Top 5 modnih dokumentaraca koje fashionistice obožavaju

30.07.2019.

Modno-filmska lektira

Ako vas zanima kako stvarno izgleda privatni život i profesionalni put nekih od najvećih legendi modnog dizajna, imamo za vas dobre vijesti.

Naime, u nastavku vam donosimo 5 dokumentaraca koji će vam dati uvid u unutarnji proces omiljenih dizajnera Manola Blahnika, Rafa Simonsa, Valentina Garavanija, Yves Saint Laurenta i Karla Lagerfelda. Preostaje vam samo da napravite kokice i odaberete kojim ćete ih redoslijedom pogledati!

Manolo: Kralj Cipela (2017.)

Zanimljivog izvornog naslova na engleskom jeziku, Manolo: The Boy Who Made Shoes For Lizards, ovaj dokumentarac donosi intimni portret najboljeg dizajnera cipela 20 i 21. stoljeća. U filmu ćete susresti mnoge poznate fanove, poput Anne Wintour, Rihanne, Naomi Campbell, Iman i Palome Picasso.I da, Manolo je zaista za vrijeme djetinjstva na jednom malom španjolskom otoku radio cipele za guštere, a glavni materijal su mu bili omoti od bombona.

Dior i ja (2014.)

Ovaj film odvest će vas na uzbudljivo putovanje kreiranja debitantske couture kolekcije Rafa Simonsa za Dior, u samo osam tjedana. Da, točno ste pročitali, osam tjedana. Film isto tako služi kao hommage krojačicama koje Simonsovu viziju uspješno pretaču u stvarnost.

Valentino: Posljednji car (2008.)

Povodom odlaska u mirovinu 2007. godine nakon vrlo uspješne 50-godišnje karijere, snimljen je dokumentarac o jednom od najuspješnijih svjetskih dizajnera, Valentinu Garavaniju. Film će vam predočiti crtice iz privatnog i profesionalnog života Valentina, s posebnim naglaskom na odnos s Giancarlom Giammettijem, Valentinovim poslovnim i životnim partnerom.

L’Amour Fou (2010.)

I ovaj poznati dokumentarac fokusira se na odnos dizajnera i njegovog ljubavnika te poslovnog partnera, no ovaj put su protagonisti Yves Saint Laurent i Pierre Bergé. Fascinantan uvid u privatni život modne ikone također prati priču Pierrea koji se priprema za aukciju svoje ogromne kolekcije umjetničkih djela.

Lagerfeld povjerljivo (2007.)

Uvijek vas je zanimalo kako izgleda svakodnevna rutina jednog od najpovučenijih dizajnera koji svoj privatni život drži daleko od očiju javnosti i uvijek se skriva ispod velikih crnih sunčanih naočala? Imate sreće, jer osim navedenog, dobit ćete uvid i u djetinjstvo i same početke Lagerfeldove karijere, kao i ekskluzivan pogled u njegov pariški stan.

Piše: L.H.
Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

Marama je ovog ljeta dobila neobičnu novu funkciju

Jeste li i vi isprobali trend nošenja marame kao crop-topa?

Tri načina kako ovog ljeta nositi traperice

Ako se i ljeti teško odvajate od omiljenih traperica, ove će vas ideje razveseliti

Želite li saznati najčuvaniju tajnu u svijetu mode?

Imamo za vas pozivnice za najekskluzivniju shopping zajednicu

Obožavamo stil Kelly Wearstler

Eklektična estetika dizajnerice interijera

16 filmova uz koje ćete lakše preboljeti prekid

Terapija za slomljeno srce i solo večeri

Pet fantastičnih knjiga koje su inspirirale modne kolekcije

Moda i književnost se vole: Virginia Woolf x Comme des Garçons, Frankenstein x Prada…

▲ Povratak na vrh