Mračna tajna tvornica trapera šokirala modni svijet

22.08.2019.

Radnice prisiljene na seksualne odnose s šefovima

Ovog je tjedna američka organizacija Workers Rights Consortium objavila izvještaj u kojem je istaknuto ”nasilje i uznemiravanje na temelju spola” koji se navodno odvijaju u tri tvornice trapera u Lesotu u Južnoj Africi. Sve tri tvornice u vlasništvu su tajvanske tvrtke Nien Hsing Textile Co., u čiju se klijentelu ubrajaju brendovi poput Levi Straussa, Calvina Kleina i Wranglera.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CALVIN KLEIN (@calvinklein) on

Istraga je trajala dvije godine i sastojala se od razgovora sa 140 radnica. Kako je detaljizirano u izvješću, mnoge žene koje rade u tvornicama tvrde da su ih nadzornici, šefovi i suradnici prisilili na seksualne odnose kako bi ostale zaposlene i osigurale si ”povoljnije radne uvjete”. U objavljenom izvještaju jedna zaposlenica tvrdi: “Za žene se radi o preživljavanju i ničemu drugom … Ako kažete ne, nećete dobiti posao ili vaš ugovor neće biti obnovljen.”

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lee Jeans (@leejeans) on

Drugi radnik rekao je WRC-u: “Od nas se traži da lažemo u ime tvrtke … Kupci su bili na lokaciji, a nadređeni su nam zaprijetili da kažemo li istinu o tome što se tamo stvarno događa, možemo zaboraviti na posao.” To je također bio slučaj kada su vanjski revizori posjetili tvornice. Od tragedije u Rana Plazi 2013. godine, koja je odnijela živote 1.138 ljudi, provedeno je nekoliko istraga životnih i radnih uvjeta radnika u tekstilnoj industriji. Samo prošle godine, izvješće je osvijetlilo kako su radnici često plaćeni manje od dolara na sat, a mnogi i dalje rade duge smjene u okruženju štetnom za njihovo zdravlje.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Levi’s (@levis) on

Potpredsjednik održivosti Levi Straussa & Co. obavijestio je Associated Press da je Nien Hsingu rečeno da maltretiranje radnika “neće biti tolerirano”, te da “trebaju razviti plan korektivnih mjera”. Levi Straussu & Co. u potpisu sporazuma o zaustavljanju seksualnog nasilja i uznemiravanja u pet tvornica u Lesotu pridružio se i Kondoor Brandsima (vlasnik Lee Jeansa i Wranglera).

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wrangler (@wrangler) on

Nien Hsing je od tada potpisao sporazum u kojem se navodi da se treba uspostaviti neovisni odbor, dvije ženske grupe i pet sindikata koji će provoditi zakone i pomoći u rješavanju budućih optužbi. “Nastojimo osigurati sigurno radno mjesto za sve radnice u našim tvornicama i stoga smo potpuno posvećeni provedbi ovog sporazuma odmah, sveobuhvatno i s mjerljivim uspjehom”, izjavio je predsjednik tvrtke, Richard Chen. Tekstilna i odjevna industrija u Lesotu eksponencijalno raste, zemlja godišnje proizvodi 26 milijuna pari traperica, a radna snaga broji oko 38 000 ljudi.

 

Piše: D.M.
Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Kako stati na kraj nasilju nad ženama?

U jeku brojnih ispovijesti zlostavljanih zvijezda u Hollywoodu, čini se da se o nasilju nad ženama govori više nego ikad. No, kako i nakon holivudskih afera održati razgovor o ovom problemu aktivnim?

10 ljetnih pitanja za 10 influencerica: Luna Valas

Nova edicija "10 ljetnih pitanja za 10 influencerica" donosi sve detalje ljetnog stanja uma Lune Valas

10 ljetnih pitanja za 10 influencerica: Nika Turković

O ljetnim planovima talentirane Nike Turković pročitajte u novom izdanju našeg specijala "10 ljetnih pitanja za 10 influencerica"

Missoni home office

Ovaj genijalni Insta profil sakupio je sve najluđe #WFH outfite

Dnevna doza pozitive i stilske inspiracije!

Više od “valunga” – insajderske priče o menopauzi

Libresse se obračunava s predrasudama vezanima za žensko tijelo, pa tako i s menopauzom

10 ljetnih pitanja za 10 influencerica: Isabella Rakonić

O omiljenim ljetnim destinacijama i ultimativnom outfitu Isabelle Rakonić pročitajte u novoj ediciji 10 ljetnih pitanja za 10 influencerica

▲ Povratak na vrh