Phoebe Waller-Bridge priprema Fleabag knjigu!

13.08.2019.

Nedostaje vam Fleabag? Pripremite se za knjišku verziju, koja možda ima posve drugačiji završetak...

Među popkulturnim fenomenima sa ženskim potpisom posljednjih godina – a srećom, ima ih više nego ikada – neslužbena je okrunjena pobjednica serija Fleabag autorice Phoebe Waller-Bridge. Britki, mračni i urnebesni scenarij, kakav može izaći samo iz britanskog pera, prati bezimenu junakinju (pretpostavljano Fleabag/Phoebe) od tridesetak godina, koja se bori s traumom gubitka najbolje prijateljice, za koji se osjeća odgovornom, te općim egzistencijalnim pritiscima svoje dobi. I okej, pokušava zavesti katoličkog svećenika u drugoj sezoni, ali kome se to nije barem jednom dogodilo? Šalu na stranu, Waller-Bridge nam je slomila srca rekavši da treće sezone neće biti ili će do nje doći tek za desetak godina, kad se oporavi od prethodnih, koje je silno iscrpljuju. Time Phoebe ulazi u kategoriju TV zvijezda koje ne štancaju sezone do iznemoglosti zbog gladne i žudne publike i – morat ćemo provjeriti u arhivu – ali moguće da je u njoj zasad jedina?

 

 

Gorke smo suze isplakale za Fleabag, a slaba je utjeha kratki staž Waller-Bridge na početku serije Killing Eve te njezin aktualni angažman na sljedećem James Bond scenariju (naime, Daniel Craig ju je osobno pozvao da učini scenarij duhovitijim), a sada čekamo i iščekujemo sljedeći potez fenomenalne autorice-glumice. U međuvremenu, Waller-Bridge se smilovala i priprema knjigu scenarija naslovljenu Fleabag: Scriptures, koja će izaći početkom studenog.

 

 

Isprva je Fleabag napisana kao dramski tekst te se i dalje izvodi kao suludi one-woman-show, čak je dostupna i monodrama u tiskanom izdanju, no novo će izdanje sadržavati čitave scenarije prvih dviju sezona, didaskalije te novi materijal koji je napisala Waller-Bridge. Emma Herdman, direktorica uredništva za izdavačku kuću Sceptre, izjavila je da je “čitateljsko iskustvo, s didaskalijama te originalnim Phoebinim riječima, onoliko bogato koliko možete zamisliti. Bit će to idealan dar za Božić, ali to je i rad koji će izdržati ispit vremena. Znam da će čitateljice njegovati ovaj komad kulturne povijesti i ludo se zaljubiti u Fleabag opet iznova!”

 

 

Nakon završetka druge sezone, Phoebe je rekla da je završetak mogao biti značajno drugačiji te je objasnila kako je ljubav središnji motiv druge sezone: “U prvoj sezoni, Fleabag nije mogla voljeti jer se toliko opekla u ljubavi… Toliko je dirljivo u reakciji publike da ljudi zaista žele jedni druge voljeti i gledati serije o ljubavi.” Može li to značiti da će nam tiskana verzija donijeti alternativni kraj? Želimo li ga? Imamo puno pitanja. No zasad su nam izdavači omogućili samo kratki sneak peek:

“Her coat falls open. She only has her bra on underneath. She pulls out the little sculpture of the woman with no arms. It sits on her lap. Two women. One real. One not. Both with their innate femininity out.” Knjiga je vani 5. studenog i isprva ćemo je morati čitati u izvorniku, ali zato je svevišnji stvorio amazon…

 

Piše: A.F.
Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

meghan markle

Meghan Markle dodaje još jednu titulu svom imenu

Knjiga o posebnoj vezi oca i sina, kroz majčine oči

tisja kljaković braić

Tisja Kljaković Braić: 'Kad pronađem komadić života, toliko ga pažljivo prenesem u crtež da ne promijenim ni zarez'

Tisja Kljaković Braić poznata je splitska slikarica koja je zahvaljujući svojim karikaturama 'Oni' i sjećanjima na djetinjstvo postala autorica bestselera, a sada će njezini likovi zaživjeti i na kazališnim daskama i ekranu

U pripremi je serija o Audrey Hepburn, a nas baš zanima tko će je utjeloviti...

Sjaj slavne zvijezde i interes za njezin lik i djelo ne jenjavaju

Kate Middleton izdaje knjigu fotografija o pandemiji

Knjiga 'Hold Still' nastala je u suradnji ljubiteljice fotografije vojvotkinje od Cambridgea i National Portrait Gallery

Zaplovite Jadranom u suvremenu potragu za blagom: Interaktivni foto brevijar Mediteranski armerun

Armerun se čita na hrvatskom i engleskom jeziku, gleda se s tisuću asocijacija, a namijenjen je svim naraštajima čitatelja, ljubitelja fotografije i istraživača.

▲ Povratak na vrh