Vodič kroz radikalne sedamdesete: tko je tko u seriji Mrs. America

22.04.2020.

Sve što trebate znati o glavnim akterima i akterkama oko diskusije za Equal Rights Amendment

Ovaj tjedan izlazi tek druga epizoda prve sezone serije Mrs. America, ali mi smo hooked! Godina je 1972. i Amandman o rodnoj ravnopravnosti prošao je na Kongresu, što je bila velika pobjeda za radikalni feministički pokret, no kada je trebao biti ratificiran u saveznim državama, Amandman je naišao na sve snažniji otpor, a lice tog otpora postala je konzervativna aktivistkinja Phyllis Schlafly. Donosimo sve što trebate znati o glavnim akterkama i akterima koje smo dosad upoznale kroz seriju, u jeku političkih previranja…

Phyllis Schlafly (Cate Blanchett)

Cate Blanchett svoju prvu ikad ulogu u seriji posvetila je liku kontroverzne Phyllis Schlafly, koja je bila stručnjakinja za nacionalnu obranu i naoružanje prije nego što je najpoznatiji dio svoje karijere posvetila grassroots otporu feminističkim naporima oko Amandmana o ravnopravnosti. Kao nadasve kontradiktorna figura vremena, Schlafly je bila briljantna i fantastično sposobna žena, koja je napore ulagala protiv pokreta koji joj je mogao omogućiti da svoje interese i mogućnosti živi do punog kapaciteta, što je upravo čini prokleto zanimljivom protagonistkinjom (?!) ove serije.

Gloria Steinem (Rose Byrne)

Daleko najpoznatije među licima koja figuriraju u seriji, Gloria Steinem tada je bila rastuća zvijezda feminističkog pokreta. Bila je spisateljica, urednica i aktivistkinja, osnivačica Ms. magazina, no osim što je doživljavala otpor iz očekivanog smjera dežurnih mizogina, Steinem je trpjela i nezadovoljstvo feminističkih sestara koje su joj zamjerale nedovoljno radikalnu poziciju ili su joj naprosto zavidjele na medijskoj eksponiranosti…

Shirley Chisholm (Uzo Aduba)

Chisholm je bila višestruka pionirka i nevjerojatno inspirativna žena. Bila je redom: prva crnkinja u Kongresu, prva žena u predsjedničkim izborima na strani demokrata, kao i prva žena koja se pojavila u predsjedničkoj debati. Karijeru je započela u pedagogiji te je bila stručnjakinja za odgoj i dobrobit djece prije nego što je postala jedna od najznačajnijih političarki u američkoj povijesti te je objavila nekoliko knjiga. A što se vi napravile sa svojim životom?

Betty Friedan (Tracey Ullman)

Knjiga The Feminine Mystique Betty Friedan kao proto-drugovalni feministički klasik bio je jedna od pogonskih sila feminističke borbe sedamdesetih. Friedan je analizirala društvenu rodnu dinamiku s fokusom na srednjeklasnu tradicionalnu obitelj koristeći svoju stručnu pozadinu u psihologiji kako bi pokazala destruktivnu prirodu takve neprirodne pozicije za žene. Po prirodi stvari, kao takva je bila trn u oku Phyllis Schlafly, i obratno.

Bella Abzug (Margo Martindale)

Zvana Battling Bella, Abzug je bila pravnica, aktivistkinja i zastupnica u House of Representatives, koja je kampanju vodila upravo pod sloganom: “This woman’s place is in the House … the House of Representatives.” Također, dok je drugi feministički val bio bolno suzdržan kada je riječ bila o LGBT pravima, Abzug je bila prva članica Kongresa koja se aktivno borila upravo za gay prava. Također, nosila je fantastične šešire!

Jill Ruckelshaus (Elizabeth Banks)

Jill Ruckelshaus prozvana je Glorijom Steinem Republikanske stranke jer je unatoč nekim konzervativnim političkim načelima bila izrazito vokalna feministička aktivistkinja i rezolutno pro-choice, što velik dio republikanaca i danas naprosto nije. Bila je posebna asistentica i voditeljica ženskih programa u Bijeloj kući.

Fred Schlafly (John Slattery)

Najpoznatiji kao muž Phyllis Schlafly (barem što se nas tiče), Fred je bio bogati konzervativni odvjetnik koji je podržavao nastojanja svoje žene tijekom njezine karijere. I, ne znam, imao je šestero djece.

Phil Crane (James Marsden)

Phil Crane je bio republikanski političar i zastupnik u House of Representatives. Bio je dosta zgodan ako volite snažnu vilicu i tako to…

Piše: Ana Fazekaš

Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

Safička moda: Najstylish lezbijke na filmu

Od Angeline Jolie u ulozi prvog otvoreno queer supermodela do ultimativno chic Cate Blanchett u ekranizaciji književnog klasika, ovo su naše najdraže filmske queer junakinje s fantastičnim smislom za stil

Ne daju se iz mode: Postoji li zvijezda koja ove zime nije nosila Uggsice?

Blast from the past: jesu li Uggsice ponovno 'in' ili nikad nisu ni bile 'out'?

Najiščekivaniji film godine ima ultimativnu. all-star. postavu.

Leo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Cate Blanchett, Timothée Chalamet, Jonah Hill, Chris Evans, Matthew Perry, Ariana Grande… This is not a drill!

Pogled u luksuzni stan Cate Blanchett

Svoj dom u Sydneyu slavna glumica prodaje za 12 milijuna australskih dolara

Sedam genijalnih serija koje su prije prikazivanja umalo otkazane

Na jednom smo mjestu okupili drage nam serije koje su prije prikazivanja umalo otkazane

▲ Povratak na vrh