Novi pogled na Diorovu povijest

04.02.2019.

Nakon Pariza, izložba Christian Dior: Designer of Dreams postavljena u Londonu

Nakon što je lani pariški muzej Musée des Arts Décoratifs izložbom ‘Christian Dior: Designer of Dreams’ obilježio sedamdeseti rođendan glasovite modne kuće, novo uprizorenje Diorovog fascinantnog opusa možete pogledati u Londonu.

 

 

U sklopu modnog odsjeka muzeja Victoria & Albert, upravo je otvorena britanska inačica iste izložbe, ništa manje monumentalna i očaravajuća, ali ovaj put s posebnim fokusom na Diorov odnos s Britankama i Londonom.

 

 

Ne samo da je s divljenjem proučavao krojačke vještine majstora sa Saville Rowa i obožavao šetati engleskim vrtovima, nego je Dior i sam bio obožavan među Britankama na čelu s princezom Margaret te je 1952. u Londonu otvorio salon gdje je za svoje britanske klijentice redovno održavao grandiozne revije poput onih u Parizu.

 

 

Izložba je podijeljena na jedanaest tema, među kojima se posebno ističu ‘Ateljei’ – očaravajuća zbirka uzoraka od običnog bijelog lana, takozvanih ‘toiles’ ili probnih uzoraka.

 

Toiles su prvi korak u procesu stvaranja couture kreacija te se na njima rade potrebne dorade i usavršavanja prije nego ih se u konačnici izradi od skupocjenih materijala.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Victoria and Albert Museum (@vamuseum) on

 

Tu je i dvorana posvećena ‘Dizajnerima u Dioru’, kreativnim direktorima koji su nakon Diorove smrti 1957. nastavili kreirati pod njegovim imenom, a fascinira i tema ‘Vrt’ koja istražuje Diorovovu fascinaciju prirodom i načine na koji su se elementi i motivi flore pojavljivali u njegovom dizajnu.

 

 

Inspirativan postav osmislila je kustosica Oriole Cullen uz pomoć svoje pariške kolegice Nathalie Crinière. Posjetitelji izložbe imaju priliku vidjeti više od sto i pedeset eksponata izloženih po prvi put, a osim predivnih couture kreacija i modnih dodataka, tu su nebrojeni nacrti, ilustracije, fotografije i Diorovi osobni predmeti. Izložba je otvorena do 14. srpnja i svakako je posjetite ukoliko se narednih mjeseci nađete u Londonu.

 

Piše: M.K.
Fotografije: Profimedia/Instagram(@vamuseum)

Pročitajte i...

Poznati kreator parfema Francis Kurkdjian postaje novi kreativni direktor Dior parfema

Uz svoju novu ulogu, ostat će na poziciji umjetničkog direktora brenda koji nosi njegovo ime, Maison Francis Kurkdjian

10 citata o cipelama koji su nas podsjetili na magiju visokih potpetica

Staklene cipelice transformirale su život Pepeljuge, a takav efekt često imaju i u našoj svakodnevici. Kako utječu na nas najbolje su sročili oni koji cipele kreiraju i žene koje ih obožavaju

proljeće/ljeto 2022

15 najslađih torbica pariškog tjedna mode

Dnevne ili večernje, ove torbice su pravi 'arm candy'

5 kultnih torbica koje odaju počast legendarnim ženama

Koje zanimljive žene i priče stoje iza popularnih modela torbica koje se nose generacijama?

dior stolac

Kako izgleda reinterpretacija komadića modne povijesti: Dior Medallion stolac

17 umjetnika, arhitekata i dizajnera redizajniralo je kultni komad namještaja iz Diorova ateliera

christian dior

Fantastičan postav modne izložbe koja slavi 75 godina Diora

'Christian Dior: Designer of Dreams' otvara se sutra u New Yorku

▲ Povratak na vrh