Nježnija strana drugog najbogatijeg čovjeka na svijetu

27.07.2019.

Senzibilitet za umjetnost Bernarda Arnault

Poredak na ljestvicama najimućnijih ljudi na svijetu nerijetko se mijenja, ćemu smo svjedočili i ovaj tjedan kad je Bloomberg objavio ažuriranu listu najbogatijih pojedinaca. Bill Gates, koji je do 2017. godine držao prvo mjesto, skliznuo je s drugog na treće, a prestigao ga je Bernard Arnault, generalni direktor LVMH-a. No što zapravo znamo o novoproglašenom drugom najbogatijem čovjeku svijeta?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Drone Squad Brasil (@dronesquadbrasil) on


O Arnaultu smo prije nekoliko mjeseci puno čitali jer je obećao donirati 200 milijuna eura za obnovu pariškog Notre-Damea koji je proljetos nastradao u požaru, što nikoga tko je upućen u njegov senzibilitet za kulturu nije pretjerano iznenadilo. Arnaultovoj ljubavi prema umjetnosti možemo zahvaliti i suradnje poznatih umjetnika poput Takashija Murakamija i Richarda Princea s luksuznim brendovima unutar LVMH grupacije. Osim toga, Arnault i njegova supruga, Helene Merciere-Arnault poznati su mega-kolekcionari umjetnina, a dio njihove kolekcije nalazi se u stalnom postavu Fundacije Louis Vuitton, pariškog muzeja koji je 2014. godine otvoren i smješten u impozantno zdanje arhitekta Franka Gehryja. Stalni postav posvećen je djelima umjetnika koji su djelovali od 1960-ih na dalje, poput Joan Mitchell, Alexa Katza, Gerharda Richtera i Yayoi Kusame. Možda će vas iznenaditi činjenica da je bez obzira na Arnaultovu ljubav prema modernoj i suvremenoj umjetnosti kolekcionarsku karijeru započeo kupnjom djela oca impresionizma – Claudea Moneta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Louis Vuitton Foundation (@louisvuittonfoundation) on

Sam prostor Fundacije smatra se remek-djelom suvremene arhitekture, a Gehry kaže kako je koncept za kojim se je vodio bio spojiti oblak, jedra i santu leda u jedno. U muzeju se uglavnom izlaže poslijeratna i suvremena umjetnost, a osobito dobro je bila prihvaćena prošlogodišnja izložba posvećena velikom Jean-Michel Basquiatu.

Ako ste u posjetu Parizu, nikako nemojte zaobići ovo čudo suvremene arhitekture, a tko zna, možda u prolazu uspijete susresti drugog najbogatijeg čovjeka na svijetu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Buzzing B (@the.buzzingb) on

Pročitajte i...

Marija Kulušić osvojila je još jednu prestižnu nagradu

Divne vijesti za jednu od naših omiljenih dizajnerica

Tko je kupio drugi najveći dijamant na svijetu?

Čini se da jedan od najpopularnijih luksuznih brendova ulazi na tržište skupocijenog nakita

Aplikacija koja otkriva kopije među luksuznim torbicama

LVMH traži pomoć umjetne inteligencije

▲ Povratak na vrh