Prijateljstvo Cindy Sherman i Stelle McCartney rezultiralo izložbom

14.10.2020.

Kolaboracija između Cindy Sherman i Stelle McCartney najnoviji je u nizu izleta ove umjetnice u modni svijet

Cindy Sherman, američka umjetnica proslavila se još 1970-ih svojim ciklusom Untitled Film Stills u kojemu se fotografira preuzimajući izmišljene arhetipske uloge američkog film noir-a i talijanskog neorealizma. Otada do danas stvorila je nezanemarivu seriju autoportreta u kojima se transformira u različite persone koristeći kostime, perike, šminku, a ponekad i protetiku, te istražujući pitanja roda i identiteta, uključujući i kako moda utječe na sliku žene.

Stoga ne čude njezine suradnje s modnim kućama poput Balenciage, Marca Jacobsa, Louisa Vuittona, Comme des Garçons i Supreme, u kojima Sherman najčešće predstavlja tip žene kakve nećemo vidjeti na reklamama modnih brendova, premda su i takve subverzivne metode zanimljiv način da brendovi postanu prepoznatljivi. Najnovija u nizu je suradnja s višegodišnjom prijateljicom i obožavateljicom njezina rada – Stellom McCartney.

Stella je Cindy otvorila vrata svojih arhiva i dala potpunu slobodu da koristi njezine kreacije po želji. Cindy Sherman odlučila se poigrati s idejom roda i maskuliniteta te se zapitala kako pozira muškarac i koliko je malo potrebno da bi se nekoga percipiralo kao muškarca ili ženu. Osim odjeće s potpisom Stelle McCartney, perika i makeupa, upotrijebila je i svoje fotografije s ranijih putovanja kako bi stvorila ambijent za prikazivanje različitih karaktera.

Rezultat tih transformacija je izložba u njujorškoj Metro Pictures Gallery koja se može uživo razgledati po dogovoru ili online na njihovoj web stranici do kraja listopada. No to nije jedina aktualna izložba te umjetnice – velika retrospektiva Cindy Sherman u Fondation Louis Vuitton u Parizu otvorena je do 3. siječnja 2021.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia, Instagram (einatkatav, dagcentral, toddthomasnyc)

Pročitajte i...

edo murtić

Izložba u čast 100. godišnjice rođenja Ede Murtića uskoro u Meštrovićevu paviljonu

Meštrovićev paviljon, Dom hrvatskih likovnih umjetnika, svoja vrata otvara uskoro za još jednu izložbu koja će svojim opusom ponovno iznenaditi, oduševiti i inspirirati posjetitelje. Velikan hrvatskog apstraktnog slikarstva Edo Murtić uljepšat će proljeće i ljeto u Zagrebu nizom događanja koja se organiziraju u njegovu čast.

Egzotična moda: 'It' komadi od gljiva i kaktusa

Budućnost mode zvuči - sočno?

tisja kljaković braić

Tisja Kljaković Braić: 'Kad pronađem komadić života, toliko ga pažljivo prenesem u crtež da ne promijenim ni zarez'

Tisja Kljaković Braić poznata je splitska slikarica koja je zahvaljujući svojim karikaturama 'Oni' i sjećanjima na djetinjstvo postala autorica bestselera, a sada će njezini likovi zaživjeti i na kazališnim daskama i ekranu

Izložba koju ne smijete propustiti: Petra Grozaj 'Kaleidoscope'

Što je inspirira u fotografijama slavnih žena, što misli o modi te koji trenuci u životu zaslužuju blistave haljine porazgovarali smo sa slikaricom Petrom Grozaj povodom otvorenja izložbe u Laubi

marina abramović

Marina Abramović kurira online izložbu kojom želi performans približiti svima nama

'The artist is present' dok čekamo da se datoteke pošalju...

john pavlish

Godišnjica prve virtualne izložbe u Hrvatskoj obilježava se - izložbom uživo

Virtualna izložba 'Faces, Places, Spaces' – autorski projekt PRiredba studija i fotografa Johna Pavlisha bit će predstavljena uživo u Galeriji Kranjčar na samu obljetnicu

▲ Povratak na vrh