Ne propustite rujansko izdanje National Geographica Hrvatska!

07.09.2018.

Novi broj National Geographica otkriva sve o utvrdama koje okružuju grad Šibenik, a koje zahvaljujući projektima obnove i novoj tehnologiji udahnjuju život

Jedinstvena šibenska morska utvrda sv.Nikole, kopnena tvrđava sv.Mihovila, tvrđava sv. Ivana te tvrđava Barone dio su višestoljentog povijesnog i kulturnog identiteta grada.

Stipe Surać

Šibensku morsku tvrđavu, zajedno s drugim renesansnim utvrdama od Italije do Hrvatske i Crne Gore, UNESCO je prošle godine uvrstio na popis mjesta svjetske baštine u Europi.

Stipe Surać

Stipe Surać

„Takvih utvrda nema puno. Postoje neke u Venecijanskom zaljevu koje su po prilici jednake veličine, ali prava posebnost te tvrđave najviše se vidi u činjenici kako je sačuvana gotovo u izvornom obliku “, objasnio je Joško Ćuzela, šibenski povjesničar umjetnosti.  

Stipe Surać

Danas šibenska javna ustanova Tvrđava kulture producira program i upravlja turističkim posjetima sa zadatkom održivog upravljanja, gospodarskog i turističkog razvoja Šibenika te kompletne skrbi o fortifikacijskoj spomeničkoj baštini.

Znanstvenici nisu sigurni koliko još ima dugorepih kljunorožaca u šumama svijeta. Jesti li znali da je upravo ova vrsta kljunorošca  u svim zemljama zaštićena nacionalnim zakonima ali to i dalje ne spriječava prodaju ukrašenih kaciga na tržnicama?

Tim Laman

Paul Salopek vodi vas preko središnjoazijske visoravni. Naporno, ali inspirativno putovanje koje otkriva Afganistan u miru, ali i podsjeća na tenzije, jedinstven je pothvat u novijoj povijesti.

Matthieu Paley

Jeste li osigurali svoje izdanje National Geographic Hrvatska? Potražite novi broj na svim kioscima od 10. rujna!

Tekst i foto: promo

Pročitajte i...

Vrijeme je za novu, rujansku Sensu

Novi broj je na kioscima

Hot jesen uz novi Cosmopolitan – potražite rujansko izdanje na kioscima

Za sve one koji žele istog trena super odgovore na pitanja što obući, s kim furati, što gledati, kako se ludo zabaviti i ne manje bitno kako ispuniti sve želje, snove i fantazije... Paaaa, barem do kraja ove godine

Ljeto je ljepše i ispunjenije... uz novu Sensu

Stigao je kolovoz, a s njim i nova Sensa. Od petka 2. 8. potražite je na kioscima i ne zaboravite na limitirani paket Sensa s knjigom za 39.90 kuna!

▲ Povratak na vrh