Snima se prvi film ikad u kojem će ulogu A.I. robota igrati – robot!

01.07.2020.

Upoznajte Ericu, robota umjetne inteligencije koji uči method acting za svoju prvu veliku ulogu…

Znanstvena fantastika ima neugodnu naviku postepeno prelaziti iz fikcije u stvarnost te se čini da se bližimo trenutku u kojem će u filmu o umjetnoj inteligenciji zaigrati prava – umjetna inteligencija. Koprodukcija teška sedamdeset milijuna dolara između Bondit Capital Media, Happy Moon Productions i Ten Ten Global Media priprema film naslovljen jednostavno b u kojem će glavnu ulogu igrati izvjesna Erica.

Zasad znamo da b prati priču o znanstveniku koji mora pomoći robotu artificijelne inteligencije postići slobodu nakon što se pokazalo da program koji je stvorio da usavrši ljudski DNK ima opasne posljedice. Erica igra taj robotski lik nakon što su je njezini kreatori, japanski znanstvenici Hiroshi Ishiguro i Kohei Ogawa, naučili da glumi koristeći tzv. metodu (glumačku praksu razvijenu prema Sistemu Stanislavskoga, koju su u SAD-u nadogradili Lee Strasberg, Stella Adler i Sanford Meisner, a koja je odgojila glumce poput Marlona Branda i Roberta De Nira).

Jedan od autora filma, Sam Khoze, izjavio je: «U drugim glumačkim metodama, glumci upliću vlastito životno iskustvo u ulogu, ali Erica nema životno iskustvo. Ona je stvorena upravo zato da bi igrala ovu ulogu. Morali smo simulirati njezino kretanje i emocije kroz sesije jedan-na-jedan, upravljajući brzinom pokreta i razgovorom kojim smo procesirali njezine osjećaje, trenirali smo razvoj lika i govora tijela.»

Erica je zapravo originalno zamišljena kao lik u filmu 2nd Born, koji je Khoze trebao producirati, a režirao bi ga Tony Kaye, ali je projekt propao zbog nemogućnosti da se usuglasi raspored. Već je tada objavljeno da će robot Erika proći trening različitih metoda i tehnika glume te su se Khoze i Kaye nadali da će se njezina izvedba moći i vrednovati od strane struke nakon što film izađe.

Ako vam sve ovo zvuči malo westworldasto i niste sigurni da je ova turbulentna apokaliptična godina baš idealna za eksperimente artificijelnom inteligencijom, niste same. Ali ne možemo reći da nismo znatiželjne. Kako će to funkcionirati? Što to znači za budućnost filma i glume? Kako će Erica to izvesti? Što će obući? U svakom slučaju, break a leg, Erica!

 

Piše: Ana Fazekaš

Fotografije: IMDb

Pročitajte i...

Gucci testira robote u proizvodnji svojih kolekcija

Što sve mogu roboti u službi luksuzne mode?

Osvrni se gnjevno ili o bijesu

Kako upregnuti bijes da radi za nas?

Otkrijte mračni glamur milanske vile

Villa Necchi Campiglio odiše ekscentričnim bogatstvom predratnih godina

Zašto plavuše nikad neće nadmašiti crnke

Iako stara holivudska izreka kaže da „gospoda preferiraju plavuše“, ankete otkrivaju nešto sasvim drugo: muškarci brinete doživljavaju kao atraktivnije i inteligentnije. Kad se sjetimo femme fatale „odreda“ na čelu s Avom Gardner i Elizabeth Taylor, jasno nam je o čemu pričaju

5 čarobnih namirnica za detoksikaciju

Zrno kamene soli svako jutro napravit će čuda za vaš organizam. A evo koje još namirnice morate uvesti u prehranu želite li izbaciti toksine, živjeti zdavije i izgledati bolje!

meghan markle

Meghan Markle dodaje još jednu titulu svom imenu

Knjiga o posebnoj vezi oca i sina, kroz majčine oči

▲ Povratak na vrh