Tisja Kljaković Braić: ‘Kad pronađem komadić života, toliko ga pažljivo prenesem u crtež da ne promijenim ni zarez’

tisja kljaković braić
21.04.2021.

Tisja Kljaković Braić poznata je splitska slikarica koja je zahvaljujući svojim karikaturama 'Oni' i sjećanjima na djetinjstvo postala autorica bestselera, a sada će njezini likovi zaživjeti i na kazališnim daskama i ekranu

U njezinim se radovima svatko može prepoznati. Oni savršeno i duhovito utjelovljuju isječke svakodnevice i mediteranskog stanja uma, te redovito izmame osmijeh. Otkako je prva karikatura postala hit, Oni su počeli živjeti neki svoj vlastiti život, pa ih viđamo na društvenim mrežama, na majicama, protagonisti su bestselera koji će sada doživjeti i međunarodna izdanja, a trenutno ih možemo vidjeti i na izložbi u samoborskom Bunkeru.

Njihova autorica, Tisja Kljaković Braić, slika, crta, piše i izrađuje skulpture, što ćemo imati prilike vidjeti na retrospektivnoj izložbi najesen. Umjetnica i majka dviju djevojčica, osim toga radi i na kazališnoj predstavi i animiranom filmu… Odakle crpi inspiraciju te ima li još neosvojenih područja umjetnosti – pročitajte u ekskluzivnom intervjuu.

Kako ste počeli crtati scene iz svakodnevnog života po kojima ste postali toliko poznati?

Te scene iz svakodnevnog života zapravo su nastavak mojih slika u kojima su Oni odavno glavni likovi. U slikama Oni žive poeziju i romantiku dok su u karikaturama potpuno stvarni.
Kad nađem taj komadić života prenesem ga toliko pažljivo da ni zarez ne promijenim.

Jeste li očekivali da će vaši crteži postići toliki uspjeh?

Da sam očekivala ovakav uspjeh Njih vjerujte odavno bi ih nacrtala.
Oni su se dogodili kao jedan slijed događaja. Izašlo je ono šta imam u sebi, ta neka duhovitost koja se spojila s crtežom.
Mene na valove hvata karikatura, slikanje, kiparenje, pisanje… I sve jednako volim u svoje vrijeme.
Sad sam se uhvatila slikanja. Imam retrospektivnu izložbu u devetom mjesecu u Klovićem dvorima zbog koje sam posebno uzbuđena. Na njoj namjeravam izložiti sve svoje faze počevši od art brut slikarstva preko lirskog slikarstva, skulpture, plakata… i na kraju karikature.

‘Oni’ su postali bestseler, a sada već i ‘U malu je uša đava’. Imate li planove da ih prevedete i na druge jezike, u drugim državama?

Obe knjige su postali bestseleri. ‘Oni’ su prodani u preko 11500 primjeraka dok je roman ‘U malu je uša đava’ prodan u 8000 primjeraka.
Oni su već izdani na slovenskom jeziku i zovu se ‘Una dva’, a čeka se i srpsko izdanje. Postoji interes za prevođenjem romana, ali o tom potom.

Knjiga ‘U malu je uša đava’ vaših sjećanja iz djetinjstva postaje kazališna predstava i animirani film. Kakav je osjećaj vidjeti da vaša sjećanja poprimaju na neki način vlastiti život? Koliko ste uključeni u proces nastanka predstave i animiranog fima?

Šta se tiče animiranog filma, Veljko Popović je po mojoj knjizi napravio scenario, a meni je prepustio crtanje likova koje će on i njegov tim pokrenuti. Bilo mi je posebno zadovoljstvo. Nacrtala sam svoju baku i dida, a da nisam ni pogledala njihove fotografije. Izašli su isti. I to me zapanjilo.
Šta se tiče predstave, naravno da za neke stvari moram dat zeleno svjetlo. Mislim da je to u interesu svih. Mario Kovač je režiser, čovjek koji ima smisla za humor. To se pokazalo kao iznimno važno jer humor ne može raditi onaj koji ga nema ma koliko bio dobar u drugim stvarima.

Kako je došlo do suradnje s Veljkom Popovićem na animiranom filmu?

Veljko Popović je moj kolega s fakulteta. Iznimno ga cijenim kao čovjeka i kao umjetnika. Imam potpuno povjerenje u njega. Kad me zvao zbog crtanog filma bila sam uvjerena da bi pokrenuo Njih međutim ne… Kaže da su Oni najbolji u ovom haiku obliku i tu se u potpunosti s njim slažem.

Nedavno ste po drugi put postali majka. Inspirira li vas majčinstvo za neke nove projekte, likove, crteže, knjige…? Nalazite li sada uopće vremena baviti se umjetnošću?

Meni je moj život inspiracija iz dana u dan pa je tako majčinstvo. Nastja je moja druga kćer. Ona ima jedanaest godina stariju sestru Issu. Sve nas je pomladila nova beba i donijela radost u našu obitelj.
Uvijek nalazim vremena za umjetnost jer o njoj tijekom dana stalno mislim. Realizacija nije ništa, to je pet minuta… Ideja je za mene najbitnija i dok ona ne bljesne ne trebam ni počet’ radit. Ideja opet ne proizlazi iz nekog velikog mozganja nego samo onako bljesne.

U  samoborskom Bunkeru je u tijeku vaša izložba. Planirate li da bude putujuća tj. hoće li se moći vidjeti i u nekim drugim gradovima?

Izložbe radim kad me se pozove…ako me bude ‘ko zvao – odazvat ću se.

Okušali ste se u različitim medijima, vaša djela postaju knjige, predstave, animacije, mogu se vidjeti i na majicama… Postoji li još nešto što dosad niste napravili, a voljeli biste?

Ono šta meni padne na pamet uvijek realiziram. Neke stvari znam da ne znam pa ih se nikad neću uhvatit. Znam da ne znam napisat pjesmu. A volila bih.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Bojan Matoš

Pročitajte i...

in america: the lexicon of fashion

Izložba 'In America: A Lexicon of Fashion' istražuje emocionalnu moć mode

Izložba njujorškog Costume Instituta kao i svake godine privukla je mnogo pozornosti, a ove se godine bavi raznolikošću američke mode

Izložba koju ljubitelji vrhunskog dizajna ne smiju propustiti: 'Prostoria 10' u Meštrovićevom paviljonu

Izložbu 'Prostoria 10', o 10 godina strasti prema dizajnu i izradi namještaja, koja ilustrira progresivni duh ovog domaćeg brenda moći će besplatno razgledati svi zaljubljenici u dizajn i oni koji će to tek postati

irving penn

U susjedstvu se otvara izložba fotografa Irvinga Penna

U milanskoj galeriji bit će izložene odabrane modne fotografije, portreti i mrtve prirode slavnog fotografa

IV. Art Zagreb predstavlja suradnju s Društvom povjesničara umjetnosti Hrvatske - i mnogo više!

Povezivanje povjesničara umjetnosti s autorima, panel o NFT-u, fenomenu koji potresa tržište umjetnina, budućnost hrvatskog tržišta umjetnina i brojne druge teme na četvrtom izdanju Art Zagreba

Ne propustite izložbu Milana Vulpea u MUO – posljednja prilika za posjet muzeju kojem predstoji zatvaranje radi obnove

Retrospektivna izložba grafičkog dizajnera Milana Vulpea 'Dekodiranje' može se pogledati do 17. listopada

claudia schiffer

Claudia Schiffer je kustosica izložbe koju bismo rado posjetili

Supermodel slavi 51. rođendan i svom nizu titula dodaje još jednu

▲ Povratak na vrh