Minuta šutnje za planet Zemlju

20.04.2017.

National Geographic Hrvatska i Lauba predstavljaju izložbu fotografija Zorana Marinovića

National Geographic Hrvatska i Lauba predstavljaju izložbu fotografija svjetski poznatoga dokumentarnog fotografa i snimatelja te humanitarca Zorana Marinovića. Izložba simboličnog naziva Minuta šutnje bit će postavljena u Laubi – kući za ljude i umjetnost u Zagrebu, od 22. travnja, Međunarodnog dana planeta Zemlje, do 26. travnja 2017. godine.

Od Australije do Aljaske, kroz džungle Amazonije, preko vrhova Himalaja ili duž rijeke Kongo, ako stavite prst preko usta i kažete pssst, svaka će osoba razumjeti da pokazujete – tišinu. To je univerzalan simbol, kao što je univerzalan ovaj naš globalni problem: zatopljenje i onečišćenje, uništavanje Zemlje. Sad je trenutak za minutu šutnje. Više od 25 godina o ovom problemu razgovaramo, diskutiramo, izvještavamo, polemiziramo i potpisujemo sporazume koje nitko ne poštuje. Zemlja svakom od nas kaže: Pssst! Moli nas za minutu. Minutu šutnje.

 

 

Taj univerzalni znak šutnje svojim je objektivom uhvatio fotograf svjetskoga glasa Zoran Marinović snimajući godinama u najudaljenijim dijelovima svijeta, među pripadnicima različitih plemena, kultura, naroda, nacija… Fotografije će prvi put biti predstavljene hrvatskoj publici i izložene u atraktivnom prostoru Laube. Ovom izložbom National Geographic Hrvatska želi osvijestiti javnost o važnosti brige za planet Zemlju i potrebi njezina očuvanja, što je u duhu sve relevantnije misije zbog koje je Društvo National Geographic i utemeljeno: da nadahne ljude da se skrbe o planetu.

 

 

Pod okriljem časopisa National Geographica Hrvatska izložba fotografija Zorana Marinovića Minuta šutnje bit će postavljena od 22. do 26. travnja 2017. godine u Laubi – kući za ljude i umjetnost u Zagrebu. Ulaz za posjetitelje je besplatan na dan otvorenja izložbe u subotu, 22. travnja, od 19 sati.

Moramo shvatiti. Danas se sve mijenja. I sve će se promijeniti. Povratka na staro više nema. Promjene su tu, već jasne, vidljive. Priroda se mijenja. Život nastaje. Život nestaje. No, ne treba biti pesimist. Još nije prekasno da se izbjegne ono najgore. Još nije kasno da počnemo mijenjati najprije sebe, kako bismo bili manje okrutni prema drugima. Kriza je velika, sveobuhvatna, ona mijenja sve. Mijenja čak i ono što danas možemo učiniti, ali i ono čemu se možemo nadati. Napredak u svojoj formuli uspjeha još uvijek kalkulira eksploataciju, zagađenje i na kraju … razaranje. Priroda govori. Ali čovjek je ne sluša. Stanite zato samo na trenutak. Zemlja svakom od nas kaže pssst. Tiho. Moli nas za minutu. Minutu šutnje. Poslušajmo Zemlju jer bi se jedna minuta mogla pretvoriti u vječnost. A prilike za bijeg neće biti. (- iz teksta Zorana Marinovića)

AMZ press

Pročitajte i...

▲ Povratak na vrh