„Moda je prolazna, stil je vječan“ (YSL)

Yves Saint Laurent
20.06.2014.

Dugoočekivana biografija genijalnog Yvesa Sainta Laurenta stigla u domaća kina

Yves Saint Laurent 1957. godine tek je napunio 21 godinu kad ga velika modna kuća koju je utemeljio nedavno preminuli Christian Dior neočekivano poziva da im se pridruži. Dok je predstavljao svoju prvu haute couture kolekciju za Dior, sve oči svijeta bile su uprte u ovog mladog asistenta. Tijekom svog iznimno uspješnog premijernog nastupa Yves Saint Laurent upoznaje Pierre Bergéa s kojim do kraja života ostaje u ljubavnom i poslovnom odnosu.

 

Yves Saint Laurent

 

Tri godine kasnije, njih dvoje osnivaju Yves Saint Laurent Company, tvrtku koja je postala jedan od najpoznatijih brandova u svijetu mode i luksuza. No, glamurozne kreacije, inovativni pristup modi i osebujan životni stil, samo su djelić slagalice koja čini ovog genijalnog Francuza. Revolucionarnog umjetnika čija je karijera gotovo jednako zanimljiva kao i život koji je vodio napokon ćemo upoznati zahvaljujući filmu Yves Saint Laurent koji se od 19. lipnja prikazuje u hrvatskim kinima. Ekranizaciju biografije odobrio je i sam Pierrea Bergé koji je filmsku ekipu opskrbio i neprocjenjivom arhivskom građom YSL zaklade.

 

Yves Saint Laurent

 

Režiser Jalil Lespert dugo je želio snimiti ovaj film. Oduvijek sam impresioniran Yvesovom jedinstvenom karizmom, ali i njegovom ranjivošću i nevinošću. Bio je nevjerojatno pametan i bezrezervno predan svojoj umjetnosti. Također, duboko me dirnula njegova cjeloživotna ljubavna priča i odnos kakav su Pierre Bergé i on imali.

Osim toga, Yves je očito zadivljujuća kreativna sila. Pravi stvaralac, neviđeno produktivan i uvijek ispred svojeg vremena – istinski predstavnik avangarde. Shvaćao je važnost odjeće u svakodnevnom životu. Osmislio je odijela za modernu ženu, koju su u to doba još uvijek smatrali građan(k)om drugog reda. Nije se toliko posvećivao promatranju svoga vremena, već doprinošenju. Bio je dovoljno hrabar da obuče žene u muška odijela, uključujući frak i hlače, a bez da im oduzme ženstvenost. U to je doba to bilo zaista revolucionarno. izjavio je Lespert prilikom predstavljanja filma.

 

 

Fotografije: press

Pročitajte i...

Najljepši filmski kostimi koje potpisuje Yves Saint Laurent

Crtice iz strastvene kostimografske karijere jednog od najznačajnijih dizajnera u povijesti

6 kultnih filmova u kojima su kostimografiju radili dizajneri A liste

Neke od najboljih kostimografija u filmskoj povijesti potpisuju Gaultier, Balmain, Chanel...

penelope cruz

Odabrali smo 15 pari omiljene ljetne obuće - špagerica

Nevjerojatno udobne, prozračne i uvijek 'in'!

Sophia Loren u deset fantastičnih filmskih outfita

Kultna talijanska glumica i legendarna ljepotica u svojim najsjanijim modnim on-screen momentima

Koje nadnaravne sile vladaju svijetom mode?

Vječna ljubav mode i mistike

▲ Povratak na vrh