Snima se prvi film ikad u kojem će ulogu A.I. robota igrati – robot!

01.07.2020.

Upoznajte Ericu, robota umjetne inteligencije koji uči method acting za svoju prvu veliku ulogu…

Znanstvena fantastika ima neugodnu naviku postepeno prelaziti iz fikcije u stvarnost te se čini da se bližimo trenutku u kojem će u filmu o umjetnoj inteligenciji zaigrati prava – umjetna inteligencija. Koprodukcija teška sedamdeset milijuna dolara između Bondit Capital Media, Happy Moon Productions i Ten Ten Global Media priprema film naslovljen jednostavno b u kojem će glavnu ulogu igrati izvjesna Erica.

Zasad znamo da b prati priču o znanstveniku koji mora pomoći robotu artificijelne inteligencije postići slobodu nakon što se pokazalo da program koji je stvorio da usavrši ljudski DNK ima opasne posljedice. Erica igra taj robotski lik nakon što su je njezini kreatori, japanski znanstvenici Hiroshi Ishiguro i Kohei Ogawa, naučili da glumi koristeći tzv. metodu (glumačku praksu razvijenu prema Sistemu Stanislavskoga, koju su u SAD-u nadogradili Lee Strasberg, Stella Adler i Sanford Meisner, a koja je odgojila glumce poput Marlona Branda i Roberta De Nira).

Jedan od autora filma, Sam Khoze, izjavio je: «U drugim glumačkim metodama, glumci upliću vlastito životno iskustvo u ulogu, ali Erica nema životno iskustvo. Ona je stvorena upravo zato da bi igrala ovu ulogu. Morali smo simulirati njezino kretanje i emocije kroz sesije jedan-na-jedan, upravljajući brzinom pokreta i razgovorom kojim smo procesirali njezine osjećaje, trenirali smo razvoj lika i govora tijela.»

Erica je zapravo originalno zamišljena kao lik u filmu 2nd Born, koji je Khoze trebao producirati, a režirao bi ga Tony Kaye, ali je projekt propao zbog nemogućnosti da se usuglasi raspored. Već je tada objavljeno da će robot Erika proći trening različitih metoda i tehnika glume te su se Khoze i Kaye nadali da će se njezina izvedba moći i vrednovati od strane struke nakon što film izađe.

Ako vam sve ovo zvuči malo westworldasto i niste sigurni da je ova turbulentna apokaliptična godina baš idealna za eksperimente artificijelnom inteligencijom, niste same. Ali ne možemo reći da nismo znatiželjne. Kako će to funkcionirati? Što to znači za budućnost filma i glume? Kako će Erica to izvesti? Što će obući? U svakom slučaju, break a leg, Erica!

 

Piše: Ana Fazekaš

Fotografije: IMDb

Pročitajte i...

Gucci testira robote u proizvodnji svojih kolekcija

Što sve mogu roboti u službi luksuzne mode?

Kulturalna aproprijacija: Tko, što, kako, čije?

Od spotova koji su povučeni nakon samo nekoliko sati preko bojkota brendova do nebrojenih online napada i gotovo jednako nebrojenih isprika javnih osoba - kulturalna aproprijacija danas je postala diskurzivno bojno polje. No što je ona zapravo i kako o njoj danas govoriti?

Tri zlatna pravila Gisele Bündchen za zdravo tijelo i um

Osnovni recept za ljepotu, zdravlje i sreću jedne od najslavnijih modelki na svijetu

Sat za svaki životni stil

Ostajući vjeran svojoj dugoj tradiciji plavih sportskih satova, nagrađivani švicarski proizvođač satova TUDOR ovo je godine predstavio “Navy Blue” (“mornarsko plavu”) verziju svog najatraktivnijeg modela Black Bay Fifty-Eight koji je ubrzo postao must-have model u svijetu satova.

Nicole Kidman u kaputu koji je podijelio internet

... i još neke modne kombinacije iz hit serije "The Undoing"

▲ Povratak na vrh