhitekture i umjetnosti možete posjetiti do 8. listopada!

alDente zagreb

Al Dente, nova destinacija za uživanje u mirisnoj Hug &Punch kavi!

U samom srcu Zagreba smješten je dobro poznati restoran Al Dente u kojem chefovi spajaju talijansku i mediteransku kuhinju koristeći kvalitetne i svježe namirnice lokalnih proizvođača, tjesteninu iz vlastite proizvodnje, posebno osmišljeno brašno za pizze te mliječne proizvode iz male obiteljske mljekare u blizini talijanskog Napulja, a uživanje u popuno drugačijoj ponudi od one na koju smo navikli, zaokružilo je uvrštavanje Hug&Punch specialty kave.

sensa dan

Novi datum jesenskog Sensa dana u Maksimiru!

Zbog loših vremenskih uvjeta, najveći festival zdravlja, ljepote i vitalnosti - Sensa dan prebacili smo na 26. rujna. Čekamo vas!

IV. Art Zagreb predstavlja suradnju s Društvom povjesničara umjetnosti Hrvatske - i mnogo više!

Povezivanje povjesničara umjetnosti s autorima, panel o NFT-u, fenomenu koji potresa tržište umjetnina, budućnost hrvatskog tržišta umjetnina i brojne druge teme na četvrtom izdanju Art Zagreba

elle boutique 2021

Elle Boutique vratio dobru atmosferu i chic u centar Zagreba

Pogledajte kako je protekla savršena sunčana subota u Dežmanovom prolazu!

▲ Povratak na vrh