National Geographic Dan bioraznolikosti u parku Maksimir

17.05.2016.

U povodu Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode časopis National Geographic Hrvatska 22. svibnja u parku Maksimir organizira s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, JU Maksimir i Hrvatskom agencijom za okoliš i prirodu cjelodnevni edukativno-zabavni program namijenjen svim ljubiteljima prirode

U povodu Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj časopis National Geographic Hrvatska organizira s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, JU Maksimir i Hrvatskom agencijom za okoliš i prirodu cjelodnevni edukativno-zabavni program namijenjen svim ljubiteljima prirode, odraslima, ali i djeci. National Geographic Dan bioraznolikosti održat će se 22. svibnja ove godine u parku Maksimir od 11 do 17 sati. Posjetitelji će u vođenim turama, zabavno-edukativnim radionicama te kroz izložbe na otvorenom upoznati biljno i životinjsko bogatstvo parka Maksimir, ali i Hrvatske.

 

Dan bioraznolikosti 2016 - pozivnica

 

U skladu sa svojom društvenom ulogom i motom “Nadahnjujemo ljude da se skrbe o našem planetu”, časopis National Geographic Hrvatska želi ovom akcijom upozoriti na važnost očuvanja prirode i upoznati posjetitelje s raznolikošću biljnih i životinjskih vrsta u Hrvatskoj. Očuvanje prirode i prirodne bioraznolikosti ključ je za stvaranje zdrave i održive budućnosti. Vrste danas izumiru tisuću puta brže nego što bi to bilo bez utjecaja čovjeka. Time se narušava stabilnost ekosustava, čije će posljedice na kraju osjetiti i čovjek. Danas se u svijetu veliki napori ulažu u popravak uništenoga i povratak izgubljenoga.

U istraživanju koje je provedeno 2013. godine ispitanici u cijeloj Hrvatskoj navode kako se očuvana priroda nalazi vrlo visoko u njihovom vrijednosnom sustavu. Nešto više od 60% ispitanika izdvojilo je prirodu kao najveću vrijednost Hrvatske, a percepcija njene uloge u društvu uglavnom je pozitivna – gotovo 70% ispitanika smatra zaštićenu prirodu prilikom za gospodarski razvoj. „Hrvatska je zahvaljujući svojim ekološkim, klimatskim i geomorfološkim uvjetima u biološkoj raznolikosti jedna od najbogatijih zemalja Europe, a najveća prijetnja toj raznolikosti je uništavanje staništa i nedovoljna svijest o nužnosti njena očuvanja. Zato akcijom na svjetski Dan bioraznolikosti i Dan zaštitte prirode u Hrvatskoj želimo pokazati i poučiti što nam je činiti da sačuvamo ekosustave i bogatstvo flore i faune u njima, jer to je ulaganje u sutrašnjicu i dobrostanje budućih generacija poručio je glavni urednik National Geographica Hrvatska Hrvoje Prćić.

Bioraznolikost je sveukupna raznolikost života na Zemlji – životinja, biljaka, njihovih staništa i gena – i temelj je opstanka Zemlje i čovječanstva. Bioraznolikost podupire ljudski život i održivi razvitak u svim područjima aktivnosti uključujući gospodarstvo odnosno grane kao što su poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo i turizam. Vođenjem brige o bioraznolikosti pružamo potporu ljudima i njihovoj egzistenciji, što je ujedno i tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana bioraznolikosti. Svake godine na Zemlji nestane između 10.000 i 100.000 vrsta i naša je obveza skrbiti se o onima koje opstaju.

Hrvatska je po prirodnoj bioraznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja. Po biološkoj raznolikosti smo na samom europskom vrhu. Imamo 19 nacionalnih parkova i parkova prirode, a gotovo 30% našeg teritorija je pod ekološkom mrežom Natura 2000. Međunarodni dan bioraznolikosti prilika je da još jednom istaknemo koliko je prirodno bogatstvo Hrvatske na koje smo s pravom ponosni i koje trebamo čuvati. Nadam se da vidimo svi u nedjelju u Maksimiru gdje ćemo zajedno obilježiti ovaj dan“ – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

 

Dan bioraznolikosti - program dogadjanja

 

Takvo stanje i jedinstveno bogatstvo, časopis National Geographic Hrvatska, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, JU Maksimir i Hrvatska agencija za okoliš i prirodu žele akcijskim danom – National Geographic Dan bioraznolikosti koji se održava 22. svibnja u Maksimiru – njegovati i očuvati, ne samo zbog nas samih nego i zbog budućih naraštaja!

Pročitajte i...

Provjerite kako je bilo na National Geographic znanstvenim radionicama na Krku

U suradnji s časopisom National Geographic Hrvatska na Krku su održane znanstvene radionice za djecu na temu glagoljice i mikroplastike

Postanite član/ pretplatnik National Geographic Hrvatska

Pretplatite se na National Geographic Hrvatska i poklanjamo vam bambusom obložen spremnik za piće s natpisom National Geographica Hrvatska

▲ Povratak na vrh