Novi botanički park “Knjižnica stabala” u Milanu posjetiteljima otvara vrata čak i noću

09.03.2019.

"Stablo je tihi prijatelj"

Flora, fauna i funkcija: to su tri pojma uz koje je vezao plan gradnje arhitekt Petra Blaisse za tako zvanu “Knjižnicu stabala” u Milanu. “Prirodna raznolikost je toliko bogata da se na tom mjestu pojavljuju vretenca, leptiri, školjke i slatkovodni škampi”, objašnjava Pierpaolo Tagliola iz tvrtke Ag & P Greenscape, koja je vodila krajobrazni rad na projektu.

 

 

Izjave o ljubavi i predanosti u parku su napisali mještani iz četvrti Isola, Garibaldi i Porta Nuova, obećavajući da će se pobrinuti za gotovo 100.000 četvornih metara zemljišta koje tvori prvi botanički vrt u Milanu i treće zeleno plućno krilo u glavnom gradu Lombarda.

 

 

Intervencija koju je podržao Grad, koji je osigurao gotovo 12 milijuna eura za realizaciju parka uz fond Coime i Fondazione Catella. Tri traga pomažu u boljem razumijevanju osobitosti parka. Prvo, linearnost puteva – koji više nisu ortogonalni poput talijanskih vrtova ili kružnih poput onih u engleskom vrtu, tipičnog za parkove u povijesnom centru kao što su park Sempione ili vrtovi Guastalla – daju parku izgled nepravilne geometrije.

 

 

„Cilj je sugerirati onima koji zastanu u parku s knjigom, piknikom ili  nekim drugim događajem, ili čak onima koji prolaze kroz knjižnicu, da se urone u zvukove, mirise, nijanse i boje, doživljavajući složenost biotipova koji su ovdje pronašli svoje prirodno stanište. ”

 

 

Piše: N.B.
Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

Andrea Bocelli

Iz praznog milanskog Duoma u nedjelju će se oriti glas Andree Bocellija

Koncert ćete uživo moći slušati na Bocellijevu YouTube kanalu

Fashion Weeks: službeni raspored svih modnih revija Tjedana mode 2020

Izdvajamo dizajnere koji će se pojaviti u New Yorku, Londonu, Milanu i Parizu

Kako izgleda "Psycho Killer" modne kuće Gucci?

Show koji nikoga nije ostavio ravnodušnim

Lagerfeldova zadnja Fendi kolekcija prošetala milanskom pistom

Fendi se oprostio od dizajnera s kojim je stvarao modu više od pola stoljeća

▲ Povratak na vrh