Pet superdepresivnih filmova za najdepresivniji dan u godini

20.01.2020.

(Možda se međusobno ponište?)

Nadležne instance za kalendarske faktore u psihofizičkim stanjima službeno su potvrdile da je danas najdepresivniji dan u godini (jeij)! Siječanj je najteži mjesec u godini i rijetko tko uspijeva izbjeći January Blues, no zato ćemo se fokusirati na to da od danas može samo nabolje! I kako bolje provesti kraj ovog vlažnog, hladnog i jadnog ponedjeljka nego pod dekicom, gledajući filmove koji razumiju dubine našega jada? U iščekivanju proljeća koje samo što nije, donosimo pet filmskih partnera za depresiju, snimljenih u ovome stoljeću.

Amour (r. Michael Haneke, 2012.)

Svaki film koji potpisuje Michael Haneke solidno je depresivan, budući da je njegova redateljska misija zaista sustavno istražiti sve facete ljudskog nasilja. No Amour ima poseban status na skali depresije jer je toliko tužan i lijep i ljubavan, da je to gotovo potpuno nepodnošljivo… Nitko normalan ne gleda ovaj film dvaput.

The Notebook (r. Nick Cassavetes, 2004.)

Plakanje ima čudotvorne moći, a ako svoj blues ne uspijevate isplakati bez poticaja, uvijek je dobra ideja pogledati ponovno The Notebook. Romantični overload Ryanom Goslingom u mnogim je kulturama uvriježena terapijska metoda, a ovo je jedan od filmova kroz koje nas je apsolutno osvojio tako da – pripremite maramice, čaj i pazite da ne dehidrirate.

Keep the Lights On (r. Ira Sachs, 2012.)

Queer romansa prožeta drogom i svim zasićenim obratima koje narkotici unose u intimni odnos u središtu je ove teške ljubavne drame koja je nastala inspirirana stvarnim događajima i stvarnim bolima redatelja. Iako nije postigao komercijalni uspjeh drugih filmova na popisu, Keep the Lights On jedan je od onih filmova koji vas proganjaju godinama.

Million Dollar Baby (r. Clint Eastwood, 2004.)

Nešto što je trebala biti oda snažnoj ženi u okolini kojom dominiraju muške mišice u jednoj je dramatičnoj sceni pretvara u jedan od apsolutno najdepresivnijih filmova ikada. Čini se da Hilary Swank baš voli bacati ljude u depresiju pa možete i posegnuti za Boys Don’t Cry za dobru dozu depresije pomiješane s pravedničkim bijesom, dok je Million Dollar Baby film koji je dušu dao da vas najprije podigne, a onda zakuca u očaj… Hvala ti na ovome, Clint!

Dancer in the Dark (Lars von Trier)

Ako netko poznaje depresiju, to je svakako Lars, no dok primjerice Melancholia kao manifest depresije ima zapanjujuće smirujući završetak (Larsova verzija happy enda), Dancer in the Dark je toliko temeljito depresivan film da se samo želite sklupčati uz paperjasti vokal Bjork dok ne umrete… Ali, ono, na dobar način!

Piše: A.F.

Pročitajte i...

Filmovi na španjolskom jeziku koje trebate pogledati

Za sve ljubitelje španjolskog jezika i kulture

9 filmova o kojima će se pričati ove jeseni

Sve što trebate znati o aktualnim festivalskim hitovima koji stižu ove jeseni

Anti-stres hrana: sve što morate znati o osnovnim učincima prehrane na naše psihičko zdravlje

Nutricionistička psihijatrija otkriva kako pojedine namirnice mogu pomoći u borbi protiv depresije i anksioznosti

ELLE Movie Club: 5 kultnih filmova sa ženskim potpisom koji su obavezna filmofilska lektira

Pet redateljica koje su obilježile filmsku povijest i pripadajući filmski klasici

▲ Povratak na vrh