U Parizu se posthumno postavlja Christova umjetnička instalacija

14.09.2021.

60 godina nakon originalne ideje slavnog umjetnika, privremeno će se preobraziti jedan od landmarkova 'grada svjetlosti'

Christo i Jeanne-Claude poznati su po monumentalnim, site-specific radovima koji daju novu perspektivu na poznata mjesta, poput omotanog berlinskog Reichstaga ili Biscayne Baya, a i nakon njihove smrti, njihove ideje nastavljaju se realizirati.

Čak 60 godina je prošlo otkako je Christo originalno zamislio projekt omatanja Arc de Triomphea, njegove skice postat će stvarnost, a za to će se iskoristiti preko 25,000 metara kvadratnih srebrno-plave tkanine i preko 3 kilometra crvena užeta. Zbog pokrenutosti tkanine na vjetru doimat će se poput živog organizma.

‘Rad se treba sagledati kao izraz totalne iracionalne slobode, neovisan od objašnjenja’, objasnio je Christo svoj projekt. Goleme prostorne instalacije privremenog karaktera oda su slobodi. ‘Nitko ih ne može kupiti, nitko ih ne može posjedovati. Nitko ne može prodavati karte kako bi se razgledale, nitko ih ne može oglašavati’, rekao je Christo.

Višemilijunski projekt financiran je prodajom crteža, skica i nacrta samog umjetnika, a ostat će izložen do 03. listopada. Istovremeno u pariškom će Sotheby’su trajati izložba ‘The Final Christo: Original Works for the Arc de Triomphe’.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Velika retrospektivna izložba Thierryja Muglera otvara se u rujnu u Parizu

Musée des Arts Décoratifs predstavit će avangardno stvaralaštvo slavnog dizajnera

Živjeti Pariz kao Coco Chanel

Iako nije rođena Parižanka, neosporna je ljubav i utjecaj Pariza na Coco i Coco na Pariz, u Gradu svjetla Gabrielle je bila i ostala moda

Za uređenje ovih luksuznih hotelskih soba Lagerfelda su inspirirale Marie Antoinette i njegova mačka Choupette

Ekstravagancija i pomno promišljeni detalji su Lagerfeldov prepoznatljiv potpis, a ostavio ga je u ovom kultnom hotelu

Posjetite pet modnih metropola kroz kultne filmove

Neka najstylish gradovi makar na par sati dođu k nama…

Zavirite u pariški kabinet čuda

Pariz nisu samo Eiffel, Chanel, Dior, Montmartre ili Café de Flore

▲ Povratak na vrh