Mia Kuleš: Ples je emocija

08.09.2020.

I više od toga. On je snaga, strast, izvor samopouzdanja i zdravlja.

Tako pole dance doživljava zagrebačka plesačica i vlasnica pole dance studija Mia Kuleš koja nam je otkrila kada se zaljubila u taj sport i koliko je teško postati plesni virtuoz na šipci, poput nje.

Otkud zanimanje za pole dance?

Ples i sport dio su mene od malih nogu, baš kao i stalna želja za pokretom i nečim novim. Uvijek sam tražila rekreaciju koja će me dovoljno zainteresirati i zadržati na mjestu, ponajprije radi zdravlja tijela, a potom i uma. U ranom pubertetu dijagnosticirali su mi skoliozu, bol mi je otežavala svakodnevni život i škodila mu. Pole dance pojavio se kao idealna kombinacija plesa i sporta. Sjećam se trenutka kada sam potpuno nenadano naišla na video gostujućeg performansa prvakinje Amerike. Kretala se takvom lakoćom, mekih prijelaza i atraktivnih elemenata, doslovce je plesala u zraku, na visini od četiri metra. Pole danceom bavim se osam godina, a poznati leptirići u trbuhu od uzbuđenja nikada nisu nestali.

Je li razbijen mit o tom plesu?

Te 2012. godine, kada sam se prvi put susrela s pole danceom, uz njega su bile povezane mnoge predrasude. Uvijek će biti ljudi kojima će takav oblik rekreacije biti nepoznanica, ali s obzirom na to da je pole dance proglašen sportom, rekla bih da se mit lagano razbija. Dovoljno je pratiti natjecatelje i finaliste svjetskih talent showova, od pobjednika Supertalenta Slovenije i Australije do našeg Petra Brune Basića. Normalno je da se ples na šipci povezuje sa striptizom, ali današnji pole dance mnogo je više od toga. On ujedinjuje elemente gimnastike i akrobatike na vertikalnoj šipci i onog što ga čini posebnim, plesom.

Kako je okolina reagirala kada si se počela baviti time?

Prošle godine izgubila sam oca. On mi je bio najveća podrška i, kako bi on rekao, fan. Cijeli je život posvetio sportu te očito nije mogao biti ponosniji što sam se i ja njime odlučila baviti. Imala sam sreću odrastati uz liberalne i otvorene roditelje. Pole dance više ih je zainteresirao nego iznenadio, kao i moju okolinu, jer sam uvijek nekako odskakala od ostalih, bilo izgledom ili interesima.

Je li ga teško savladati?

Pole dance je zahtjevan sport u kojem treba biti prisutan glavom tijekom izvođenja elemenata kako bi se izbjegle ozljede. Tijelo probija granice. S obzirom na to koliko sam sati provodila u dvorani, vodeći grupne ili privatne radionice, tijelo mi se lomilo iako mi je glava govorila da nastavim gurati. Potrebno je osluškivati što nam tijelo govori jer bez povremene pauze nema zdravlja, a bez zdravlja nema ni kvalitetno odrađenog posla.

Tko se može baviti njime?

Pole dance ne bira građu, kilažu, dob ili spol. On je više od sporta, on je emocija i snaga u jednom, jer vidjeti kako se u nekome tko nema pozadinu u sportu i plesu budi nešto što ni on sam nije znao da ima jednostavno je čarobno. Zato uvijek kažem: dođi i probaj, ili ćeš se zaljubiti preko ušiju ili nećeš. Najvažnije je u tom procesu zaljubiti se u sebe i svoje tijelo, kako god ono izgledalo, jer uz pravo vodstvo možete napraviti – čuda!

Prije korone si dosta putovala i držala radionice u regiji, kako se nosiš s ovom novom situacijom?

Morala sam privremeno zatvoriti klub, ali trudim se ostati pozitivna, planirati za iduću godinu i pametnije pristupati poslu. Sada su nam svima potrebni sigurnost i zdravlje. Prilika će biti, pogotovo  kada se fokusiramo na osobni rast i dijelimo ljubav prema tome.

Tekst: Press
Fotografije: Mario Dragičević

Pročitajte i...

Pole dance: Šipka koja daje snagu i ruši predrasude

Ne podcjenjujte moć koju metalna šipka i nekoliko setova čučnjeva mogu imati na fizičko i mentalno zdravlje te dobro raspoloženje

Za dozu pozitive isprobajte Insta satove plesa koreografa koji stoji iza Sijinog spota Chandelier

Ryan Heffington donosi super zabavnu aktivnost za otpuštanje kočnica

Intervju: Antonija Šimurina, pokretačica projekta zbog kojeg ćete se osjećati kao Beyonce i JLo

Antonija Šimurina pokrenula je projekt u kojem možeš plesati u visokim potpeticama i izgledati jako classy i ženstveno

Kako je Salvatore Ferragamo uplesao u blagdane

Blagdanska kampanja popularnog brenda

Petra Hrašćanec o plesu i samoći udvoje

Povodom najnovijeg izdanja Monoplay festivala, porazgovarale smo s nevjerojatno talentiranom Petrom Hrašćanec

▲ Povratak na vrh