Žene stvaraju povijest: Hrvatska redateljica osvojila nagradu Camera d’Or u Cannesu

19.07.2021.

Antoneta Alamat Kusijanović osvojila je nagradu za režiju filma 'Murina', premijerno prikazanog na prestižnom filmskom festivalu

‘Ništa nije tako krhko ni čudesno kao prvi film. On svjedoči o hrabrosti i vjeri redatelja koji su nam nakon dugog perioda izolacije otvorili prozor u vanjski svijet’, rekla je Melanie Thierry objavljujući dobitnicu nagrade Camera d’Or na filmskom festivalu u Cannesu. Osvojila ju je dubrovačka redateljica Antoneta Alamat Kusijanović koja je u sklopu programa Quinzaine des Réalisateurs premijerno prikazala film ‘Murina’, a nagradu je u njezino ime preuzeo koscenarist Frank Graziano.

Obiteljska psihološka drama snimana je na Hvaru, Kornatima i Koločepu progovara o patrijarhatu i položaju žena u Hrvatskoj, a glavne uloge tumače Gracija Filipović, Danica Ćurčić i Leon Lučev, a među producentima je i slavni Martin Scorsese.

Antoneta Alamat Kusijanović i Gracija Filipović, foto: Instagram envyroom

Koncept za film nadahnut je nekim elementima i temama iz njezinog ranijeg kratkometražnog filma ‘U plavetnilo’, nagrađivanog na filmskim festivalima u Sarajevu i u Berlinu.

Redateljica se filmom ‘Murina’ upisala u kinematografsku povijest, a nakon premijere u Cannesu, doživio je i svoje prvo prikazivanje u Hrvatskoj, na filmskom festivalu u Puli. Toj premijeri Antoneta Alamat Kusijanović nije mogla prisustvovati zbog prinove u obitelji – naime, donijela je na svijet dječaka!

Čestitamo!

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia, Instagram

Pročitajte i...

10 najglamuroznijih red carpet lookova Belle Hadid

Povodom 25. rođendana supermodela prisjećamo se njezinih najboljih lookova

Najcool modni tandem: Tilda Swinton i Timothée Chalamet

Dvije modne ikone našle su se na crvenom tepihu filmskog festivala u Cannesu

Fantastična moda na crvenom tepihu filmskog festivala u Cannesu

Samo nekoliko dana nakon haute couture revija, neke smo kreacije imali prilike vidjeti na zvijezdama festivala na Azurnoj obali

Filmske dive koje ne pokušavaju zaustaviti vrijeme: U Cannesu zablistale srebrnim sjajem

Andie MacDowell, Helen Mirren i Jodie Foster pobornice su prirodne ljepote

cannes

Filmski festival u Cannesu počeo u punom sjaju

Marion Cotillard, Jessica Chastain i Bella Hadid vratile glamur na Azurnu obalu

▲ Povratak na vrh