Phoebe Waller-Bridge priprema Fleabag knjigu!

13.08.2019.

Nedostaje vam Fleabag? Pripremite se za knjišku verziju, koja možda ima posve drugačiji završetak...

Među popkulturnim fenomenima sa ženskim potpisom posljednjih godina – a srećom, ima ih više nego ikada – neslužbena je okrunjena pobjednica serija Fleabag autorice Phoebe Waller-Bridge. Britki, mračni i urnebesni scenarij, kakav može izaći samo iz britanskog pera, prati bezimenu junakinju (pretpostavljano Fleabag/Phoebe) od tridesetak godina, koja se bori s traumom gubitka najbolje prijateljice, za koji se osjeća odgovornom, te općim egzistencijalnim pritiscima svoje dobi. I okej, pokušava zavesti katoličkog svećenika u drugoj sezoni, ali kome se to nije barem jednom dogodilo? Šalu na stranu, Waller-Bridge nam je slomila srca rekavši da treće sezone neće biti ili će do nje doći tek za desetak godina, kad se oporavi od prethodnih, koje je silno iscrpljuju. Time Phoebe ulazi u kategoriju TV zvijezda koje ne štancaju sezone do iznemoglosti zbog gladne i žudne publike i – morat ćemo provjeriti u arhivu – ali moguće da je u njoj zasad jedina?

 

 

Gorke smo suze isplakale za Fleabag, a slaba je utjeha kratki staž Waller-Bridge na početku serije Killing Eve te njezin aktualni angažman na sljedećem James Bond scenariju (naime, Daniel Craig ju je osobno pozvao da učini scenarij duhovitijim), a sada čekamo i iščekujemo sljedeći potez fenomenalne autorice-glumice. U međuvremenu, Waller-Bridge se smilovala i priprema knjigu scenarija naslovljenu Fleabag: Scriptures, koja će izaći početkom studenog.

 

 

Isprva je Fleabag napisana kao dramski tekst te se i dalje izvodi kao suludi one-woman-show, čak je dostupna i monodrama u tiskanom izdanju, no novo će izdanje sadržavati čitave scenarije prvih dviju sezona, didaskalije te novi materijal koji je napisala Waller-Bridge. Emma Herdman, direktorica uredništva za izdavačku kuću Sceptre, izjavila je da je “čitateljsko iskustvo, s didaskalijama te originalnim Phoebinim riječima, onoliko bogato koliko možete zamisliti. Bit će to idealan dar za Božić, ali to je i rad koji će izdržati ispit vremena. Znam da će čitateljice njegovati ovaj komad kulturne povijesti i ludo se zaljubiti u Fleabag opet iznova!”

 

 

Nakon završetka druge sezone, Phoebe je rekla da je završetak mogao biti značajno drugačiji te je objasnila kako je ljubav središnji motiv druge sezone: “U prvoj sezoni, Fleabag nije mogla voljeti jer se toliko opekla u ljubavi… Toliko je dirljivo u reakciji publike da ljudi zaista žele jedni druge voljeti i gledati serije o ljubavi.” Može li to značiti da će nam tiskana verzija donijeti alternativni kraj? Želimo li ga? Imamo puno pitanja. No zasad su nam izdavači omogućili samo kratki sneak peek:

“Her coat falls open. She only has her bra on underneath. She pulls out the little sculpture of the woman with no arms. It sits on her lap. Two women. One real. One not. Both with their innate femininity out.” Knjiga je vani 5. studenog i isprva ćemo je morati čitati u izvorniku, ali zato je svevišnji stvorio amazon…

 

Piše: A.F.
Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

Stiže serija koju potpisuje sjajni Luca Guadagnino i… jedva čekamo!

Redatelj prekrasnih filmova Call Me By Your Name, I Am Love i The Bigger Splash potpisuje svoju prvu seriju koja stiže na HBO već u rujnu

Sally Rooney već je otkrila što se dogodi s Marianne i Connellom nakon završetka knjige

U ranije objavljenoj kratkoj priči Rooney je napisala svojevrsni nastavak knjige «Normal People»

Otkrili smo savršenu seriju za tmurni siječanj

1 kuća. 3 desetljeća. 3 žene. Isti problem.

Odijelo koje je Phoebe Waller-Brigde nosila na dodjeli Zlatnih globusa može biti vaše

Aukcija s humanitarnim ciljem borbe protiv požara u Australiji

Best dressed sa sinoćnje dodjele Zlatnih globusa

Čiji su nam stylinzi zapeli za oko?

ELLE Countdown: Najvažniji popkulturni momenti desetljeća

Koji su pokreti, pojave i celebovi obilježili desete?

▲ Povratak na vrh