Ne želite se baš sasvim vratiti «u normalu»? To je normalno

25.05.2020.

Tjeskoba izolacije splašnjava, ali ju zamjenjuje tjeskoba povratka u normalu, koji nije niti povratak, niti posve normala… Zašto nam ne postaje lakše?

Teško je povjerovati da je prošlo svega dva mjeseca otkako nam se život preokrenuo (a otad se preokrenuo, potresao i pretresao još nekoliko puta) da bismo ovih dana relativno naglo dobile informaciju da se «vraćamo u normalu». I iako smo tulile da jedva čekamo, sada nas je vijest nekako zaskočila i gotovo nam je neugodno priznati da ne osjećamo očekivani entuzijazam.

Ako ste među onima koje su prve dane otvorenih kafića dočekale na njihovim terasama, a prvih dana u ured ušetale pocupkujući u novim cipelama, veselimo se s vama, ali ovo nije tekst za vas. S buđenjem iz karantene, mnogi su počeli osjećati neku novu tjeskobu koja je čak dobila radni naziv «re-entry anxiety» i razloga za ovaj neugodni preokret je nekoliko.

Najprije, «nova normala» tek će nalikovati na nekadašnju, ali trebat će neko vrijeme da se stvari ponovno zaista stabiliziraju, a nikada se neće posve vratiti na mjesto na kojem smo ih ostavile sredinom ožujka. Slijedi kriza koja je već udarila po velikom dijelu populacije, kultura nam grca, Zagreb je još uvijek u pukotinama i ruševinama, ljudi su iscrpljeni, a tek nam slijedi novo mučno razdoblje. Ne želimo vam produbiti nelagodu, samo želimo reći da osjećaj tjeskobe nije neosnovan i razumno je da niste spremne otvoriti šampanjac.

Također, mnogi prijavljuju da su u posljednjem razdoblju unatoč teškoćama pronašli i mir od uzburkane svakodnevnice od kojega se nisu spremni odvojiti. Tranzicija nije bila laka, ali kad smo se jednom navikle na novi ritam, vrijeme provedeno doma, s obitelji ili u samoći, uz filmove i knjige koje su dugo i predugo čekale da im se posvetimo, pružilo nam je određene užitke. Sada se suočavamo s time da ih se možda moramo odreći, što također nije lako. Psihoterapeutkinja Farrah Jarral za Guardian je pisala o tome kako je izolacija nekim njezinim pacijentima i pacijenticama povoljno utjecala na duševno i emocionalno stanje te da primjećuju smanjenje anksioznosti. Stoga napuštanje izolacije može apriori stvoriti dodatan stres.

Činjenica je da život kakav je bio prije nije bio idealan po mjeri čovjeka i to je nešto što nam je ova kriza bolno podcrtala. Dugi radni rani, neprestana buka od silnih sadržaja i događanja, imperativ produktivnosti nisu bili izvor sreće, koliko nevidljivog stresa na koji smo potiho navikle. Od najviših instanci do naših mikrokozmosa, ova je kriza pokazala pukotine u samim temeljima društva u kojem živimo. Mnoge su se inicijative ovih dana diljem svijeta oglasile u zajedničkom vapaju da povratak u normalu nije niti moguć, niti poželjan, niti dopustiv.

Ako vas muči tjeskoba povratka, prije svega imajte na umu da je to u redu i nemojte se prisiljavati da uskočite naglavačke u sve ono što vam je život bio prije. Dopustite si polaganu tranziciju, doslovno sjednite i popišite sve što ste otkrile tijekom karantene da vas je ugodno iznenadilo ili veselilo, sve što biste voljele i dalje zadržati. Ako vam telefon gubi razum od poziva na dugo odgađana druženja, objasnite ljudima koje volite da ih ne volite ništa manje ako vam treba malo vremena da se ponovno aktivirate. Organizirajte druženja doma u manjim grupama, porazgovarajte s nadređenima o uvjetima na poslu. Ukratko, ništa ne prepuštajte inerciji. Ako ste kroz posljednjih par mjeseci naučile bolje osluškivati svoje potrebe, iskoristite tu supermoć da si prekrojite život u skladu s njima koliko je god moguće. Sve će sjesti na svoje mjesto.

Piše: Ana Fazekaš

Fotografija: Instagram

Pročitajte i...

Brend koji smo obožavali zatvara se zbog korona krize

Njujorški Sies Marjan još je jedna ekonomska žrvta COVID-19 pandemije

Moda u doba korone

Kako izgleda "novo normalno" u domaćem modnom svijetu?

Ljubav “na relaciji” – u doba korone

Fotoreportaža od Švedske do Hrvatske

Preuređujete dom, ali niste sigurni oko boja? Ovaj kviz sparit će vašu osobnost s kuriranom paletom nijansi

Samo pet minuta vašeg vremena dijeli vas od personalizirane palete boja koje vam mogu poslužiti kao inspiracija za preuređenje doma

Recite zbogom fashion kalendaru na koji ste navikli

Saint Laurent i Gucci podvukli su crtu

▲ Povratak na vrh