Novi pogled na Diorovu povijest

04.02.2019.

Nakon Pariza, izložba Christian Dior: Designer of Dreams postavljena u Londonu

Nakon što je lani pariški muzej Musée des Arts Décoratifs izložbom ‘Christian Dior: Designer of Dreams’ obilježio sedamdeseti rođendan glasovite modne kuće, novo uprizorenje Diorovog fascinantnog opusa možete pogledati u Londonu.

 

 

U sklopu modnog odsjeka muzeja Victoria & Albert, upravo je otvorena britanska inačica iste izložbe, ništa manje monumentalna i očaravajuća, ali ovaj put s posebnim fokusom na Diorov odnos s Britankama i Londonom.

 

 

Ne samo da je s divljenjem proučavao krojačke vještine majstora sa Saville Rowa i obožavao šetati engleskim vrtovima, nego je Dior i sam bio obožavan među Britankama na čelu s princezom Margaret te je 1952. u Londonu otvorio salon gdje je za svoje britanske klijentice redovno održavao grandiozne revije poput onih u Parizu.

 

 

Izložba je podijeljena na jedanaest tema, među kojima se posebno ističu ‘Ateljei’ – očaravajuća zbirka uzoraka od običnog bijelog lana, takozvanih ‘toiles’ ili probnih uzoraka.

 

Toiles su prvi korak u procesu stvaranja couture kreacija te se na njima rade potrebne dorade i usavršavanja prije nego ih se u konačnici izradi od skupocjenih materijala.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Victoria and Albert Museum (@vamuseum) on

 

Tu je i dvorana posvećena ‘Dizajnerima u Dioru’, kreativnim direktorima koji su nakon Diorove smrti 1957. nastavili kreirati pod njegovim imenom, a fascinira i tema ‘Vrt’ koja istražuje Diorovovu fascinaciju prirodom i načine na koji su se elementi i motivi flore pojavljivali u njegovom dizajnu.

 

 

Inspirativan postav osmislila je kustosica Oriole Cullen uz pomoć svoje pariške kolegice Nathalie Crinière. Posjetitelji izložbe imaju priliku vidjeti više od sto i pedeset eksponata izloženih po prvi put, a osim predivnih couture kreacija i modnih dodataka, tu su nebrojeni nacrti, ilustracije, fotografije i Diorovi osobni predmeti. Izložba je otvorena do 14. srpnja i svakako je posjetite ukoliko se narednih mjeseci nađete u Londonu.

 

Piše: M.K.
Fotografije: Profimedia/Instagram(@vamuseum)

Pročitajte i...

▲ Povratak na vrh