U duhu svoje osnivačice, Chanel potiče nove generacije umjetnika

22.07.2021.

'Umjetnost i kultura nisu luksuz - svi imaju pravo na ljepotu'

Coco Chanel družila se s umjetnicima poput Picassa, Jeana Cocteaua, Dalija, izrađivala kostime za baletne predstave, te bila pokroviteljica umjetnosti, a tu ljubav koju je gajila osnivačica modne kuće, Chanel nastavlja kulturnim fondom kojim želi poticati individualnu kreativost kao pokretača inovacija.

Utemeljen u ožujku, Chanel Culture Fund sada je kratkim videom predstavio svoje partnere: National Portrait Gallery u Londonu, GES-2 u Moskvi, Centre Pompidou u Parizu, Power Station of Art u Šangaju i The Underground Museum u Los Angelesu.

Sa svakim od navedenih partnera Chanel razvija individualiziranu inicijativu s ciljem otvaranja novih perspektiva i reprezentacija diljem svijeta. Tako je fokus u National Portrait Gallery u Londonu izložba ‘Reframing Narratives: Women in Portraiture’ kojom bi se povećala reprezentacija žena u galeriji te u stalnom postavu, kada se galerija ponovno otvori nakon temeljite obnove.

S The Underground Museum u Los Angelesu Chanel je sklopio partnerstvo za The Noah Davis Prize te će dodijeliti tri stipendije kustosima koji šire granice svog djelovanja i otvaraju se novim publikama.

U Centre Pompidou višegodišnja će se inicijativa usredotočiti na suradnje umjetnika, dizajnera i znanstvenika na stvaranje novih rješenja za održive gradove i zajednice. Trogodišnji mentorski program za ruske umjetnice koje stvaraju na sjecištu plesa, kazališta, videa i glazbe održavat će se u Moskvi u GES-2, a u Šangaju je Power Station of Art razvio program za nove kreatore kulture te poziva stvaraoce u svim kreativnim disciplinama da predlože grupne izložbe te tako potaknu inspiraciju za svijet sutrašnjice.

‘U vrijeme kada se snalazimo u kompleksnim novim okruženjima diljem svijeta, znamo da umjetnici stvaraju transformativne ideje koje nam pomažu da zamislimo put naprijed. Chanel je oduvijek slavio i poticao napredak u umjetnosti, a sada tu tradiciju širimo kroz The Culture Fund s fokusom na pomaganje kulturalnim inovatorima koji pokazuju što je sljedeće’, rekla je Yana Peel, globalna direktorica umjetnosti i kulture u Chanelu.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Chanel

Pročitajte i...

Iz ljeta u jesen: Crop top je ovdje da ostane

Kako pokazati trbuh u hladnije dane i ne osjećati propuh?

Modni detalji koje ćemo nositi u predstojećim sezonama

Tri modna dodatka najavljuju povratak na modnu scenu i u naše ormare

olivia rodrigo

Olivia Rodrigo u posjetu Bijeloj kući oduševila u kostimu starijem od nje same

Pjevačica se u vrlo stylish izdanju obratila vršnjacima o važnosti cijepljenja

Nosiva umjetnost: Nova Chanelova haute couture kolekcija nadahnuta je francuskim slikarstvom

Ambasadorica kolekcije predstavljene u pariškoj Palais Galliera je glumica Margaret Qualley

Nenadmašno savršenstvo Chanelove nove kolekcije nakita

Kolekcija dijamantnog nakita sjajan je hommage stogodišnjaku - kultnom Chanelu No. 5

▲ Povratak na vrh