Možemo li već pogoditi ovogodišnje Oskarovce?

02.10.2020.

Jest da je oskarovska sezona još daleko, ali nikada nije prerano za šuškanja o mogućim konkurentima odnosno konkurenticama za zlatni kipić svih zlatnih kipića

Iako je ove godine inače zahuktala filmska mašinerija morala privremeno zastati i još se uvijek nije posve vratila u rad punom parom, u festivalsku je sezonu pod maskama ipak uletjelo nekoliko fantastičnih produkcija i glumačkih izvedbi. Kako se bliži vrijeme ultimativnog holivudskog red carpeta, ozbiljni se filmski kritičari sada pretvaraju u Pitije i predviđaju koji će filmovi obilježiti godinu i tko će u večernjoj toaleti (ili ove godine… u jako lijepoj pidžami?) kući odnijeti zlatni kipić. 

Odavno smo izgubile vjeru u težinu Oscara i svojedobno najprestižnija nagrada u industriji s vremenom je postala punchline za filmofile. Pa ipak, nagađanja o mogućim oskarovcima, podvrgavanje outfita strogom modnom sudu uživo tijekom dodjele i beskonačne diskusije o svim načinima na koje je velepoštovani žiri pogriješio, nekako su dio opće kulturne rekreacije. 

Iako je dodjela mjesecima daleko, čini se da najozbiljnije konkurente već znamo, pogotovo ako je suditi po favoritima na festivalima u Veneciji i Torontu, rijetkima ove godine koji nisu otkazani. A favorit je unisono – Nomadland

Nomadland 

r. Chloé Zhao 

Meditativni film o teškoj ekonomskoj krizi, fokusiran na pripovijest žene bez doma, koja putuje diljem zemlje u svome kombiju, passion project je fantastične Frances McDormand koja ujedno nosi glavnu ulogu. McDormand i redateljica Chloé Zhao upoznale su se prije par godina, odmah poželjele raditi zajedno i upustile se u rad na filmu inspiriranom publicističkom knjigom Nomadland: Surviving America in the Twentieth Century. Pored McDormand, kojoj se s ovim filmom ozbiljno prijeti još jedan Oscar (iako je na zadnjoj pobjedničkoj dodjeli umorno zamolila da se kipić ubuduće dade nekome mlađemu radije), u filmu glumi i nekoliko naturščika, autentičnih nomada. 

One Night in Miami 

r. Regina King 

Sjajna Regina King ušla je u redateljske vode u velikom stilu s ekranizacijom dramskog teksta One Night in Miami, fikcionaliziranom povijesnom pričom o večeri koju zajedno provedu Cassius ClayMalcolm XJim Brown i Sam Cooke. Sa svjetskom premijerom u Veneciji film je označio mali prijelomni moment kao prvi film u režiji Afro-Amerikanke koji je ušao u konkurenciju festivala u njegovoj dosadašnjoj povijesti. Film je odmah iskočio u prve redove oskarovskih favorita ako pitate kritičare, a ako zaista ponese jednu od središnjih nagrada, ta bi pobjeda, kao i u slučaju Chloé Zhao, bila također povijesna. 

Ammonite 

r. Francis Lee 

Zasluženi Oscar mogao bi sletjeti u ruke Kate Winslet povodom filma Ammonite koji je svakako jedan od najiščekivanijih sezone, iako kostimirana lez romantična drama možda ne bi bio očiti izbor za interes mainstream javnosti. Možda se kolektivno nadamo varijaciji na prošlogodišnji hit Celine Sciamma Portret dame koja izgara? A možda nam godi doza melankolije i ljubavi za završetak ove turbulentne godine? U svakom slučaju, kemija između Kate Winslet i Saoirse Ronan frca s ekrana i solidne su šanse da će jedna drugoj biti konkurencija za nagradu Akademije… 

Pieces of a Woman 

r. Kornél Mundruczó

Neočekivano novo lice među konkurenticama za ovogodišnji Oscar pojavilo se u potresnom filmu Pieces of a Woman o mladom bračnom paru koji umjesto sretne dobrodošlice novog člana obitelji doživi tešku traumu prilikom kućnog poroda. Vanessa Kirby i Shia LeBeouf potpuno su fantastični i jezivo realistični u ovome filmu koji unatoč izrazito teškoj temi stavite na watchlistu ove zime. 

Piše: Ana Fazekaš

Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

9 filmova o kojima će se pričati ove jeseni

Sve što trebate znati o aktualnim festivalskim hitovima koji stižu ove jeseni

Revolucija za Oscar: što znači novouvedeni standard inkluzivnosti u kategoriji najboljeg filma?

Nakon što već niz godina trpi kritike zbog manjka društvene svijesti, čini se da je Akademija konačno napravila korak prema poticanju veće inkluzivnosti u filmskoj industriji… ali kakav?

Konačno smo saznali kad izlazi novi film Wesa Andersona

Jedva čekamo vidjeti što nam je ovaj put pripremio omiljeni Wes Anderson!

Ovi kostimi iz filmova s nominacijama za Oscare su nas inspirirali za nove outfite

Poslovni, svečani te vikend look po uzoru na tri odlična filma!

Alternativne oskarovske nominacije

... budući da američka Akademija nije napravila svoj posao

▲ Povratak na vrh