Što se čita u Chanelu?

charlotte casiraghi
11.05.2021.

Književni 'rendezvous' u Rue Cambon predvodi Charlotte Casiraghi

Kada je krajem prošle godine postala ambasadoricom brenda Chanel, Charlotte Casiraghi, članica monegaške monarhije i unuka slavne Grace Kelly najavila je da želi nastaviti oživjeti ljubav Coco i Karla Lagerfelda spram pisane riječi, te je u suradnji s brendom i kreativnom direktoricom Virginie Viard pokrenula književne sastanke u nekadašnjem privatnom stanu Gabrielle Chanel iznad butika u Rue Cambon.

Charlotte je izrazila želju da umjesto deklarativnih izjava brenda da slave žene i njihovo oslobođenje, to zaista želi provesti u djelo – kroz književne rendezvouse koji promoviraju žensko pismo i tematiku emancipacije.

Prvom književnom okupljanju prisustvovale su, osim Charlotte, i Fanny Arama te Sarah Chiche. Taj je susret bio posvećen liku i djelu nevjerojatne Lou Andreas-Salomé, autorici i psihoanalitičarki s kraja devetnaestog i početka dvadesetog stoljeća, Nietzcheovoj prijateljici i Rilkeovoj ljubavnici na koje je neizmjerno utjecala, te Freudovoj učenici.

S opusom Lou Andreas-Salomé, Casiraghi se prvi put susrela kao tinejdžerka zahvaljujući Karlu Lagerfeldu, koji joj je spomenuo autoricu i poklonio joj paket njezinih knjiga. Charlotte, ali i Sarah zadivio je slobodan ton njezina pisma, ali i sloboda koju zagovara i živi te je ona ostala trajan uzor u njihovim životima. 

Drugi je književni susret ponovno vodila povjesničarka književnosti Fanny Arama,a Charlotte Casiraghi pridružile su se književnica Camille Laurens i glumica Lyna Khoudri koja je čitala odlomke iz njezina posljednjeg romana ‘Fille’.

‘Njezino pismo je pismo žudnje. Izmišlja jezik kako bi prevela neprevodivo, jezik tijela, u kojem moć riječi stvara osjećaj vrtoglavice’, rekla je o spisateljici Casiraghi. Laurens istražuje sudbinu žena, pokušavajući odgovoriti na filozofsko pitanje – što se djevojci dogodi u životu, samo zato što je djevojka?, a inspiraciju crpi iz snažnih žena i spisateljica poput Virginije Woolf, Simone de Beauvoir i Marguerite Duras.

Posljednji u nizu književnih susreta nije bio, kao prethodni, održan u stanu Gabrielle Chanel, već u Provansi, gdje je održana revija i koncert za posljednju Cruise kolekciju. Diskusiju o ideji djevojke u književnosti i o radu književnice Anne Wiazemsky započela je glumica Alma Jodorowsky čitanjem odlomaka iz knjiga ‘Jeune fille’ Anne Wiazemsky i ‘Sagan 1954’ Anne Berest koja je također sudjelovala u razgovoru.

‘Naš razgovor će se vrtiti oko tog subverzivnog entiteta, ‘mlade žene’, koja od književnog objekta postaje subjekt koji piše, te kako ova transformacija progovara o ženskoj emancipaciji’, rekla je Anne Berest.

Ovaj zanimljiv spoj književnosti i mode proizašao je iz ljubavi dizajnera prema pisanoj riječi i želji da se promiče i slavi emancipacija žena, no tom jedinstvu pridonosi i opaska spisateljice Camille Laurens da riječi tekst i tekstil imaju isti korijen, i da, bez obzira nadahnjuje li nekoga riječ ili tkanina koju nosi, potraga za slobodom se uvijek razvija i napreduje.

Piše: Kristina Stakor

Foto: press

Pročitajte i...

Nenadmašno savršenstvo Chanelove nove kolekcije nakita

Kolekcija dijamantnog nakita sjajan je hommage stogodišnjaku - kultnom Chanelu No. 5

Svi lookovi iz Chanel Cruise kolekcije u kojima se možemo zamisliti na krstarenju

Mornarske prugice, lančani tregeri i bukle minice... Da, molim!

chanel cruise

Nova Chanelova Cruise kolekcija vodi nas u legendarni stan Coco Chanel...

...i u kamenolom u Provansi. Poveznica između ta dva naizgled nespojiva mjesta odražava se u kolekciji kontrasta nadahnutoj filmom, rockom i naslijeđem Gabrielle Chanel

Seksi okovi: Kako nositi trendi lance ove sezone

Ako ste mislili da se lančani remeni kakve su nosile R'n'B zvijezde početkom 2000-ih nikad neće vratiti u modu, prevarili ste se

Lily-Rose Depp vodi nas iza kulisa: Otkrijte kako nastaju ruževi Rouge Coco Bloom

Vidjeti kako nastaju fantastični ruževi gotovo je jednako uzbudljivo kao nositi ih

Mirisna obljetnica: Stoti rođendan najslavnijeg parfema na svijetu!

Davne 1921. Gabrielle 'Coco' Chanel promijenila je povijest parfema, a njezin prvijenac Chanel N°5 još uvijek je sinonim za eleganciju i luksuz

▲ Povratak na vrh