Prijateljstvo Cindy Sherman i Stelle McCartney rezultiralo izložbom

14.10.2020.

Kolaboracija između Cindy Sherman i Stelle McCartney najnoviji je u nizu izleta ove umjetnice u modni svijet

Cindy Sherman, američka umjetnica proslavila se još 1970-ih svojim ciklusom Untitled Film Stills u kojemu se fotografira preuzimajući izmišljene arhetipske uloge američkog film noir-a i talijanskog neorealizma. Otada do danas stvorila je nezanemarivu seriju autoportreta u kojima se transformira u različite persone koristeći kostime, perike, šminku, a ponekad i protetiku, te istražujući pitanja roda i identiteta, uključujući i kako moda utječe na sliku žene.

Stoga ne čude njezine suradnje s modnim kućama poput Balenciage, Marca Jacobsa, Louisa Vuittona, Comme des Garçons i Supreme, u kojima Sherman najčešće predstavlja tip žene kakve nećemo vidjeti na reklamama modnih brendova, premda su i takve subverzivne metode zanimljiv način da brendovi postanu prepoznatljivi. Najnovija u nizu je suradnja s višegodišnjom prijateljicom i obožavateljicom njezina rada – Stellom McCartney.

Stella je Cindy otvorila vrata svojih arhiva i dala potpunu slobodu da koristi njezine kreacije po želji. Cindy Sherman odlučila se poigrati s idejom roda i maskuliniteta te se zapitala kako pozira muškarac i koliko je malo potrebno da bi se nekoga percipiralo kao muškarca ili ženu. Osim odjeće s potpisom Stelle McCartney, perika i makeupa, upotrijebila je i svoje fotografije s ranijih putovanja kako bi stvorila ambijent za prikazivanje različitih karaktera.

Rezultat tih transformacija je izložba u njujorškoj Metro Pictures Gallery koja se može uživo razgledati po dogovoru ili online na njihovoj web stranici do kraja listopada. No to nije jedina aktualna izložba te umjetnice – velika retrospektiva Cindy Sherman u Fondation Louis Vuitton u Parizu otvorena je do 3. siječnja 2021.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia, Instagram (einatkatav, dagcentral, toddthomasnyc)

Pročitajte i...

Svečano otvorenje izložbe fotografija "Iza Grada" Mare Bratoš

Sinoć je u Galeriji Kranjčar, uz poštovanje svih epidemioloških mjera, svečano otvorena izložba fotografkinje Mare Bratoš „Iza Grada“. Izložba ostaje otvorena do 05. studenog, a može se pogledati svakog radnog dana od 11 do 19 sati.

Otvoren 35. Salon mladih

U Domu hrvatskih likovnih umjetnika svečano je otvorena izložba 35. salon mladih.

Najava izložbe Mare Bratoš – „Iza grada“

Nakon otvorenja izložbe u Dubrovniku, fotografkinja Mara Bratoš u Galeriji Kranjčar, 22. listopada u 19:00 sati otvorit će izložbu fotografija „Iza Grada“. Izložba ostaje otvorena do 26. listopada, a može se pogledati svakog radnog dana od 11 do 19 sati.

Svečano otvorena pop up izložba berlinske galerije Société u srcu Zagreba

Sinoć je u centru Zagreba, u Dežmanovoj ulici svečano otvorena prva pop up izložba berlinske galerije Société koja je okupila brojne zaljubljenike suvremene umjetnosti, umjetnike i kolekcionare.

Svi jesenski hot-spotovi za industrijsku umjetnost i dizajn

Bijenale Industrijske umjetnosti ove jeseni zauzima nekoliko fantastičnih pozicija i donosi mnoštvo sjajnih umjetnica i umjetnika

Modna odluka sezone: gležnjače - elegantne vs. glomazne

Gležnjače su i dalje omiljeni komad za jesensko razdoblje, a glavna dilema ove sezone jest - odabrati elegantne ili glomazne?

▲ Povratak na vrh