Može li život biti sretniji s manje?

07.01.2021.

Novi Netflixov dokumentarac navodi nas da se zapitamo: je li početak nove godine možda idealno vrijeme za promjenu životnog stila?

Čini se da emisije, showovi i dokumentarci o organiziranju i rješavanju viška stvari imaju moment. Nakon Marie Kondo i “The Home Edit”, Netflix donosi dokumentarac “The Minimalists: Less is Now”. Dvojac Joshua Fields Millburn i Ryan Nicodemus veliki su zagovornici minimalističkog stila života za koji tvrde da im je donio osjećaj slobode, a nakon bloga, knjiga, društvenih mreža i podcasta, ovim dokumentarcem donose svoju filozofiju do još šire publike. Odustavši od američkog sna, počeli su živjeti vlastiti san. Pomalo monotoni monolozi ipak prenose važnu poruku i postavljaju pitanje: što nam je zaista važno u životu?

Instagram: theminimalists

U gomilanju stvari vide potrebu da popunimo neke praznine u životu i zakopamo dublje probleme te smatraju da kada se riješimo nereda u prostoru, moći ćemo se pozabaviti i našim unutarnjim neredom, a to, kao i održavanje reda, iziskuje puno više truda negoli se čini.

Kako se riješiti viška stvari i postići red koji nam omogućava sretniji život? Predlažu dvije metode. U prvoj se u razdoblju od trideset dana rješavamo svaki dan po jedne stvari koja nam ne treba. Joshua sugerira da si pritom postavimo pitanje: Dodaje li ova stvar vrijednost našem životu? Ukoliko je odgovor negativan i predmet ne koristimo redovito, izbacujemo je iz života. Mnogi sljedbenici njihove minimalističke ideologije u filmu su potvrdili da se nisu rješavali jedne po jedne stvari, već su, osvijestivši količinu nagomilanih nepotrebnih predmeta tijekom godina, krenuli u veliko čišćenje. Ryanova metoda tzv. Packing party je donekle drugačija: sve stvari koje posjeduje sortirao je i spakirao u kutije te je kroz tri tjedna vadio samo one stvari koje je u tom razdoblju koristio i na kraju shvatio da je oko 80% predmeta ostalo u kutijama.

Naglašavaju da cilj takvog pristupa nije bio riješiti se stvari ni uspomena niti živjeti u ogoljelim prostorijama, nego osvijestiti što nam je zaista važno i početi živjeti život s namjerom. A u ovom trenutku velikih turbulencija i godini u kojoj presložili prioritete, možda je vrijeme i za jedno temeljito čišćenje životnog prostora koje će pokrenuti promjene…

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia, Instagram

Pročitajte i...

Priče o odjeći koju čuvamo

Taman u vrijeme velikog proljetnog pospremanja stiže nova dokumentarna serija na Netflix

Katherine Heigl se vratila pred kamere i rekla što misli o epitetu 'teška' koji su joj nadjenuli u Hollywoodu

Katherine Heigl zvijezda je nove serije 'Firefly Lane' i filma 'Fear of Rain'

Snimanje nove sezone 'Bridgertona' počinje uskoro, a ovo zasad znamo

Daphne i Simon više nisu u fokusu, a pojavljuju se i neki novi likovi na londonskoj društvenoj sceni...

Od par 'tvitova' do biografske serije? Kako je legendarna glazbenica Dionne Warwick osvojila internet

Pjevačica i rođakinja slavne Whitney Houston žari i pali Twitterom, a najavljena je i serija o njezinom životu

▲ Povratak na vrh